Noord-Nederland: Overheid pak nu door op waterstof, er staan miljarden op het spel

Marian van Loon (Shell), Cas Konig (Groningen Seaports) en Han Fennema (Gasunie) presenteren de plannen voor waterstofproject North2.

Met het Noorden als aanjager is de Nederlandse waterstofeconomie op termijn goed voor 100.000 banen.

Dat staat in het investeringsplan waterstof Noord-Nederland dat bedrijfsleven en overheden in het Noorden hebben laten maken door adviesbureau McKinsey. Het in het Engels opgestelde plan wordt vandaag aangeboden aan leden van de Tweede Kamer.

Tweede Kamer staat aan vooravond besluiten

Met het plan hoopt het Noorden de nationale overheid te doordringen dat ze nu door moet pakken als het om groene waterstof (waterstof gemaakt met hernieuwbare energie als windenergie) gaat. De Kamer staat de komende tijd voor een aantal aan grote subsidie- en investeringsbesluiten.

In een hoorzitting over het Nationale Groeifonds (20 miljard om de nationale economie een impuls te geven) wees Ulco Vermeulen van de Gasunie woensdag op de internationaal groeiende consensus dat waterstof de CO2-vrije energiedrager van de toekomst is.

Vermeulen wees erop dat Duitsland en Frankrijk al veel doen op het gebied van industrie en waterstof. Ook Italië heeft ambitieuze plannen.

Over tien jaar vissen we achter het net

Met het investeringsplan waterstof Noord-Nederland wil het Noorden duidelijk maken dat er nu knopen moeten worden doorgehakt. Om te voorkomen dat Nederland nog jaren over waterstof discussieert en daardoor in 2030 achter het net vist.

Dat betekent dat de landelijke overheid haast moet maken. Bijvoorbeeld met regelgeving over wind op zee. Maar ook over de brug moet komen met geld.

Noord-Nederland is leidend in Europa, voor 9 miljard aan investeringen

Noord-Nederland speelt daarbij al een voortrekkersrol. Binnen Europa heeft het Noorden erkenning gekregen als leidende Hydrogen Valley. In het investeringsplan wordt stilgestaan bij de tientallen waterstofprojecten die in het Noorden lopen.

Deze projecten plus projecten die op stapel staan, zoals het ambitieuze North2, vertegenwoordigen samen een bedrag van 9 miljard euro.

Noorden is opmaat voor landelijke invulling

Het Noorden heeft, zo stelt het rapport, alles in huis om de Nederlandse waterstofeconomie succesvol van de grond te trekken: zee, havens en plekken als Emmen, Delfzijl en Eemshaven waar waterstof wordt geproduceerd.

De landelijke overheid moet bereid zijn de miljardeninvesteringen op het gebied van waterstof te ondersteunen en mogelijk te maken. Investeringen die uiteindelijk het hele land ten goede komen. ‘De ervaringen en investeringen in Noord-Nederland zijn de opmaat naar een landelijke invulling en onze spilfunctie in Europa’.

Nieuws

menu