Nooit meer munten overhouden op Welcome To The Village

FOTO LC

FOTO LC

Festival Welcome To The Village in de Groene Ster schaft het omstreden muntensysteem af. Bier en hapjes kunnen daar voortaan afgerekend worden met de pin, via contactloos betalen. Net als in de echte wereld.

Het is een ergernis voor de geregelde festival- en concertganger en een meevaller voor organisatoren: overgebleven munten, wel voor betaald en niet meer geldig. Broekzakmunten. Sommige festivals pakken zomaar 80.000 euro onbelast mee.

Makkelijker en sneller

Welcome To The Village, van 19 tot en met 22 juli in de Groene Ster bij Leeuwarden, schaft die munten af. Voortaan kun je er gewoon met de pinpas betalen, contactloos. ,,De systemen wurde hieltyd sneller en makliker”, zegt zakelijk directeur Bianca Pander. ,,Wy ha no in systeem fûn dat goed wurket.”

Zekerheid is wel een vereiste bij zo’n systeem: dat moet niet zomaar uitvallen. ,,Wy moatte bier ferkeapje, wy draaie op de omset fan it wykein.”

'Het systeem in kwestie heeft voldoende waarborgen voor een backup'

Het systeem in kwestie heeft voldoende waarborgen voor een backup, mocht het technische noodlot toeslaan. Het systeem draait op gps, essentieel omdat de kwaliteit van de wifi-verbinding in de Groene Ster op zijn zachtst gezegd wisselvallig is.

Circulair in 2022

Dit systeem vergt een investering van ongeveer 10.000 euro. Bovendien doet de organisatie afstand van de onbelaste inkomsten van die 'broekzakmunten', naar schatting enkele duizenden euro per jaar. ,,Mar wy hiene der altiten in protte wurk fan om dat allegearre administratyf te ferwurkjen, ek mei de pachters. Dit skeelt wol in moanne wurk.”

En het scheelt bovendien een boel plastic. ,,Ast yn 2022 sirkulêr wêze wolst, moast fan dat plestik ôf.”