Nood op Friese arbeidsmarkt is hoog: 'Deze krapte zal zich alleen maar doorzetten'

FOTO ARCHIEF LC

Het aanbod van banen in de provincie groeit zo hard, dat de Friese arbeidsmarkt voor het eerst in vijftien jaar officieel ‘krap’ is.

Waar schaarste op de arbeidsmarkt vooralsnog altijd een probleem was in de Randstad, merkt Friesland nu ook de negatieve gevolgen van de welvarende economie. Het aantal vacatures stijgt hard en er zijn in de provincie onvoldoende mensen om ze op te vullen.

De provincie monitort continu de spanning op de Friese arbeidsmarkt en concludeert voor het eerst in vijftien jaar dat deze ‘krap’ is. De jaren dat Friesland ‘ruim’ in z’n jasje zat of bij landelijke trends weg kon blijven, zijn voorbij. Waar de Nederlandse arbeidsmarkt sinds het eerste kwartaal van 2018 het predicaat ‘krap’ heeft, is de Friese dat nu ook. De provincie meet de spanning door een verhouding te nemen van het aantal vacatures en de kortdurende WW’ers, een meetwijze die het UWV ook gebruikt. In Groningen en Drenthe is nog geen sprake van ‘krapte’, daar is de markt volgens berekeningen in balans.

Koks, elektriciens en ict’ers: de banen liggen voor het oprapen

In het voorjaar van 2017 was er geen enkele sprake van spanning in Friesland. Vacatures konden makkelijk worden ingevuld, nieuwe WW’ers konden snel weer aan de slag. Nu ziet de provincie vooral in de transport, logistiek, technische beroepen en in de agrarische sector veel vacatures. Ook in keukens, supermarkten en distributiecentra is vraag naar personeel. Er is volop behoefte aan koks, serveersters, kassamedewerkers, vakkenvullers, logistiek medewerkers en schoonmakers.

Ook in de bouw en de ict liggen banen voor het oprapen, al is die tendens niet nieuw. Dat geldt ook voor de vraag naar artsen, automonteurs, bouwers, docenten, elektriciens en gespecialiseerde verpleegkundigen.

In augustus van dit jaar waren er in Friesland ruim 6000 vacatures, waarvan de helft in de technische sector. Zo zijn er 475 vacatures in de bouw en industrie, 329 voor elektriciens en elektromonteurs en 290 voor machinemonteurs. Er werden 278 schoonmakers gezocht en 233 timmerlieden. Friesland telde in augustus van dit jaar 9000 WW-uitkeringen.

Volgens gedeputeerde Sander de Rouwe (CDA) staat Friesland ,,aan de vooravond van een lastige periode voor het mkb. Deze krapte zal alleen maar doorzetten.’’ De belangrijkste oorzaak: vergrijzing. ,,De vergrijzing neemt alleen maar toe. Per drie, vier mensen die in de komende jaren met pensioen gaan, staat één afgestudeerde student. We hebben nu economisch de wind in de rug, maar het ontbreekt ons straks aan de zeilen, aan de mensen. De effecten worden sluipenderwijs zichtbaar. Om de vergrijzing op te vangen, moeten we er nu met werkgevers en overheden over praten. Dit is een speerpunt van de provincie en dat wordt alleen maar urgenter. Ik hou de ontwikkelingen goed in de gaten.’’

Friesland bood in 2018 aan 297.000 mensen werk, het hoogste aantal ooit. Ter vergelijk: in 2015 was dat aan 284.000. De meeste Friezen werken in de gezondheidszorg (52.500), in de handel (49.000), in de industrie (37.500) en de zakelijke dienstverlening (36.000). Ook telt Friesland zo’n 20.000 banen in het onderwijs.

Nieuws

Meest gelezen