Nieuws uit Friesland van dit weekend | Sjinkie Knegt wint voor het eerst sinds rentree, lichaam vermiste man gevonden in water bij Burdaard

Sjinkie Knegt.

In het water van de Dokkumer Ie bij Burdaard heeft de politie zondag het lichaam gevonden van de 34-jarige man uit het dorp naar wie de afgelopen dagen werd gezocht. En in Thialf werd dit weekend voor het eerst sinds lang weer eens aan shortrack gedaan. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 48 uur.

De hulpdiensten zochten zondagmiddag opnieuw in de omgeving van Burdaard naar de vermiste man. In dat kader speurde men ook met sonarboten op de wateren in de buurt van het dorp. Rond 15.00 uur werd het lichaam in het water aangetroffen. De politie heeft uitgesloten dat hij door een misdrijf om het leven is gekomen.

Coronacijfers

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meldde zondag dat er in het voorbije etmaal in Friesland 135 nieuwe coronabesmettingen zijn bijgekomen. Zaterdag werden 142 nieuwe besmettingen gemeld. Dat was het hoogste aantal sinds 30 oktober. De meeste besmettingen kwamen uit de gemeente Súdwest-Fryslân (43), gevolgd door Noardeast-Fryslân (21) en Leeuwarden (16).

Shorttrack

Sjinkie Knegt uit Bantega heeft zondag bij de Invitation Cup in Heerenveen zijn eerste overwinning sinds zijn rentree op het ijs geboekt. Knegt was de sterkste op de 1.000 meter. Hij maakte in februari zijn comeback, nadat hij een jaar eerder ernstige brandwonden had opgelopen bij het aansteken van een houtkachel.

Bij de vrouwen eiste Suzanne Schulting de eindoverwinning op. Na de 1500 meter zaterdag won ze zondag ook de 1000 meter. Op de 500 meter kreeg ze in de finale een penalty, omdat ze Selma Poutsma ten val bracht. Ze werd hierdoor teruggezet naar de vierde plaats. De eindoverwinning bij de mannen was voor Itzhak de Laat. De Laat en Schulting plaatsten zich daarmee al voor het Europees kampioenschap.

De Invitation Cup in Heerenveen was de eerste internationale wedstrijd voor de shorttrackers dit seizoen. De wedstrijd stond eigenlijk eind oktober al op het programma, maar werd vanwege enkele coronabesmettingen onder de deelnemers op het laatst moment afgelast. Volgend weekend komen de Nederlandse shorttrackers in actie bij de NK afstanden in Thialf, een nieuwe wedstrijd op de kalender.

Aanhoudingen en diefstal tijdens zaterdagnacht Leeuwarden

De politie heeft een 18-jarige vrouw en 16-jarige jongen aangehouden wegens belediging. Agenten kwamen zaterdagnacht af op een melding van geluidsoverlast aan de Essenstraat in Leeuwarden. Toen de politie daar mensen aansprak op hun lawaai, was een aantal van het daar niet mee eens. Ze begonnen de agenten te beledigen, meldt de politie via sociale media. Daarop moesten twee mensen mee naar het bureau.

Eerder op de nacht vond er een ander incident plaats in de stad. Op de Schrans werd een draagbare speaker, een JBL Box, gestolen. Twee jongens spraken de eigenaar van de box aan en vroegen of ze ermee op de foto mochten. Toen de eigenaar dat weigerde, pakten de jongens de speaker af en fietsten ermee weg.

Noardeast-Fryslân wordt na foutje alsnog 9 miljoen ‘rijker’

Na een administratief foutje van het ministerie van Financiën in de Miljoenennota mag de gemeente Noardeast-Fryslân alsnog 9 miljoen euro in de kasboeken bijschrijven.

Het geld is bestemd voor de Regiodeal. Het ministerie had eerst de 11 miljoen euro doorgesluisd naar het Provinciefonds zodat de provinsje Fryslân erover kon beschikken. Maar dat was niet de bedoeling, schrijft minister Wopke Hoekstra in zijn Najaarsnota.

Het is nu rechtgezet. De provinsje mag 2 miljoen euro uitdelen, de overige 9 miljoen gaat via het Gemeentefonds naar de bankrekening van Noardeast-Fryslân.

Monoliet-achtige pilaar aangetroffen in natuurgebied bij Oudehorne

In natuurgebied De Kiekenberg bij Oudehorne keek een aantal wandelaars zondagochtend vreemd op. Plots stond er een pilaar aan een vennetje in het bos. Het lijkt om een monoliet-achtig object te gaan. De afgelopen tijd verschenen er ook in Amerika en Roemenië al soortgelijke vormen in de natuur.

De metalen pilaren doen sommige mensen denken aan de zwarte monolieten uit de sciencefictionfilm 2001: A Space Odyssey uit 1968. De exemplaren die nu worden gezien hebben min of meer dezelfde vorm.

Wie de pilaar in het natuurgebied bij Oudehorne zette is niet bekend. Enkele wandelaars in het gebied denken dat het waarschijnlijk gaat om een oudejaarsstunt van een vereniging uit de buurt.

Verder in het nieuws:

* Corona was de nekslag voor autoschadeherstelbedrijf Hoogstra in Dokkum. De schulden werden te hoog. Een nieuwe eigenaar neemt de zaak over .

* De Friese politie heeft tien jaar lang de wet overtreden op de schietbaan bij Katlijk . Dat stellen tv-programma De Monitor en onderzoekplatform Follow the Money .

* Na een administratief foutje van het ministerie van Financiën in de Miljoenennota mag de gemeente Noardeast-Fryslân alsnog 9 miljoen euro in de kasboeken bijschrijven .

* Het zwembad op resort Waadhoeke in Menaam gaat in 2021 niet open. Wethouder Caroline de Pee deelde dit mee in de raad. Het bad is technisch afgekeurd .

Tip van de redactie:

* Demon’s Souls is een absolute ragegame. Net als je denkt dat je het einde van een zwaarbevochten episode hebt gehaald, doemt een monsterlijk wezen op , haalt dodelijk naar je uit – en moet je het hele level opnieuw doorlopen. Het is dat een nieuwe controller voor de Playstation 5 zeven tientjes kost, anders waren er tijdens het spelen een paar gesneuveld...

* Afhalen, thuis laten bezorgen of naar een hotel voor een overnachting met diner, dat zijn de mogelijkheden in deze coronatijd. ‘t Jagertje bezorgt in een straal van 5 kilometer rond Langweer, zo staat vermeld op de website . Wij - woonachtig in Leeuwarden en Sneek - wilden toch graag dit door anderen aanbevolen restaurant hier bespreken, dus wat te doen?

* Iris Sommer, psychiater en hoogleraar psychiatrie bij het UMCG, beschrijft in haar boek Het vrouwenbrein hoe ze als een soort medisch detective ontdekte dat mannen veel minder efficiënt met hun hersenen omgaan dan vrouwe n.

Nieuws

menu