Nog geen nieuwe gevallen van Britse mutatie in Friesland

FOTO ANP

GGD Fryslân houdt nauwlettend in de gaten of er meer inwoners besmet zijn met de Britse variant van het coronavirus. Tot op heden is dit bij een persoon uit Friesland aangetoond.

Bron- en contactonderzoek heeft nog niet duidelijk gemaakt hoe de persoon met de Britse mutatie van het coronavirus besmet is geraakt, laat woordvoerder Marcel de Jong weten. ,,Het onderzoek loopt nog steeds. Een link met het Verenigd Koninkrijk is nog niet gevonden.”

De Britse mutatie kwam begin dit jaar aan het licht bij een steekproef van Erasmus MC. In Amsterdam en Rotterdam bleek uit die steekproef zo’n 5 procent van de positief getesten de Britse variant te hebben, stelt hoogleraar virologie Marion Koopmans vast. In andere regio’s is dit 1 tot 2 procent. In totaal is de variant bij vijftig Nederlanders daadwerkelijk aangetoond, onder wie één uit Friesland.

De Britse variant van het coronavirus lijkt aanzienlijk besmettelijker te zijn en kinderen lijken er vatbaarder voor te zijn. Mensen worden er niet erger ziek van, zoals het nu lijkt. ,,Als dat virus een keer rondgaat, kan het aantal besmettingen in een pijl omhoog schieten”, zegt De Jong. ,,Dat willen we voorkomen.”

Nieuws

menu