Nij Smellinghe sluit vier van de zes operatiekamers vanwege toenemende stroom coronapatiënten

Nij Smellinghe. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten sluit vanaf maandag tijdelijk vier van de zes operatiekamers. Dit gebeurt vanwege een toenemende stroom coronapatiënten in het ziekenhuis.

Nij Smellinghe had de eerste twee OK’s al in oktober gesloten. De helft van de planbare operaties wordt afgeschaald. Dit gebeurt om meer verpleegkundigen en specialisten vrij te maken voor de coronapatiënten en de druk op het zorgpersoneel niet verder te verhogen, meldt Nij Smellinghe.

Ook andere Friese ziekenhuizen sluiten operatiekamers om ruimte te maken voor meer Covid-zorg. Bij Medisch Centrum Leeuwarden was tot voor kort één van de 16 OK’s dicht, daar komen een paar bij.

Er worden meer coronapatiënten verwacht nu het aantal besmettingen in het Noorden ten opzichte van vorige week met zo’n 40 procent is toegenomen. De vier Friese ziekenhuizen melden dat driekwart van de zorg door kan gaan, waaronder spoedzorg, oncologische zorg, verloskunde en andere niet-uitstelbare zorg.

In de vier Friese ziekenhuizen liggen op dit moment in totaal 68 coronapatiënten, van wie 20 op de intensive care. Naar schatting bijna de helft komt van buiten Noord-Nederland.

Nieuws

menu