Nog nooit zoveel drinkwater gebruikt als afgelopen dagen: waarschuwing voor Friesland

FOTO ANP

Er is in Nederland nog nooit zo veel drinkwater verbruikt als afgelopen dagen. De Nederlandse waterbedrijven roepen iedereen op zuinig te zijn. Ook de veiligheidsregio’s roepen op alert te zijn.

De grote waterbedrijven Vitens en BrabantWater riepen mensen dit weekend al met klem op minder drinkwater te verbruiken. Vitens waarschuwde dat de waterdruk in een deel van Nederland sterk kon verminderen of zelfs helemaal kan wegvallen. Vooralsnog lijkt dat nog nergens het geval.

De waterbedrijven willen dat klanten stoppen met tuinen sproeien, zwembadjes vullen en auto’s wassen. Daarnaast moet iedereen kort douchen en alleen ‘s nachts de wasmachine inschakelen. Volgens de bedrijven is er nooit eerder zoveel drinkwater gebruikt op hete dagen. Zij noemen als voornaamste reden dat heel veel Nederlanders op dit moment vanwege de coronacrisis thuis zijn of op vakantie in eigen land. ,,Iedereen moet heel zuinig omgaan met drinkwater, anders raakt de dagelijkse voorraad op”, waarschuwen zij.

De waarschuwing geldt voor Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Flevoland, Utrecht, Noord-Holland en Limburg. Alle drinkwaterbedrijven in deze provincies roepen mensen op om geen tuinen te sproeien en geen grote opzetzwembaden te vullen. ,,Een groot zwembad in de tuin vraagt 2500 liter water. Ter vergelijking: een bad vullen kost 120 liter water en bij het douchen wordt 65 liter water verbruikt”, aldus drinkwaterbedrijf Vitens.

Vitens voorziet 5,8 miljoen huishoudens in vijf provincies van drinkwater. Sinds donderdag, de eerste warme dag, wordt er 30 tot 50 procent meer drinkwater verbruikt, aldus het bedrijf. Gewoonlijk is 1 miljard liter water per dag voldoende om iedereen van drinkwater te voorzien, maar vandaag was al 1,3 tot 1,5 miljard liter nodig.

Nieuws

menu