Nog onduidelijkheid over de drie containers met gevaarlijke stoffen, schip had er 25 van aan boord

FOTO AFP

Het is nog onduidelijk hoeveel van de gevaarlijke containers die het containerschip MSC Zoe aan boord had, in de zee dobberen. Ook zijn de drie waarvan zeker weten dat ze overboord zijn geslagen, nog niet gevonden.

Volgens de laatste informatie die burgemeester Tineke Schokker van Vlieland woensdagavond kreeg, waren er 25 containers met gevaarlijke stoffen aan boord van de MSC Zoe. Daarvan zijn sowieso drie overboord geslagen, maar dat kunnen er meer zijn. De containernummers van de drie zijn gedeeld met de autoriteiten.

Mocht één van die containers met zo'n nummer gevonden worden, dan wordt actie ondernomen door onder andere de vindplaats af te sluiten voor onbevoegden. ,,Feiligens boppe alles'', zegt Schokker. Voordat er donderdag een opruimactie wordt opgestart, zal eerst door de gemeente Vlieland gecontroleerd worden of er niet in de nacht een 'verkeerde' container is aangespoeld.

Grondstof voor plastic in de containers

In de drie containers waarvan duidelijk is dat ze in het water liggen, zit organische peroxide. ,,Het kan gaan om een van twee soorten: een zou bij 50 graden boven nul ontvlammen, de ander is alleen vervuilend, maar het is in beide gevallen niet wat je wilt’’, aldus een woordvoerder van de kustwacht. Volgens hoogleraar chemie Adri Minnaard van de Rijksuniversiteit Groningen is organische peroxide een stof die wordt gebruikt bij de productie van plastic. Bij aanraking met de stof kan dit leiden tot verwondingen.

Schip nog onderweg

Het schip is nog niet aangemeerd in Bremerhaven. Pas als het schip aan wal ligt, kan er worden gezegd hoeveel containers er over boord zijn geslagen en of er meer gevaarlijke dan die drie in zee dobberen, laat Schokker weten. Omdat het op het schip nu ook te gevaarlijk is, is het al varende lastig om de schade op te maken en te controleren welke containers met gevaarlijke stoffen nu wel of niet over boord zijn gegaan.

Het is de bedoeling dat het schip in de loop van donderdag in Bremerhaven ligt. Woensdagavond heeft de Zoe een extra rondje gevaren voordat het koers zette naar Bremerhaven. De reden is onduidelijk.

Nieuws

menu