Noordelijk ziekenhuispersoneel loopt op laatste benen: 'Het is een zorgelijke situatie'

Verpleegkundigen raken overbelast, signaleert Ate van der Zee van het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland. FOTO ANP

De rek is eruit onder noordelijk ziekenhuispersoneel. Verpleegkundigen en artsen vallen vaker uit en het personeel dat overblijft raakt overbelast. ,,Het is een zorgelijke situatie.”

Dat zei Ate van der Zee donderdagmiddag in de uitzending van LC Live op deze website. Van der Zee is bestuursvoorzitter van het UMCG in Groningen en voorzitter van het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland. Binnen het AZNN werken de negen noordelijke ziekenhuizen samen.

,,Voor de zorg is het al een jaar lang zwaar, met uitzondering van een dipje in de zomer”, zei Van der Zee. De verpleegkundigen hebben het voortdurend druk met de doorstroming van corona-patiënten. ,,Dat werkt frustrerend, ze hebben het gevoel dat ze door die enorme druk niet goede zorg kunnen leveren. Dat kun je best even volhouden, maar dat begint nu aan onze mensen te knagen.”

Het AZNN meldt dat op vrijwillige basis een beroep wordt gedaan op zorgmedewerkers om de roosters op de ic voor de meivakantie rond te krijgen. Mocht dit niet lukken, dan wordt de reguliere zorg verder afgeschaald ‘om het personeel dat al zo lang onder druk staat een paar welverdiende vrije dagen te kunnen geven’.

‘Uitbreiding naar 1550 ic-bedden landelijk lukt eigenlijk niet goed’

Van der Zee stelt vast dat het nu eigenlijk al niet goed lukt de afgesproken uitbreiding naar landelijk 1550 bedden voor de intensive care waar te maken. Het scenario om vervolgens verder uit te breiden naar 1700 ic-bedden ,,gaat niet lukken”, zo citeerde hij de mening onder deskundigen.

Personeel is het grote probleem, opleiding tot ic-verpleegkundige duurt normaliter anderhalf jaar. In de zomervakantie zijn verpleegkundigen van andere afdelingen gevraagd bij te staan op de ic en is hen een verkorte opleiding tot ic-verpleegkundige aangeboden door als buddy’s te functioneren, vertelde Van der Zee. ,,Maar die bijdrage is redelijk beperkt. De crisis duurt zo lang, het begint nijpend te worden.”

De bezetting van de ic-bedden in het Noorden is volgens Van der Zee ,,stabiel hoog”. De ic’s liggen niet vol, maar de druk is groot, gaf hij aan. Volgens de laatste update van het AZNN liggen er zeventig Covid-19-patiënten op een noordelijk ic-bed. Van hen komen 32 patiënten uit een andere regio. Daarnaast liggen er nog eens 119 corona-patiënten op de gewone verpleegafdeling, van wie 62 van buiten het Noorden komen.

‘Wij nemen de meeste patiënten over van andere regio’s. Daar ben ik eigenlijk wel trots op’

Uit de cijfers die het AZNN zelf twee keer per week deelt, blijkt dat het aantal Noorderlingen op een ic-bed de laatste weken flink is gedaald. De eerste twee weken van april lagen er steeds bijna zestig corona-patiënten uit het Noorden op de ic, dinsdag waren dat er nog 38. Het aantal ic-patiënten met corona uit andere regio’s steeg in die periode van 14 naar 32. Dezelfde trend is zichtbaar op de gewone corona-verpleegafdeling. ,,Wij zijn de regio die de meeste patiënten overneemt van andere regio’s”, reageerde Van der Zee. ,,Daar ben ik eigenlijk wel trots op.”

Van der Zee ziet de gemiddelde leeftijd van corona-patiënten op de ic dalen als gevolg van de vaccinaties. Overgewicht en mannelijk geslacht blijven er oververtegenwoordigd, bevestigde hij. De komende twee weken blijft het volgens Van der Zee ,,ongelooflijk spannend” of er voldoende plaats op de ic blijft. Hij hoopt dat de effecten van de vaccinaties vanaf half mei dermate hoog zijn dat de druk qua ziekenhuisopnames afneemt. ,,En onze mensen er aan toe komen om weer te herstellen.” Dat zal niet meevallen, aangezien vervolgens de uitgestelde reguliere zorg nog moet worden ingehaald.

Lees ook | Friese ziekenhuizen gunnen ic-personeel verlof: ‘Mensen die vrij willen, kunnen dat heel goed gebruiken’

Nieuws

menu