Nog geen witte rook boven Provinsjehûs; nieuwe coalitie laat nog op zich wachten

CdK Arno Brok spreekt de statenleden van FvD toe. Maken zij straks deel uit van de coalitie? FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Ruim twee weken na de verkiezingen is nog niet duidelijk welke partijen een provinciale coalitie vormen. Informateur Harry van der Molen gaat er maandag verder over in gesprek. Forum voor Democratie doet nog altijd mee.

Alleen de grootste vijf partijen zitten nog aan tafel: CDA, Forum voor Democratie, PvdA, VVD en FNP. Het betekent dat verkiezingswinnaar GrienLinks (van één naar drie zetels) vooralsnog langs de zijlijn staat.

Zoeken naar coalitie van vier partijen

Zeker één van de deelnemers zal afvallen: Van der Molen onderzoekt de haalbaarheid van een coalitie van vier partijen. Overigens sluit hij niet uit, zei hij vrijdag tijdens een persconferentie, dat er toch nog een andere partij aanschuift.

Het CDA, met acht zetels de grootste, is in alle varianten aan boord. Alle twaalf partijen in de staten hebben een coalitie geadviseerd met deelname van de christen-democraten. Hoeveel partijen aandringen op deelname van FvD of PvdA wilde Van der Molen niet verklappen.

Combinatie FvD-PvdA ligt niet voor de hand

Gelet op de klimaatstandpunten ligt samenwerking tussen FvD en PvdA volgens de PvdA niet voor de hand. Dan resteren alleen de vierpartijencoalities CDA-FvD-VVD-FNP en CDA-PvdA-VVD-FNP. Beide hebben een smalle meerderheid: 22 van de 43 zetels.

Als de samenwerking in de staten net zo goed is als de afgelopen vier jaar, ook tussen coalitie en oppositie, is zo’n krappe meerderheid volgens de partijen wel werkbaar.

Praten over vertrouwen en inhoud

De gesprekken gingen afgelopen week vooral over onderling vertrouwen en vier inhoudelijke zaken: energie, klimaat, landschap en veenweide. Partijen willen ook van elkaar weten of ze op elkaar kunnen rekenen bij onvoorziene situaties.

Matthijs Sikkes (GrienLinks) noemt het ,,tige spitich’’ dat zijn partij vooralsnog buitenspel staat. ,,Jammer dat se allinnich getalsmjittich sjogge en nei nei de grutte opgaven der’t Fryslân foar stiet’’, zegt hij.

Nieuws

Meest gelezen