Nieuws uit Friesland van dit weekend | Chauffeur overleden bij busongeluk Weidum, Schulting en Knegt oppermachtig op NK afstanden

FOTO ANTON KAPPERS

Een 63-jarige buschauffeur uit de gemeente Veendam is zaterdagavond om het leven gekomen toen hij bij Weidum met een touringcar op de zijkant in een sloot terechtkwam. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 48 uur.

Het ongeluk op de Hegedyk in Weidum gebeurde zaterdagavond iets na 20.00 uur. De chauffeur verloor door nog onbekende oorzaak de macht over het stuur. Vervolgens raakte de touringcar een boom en kwam op zijn zijkant in een sloot terecht. Ambulancepersoneel behandelde de chauffeur, die in de bus bekneld was geraakt. Rond half twaalf zaterdagavond kwam het bericht dat alle hulp niet meer mocht baten.

Er zaten vier passagiers in de bus, die dit weekend als vervangend vervoer diende voor het traject Leeuwarden - Stavoren. Twee mensen bleven ongedeerd. Twee raakten gewond, waarvan een iemand ernstig. Deze persoon is overgebracht naar het ziekenhuis.

De politie onderzoekt het ongeval. Mogelijke heeft de plaatselijke dichte mist een rol gespeeld.

Coronacijfers

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meldde zondag dat er in het voorbije etmaal in Friesland 178 nieuwe coronabesmettingen zijn bijgekomen. Zaterdag werden 166 nieuwe besmettingen gemeld. Het aantal sterfgevallen als gevolg van het virus steeg niet. Het totale aantal Friezen dat volgens de GGD sinds het uitbreken van de pandemie aan het virus is overleden is 145.

SC Heerenveen recht de rug

Het duel van SC Heerenveen bij Vitesse toonde zondagmiddag veel raakvlakken met de wedstrijd van vorige week tegen PSV. Een slechte eerste helft en een goed optreden na rust was genoeg voor een punt in Arnhem: 1-1.

Heerenveen blijft na de puntendeling zevende, al kan de ploeg zondag op de ranglijst nog worden gepasseerd door AZ. Dat doet echter niets af aan de knappe prestatie bij Vitesse, dat vooralsnog met een tweede plek in de eredivisie de grootste verrassing is van dit seizoen. Lees hier het volledige verslag.

Lege schappen door protest boze boeren

Distributiecentra van Lidl, Albert Heijn, Aldi en Jumbo werden dit weekend getroffen door blokkeeracties van boeren. Het leidde tot lege schappen in supermarkten.

Een bord voor de Albert Heijn XL aan de Tijnjedyk in Leeuwarden meldde zondag dat niet alles leverbaar is. In de Albert Heijn in Heerenveen was bijna niks meer te krijgen. De Lidl maakte met plakkaten duidelijk dat niet alle producten er zijn. Sinds vrijdagavond blokkeren boeren distributiecentra om een betere prijs voor hun producten te krijgen.

Zaterdagavond boeken de boeren onder leiding van Koos van der Zee uit Een-West een eerste overwinning in Heerenveen. De Lidl kondigde aan in gesprek te willen en begrip te hebben voor hun moeilijke situatie. De boeren vertrokken. Een deel verplaatste zich naar de Aldi in Drachten. Daar werd zondag aan het eind van de middag ook resultaat bereikt, meldt Koos van der Zee. Ook de Aldi wil het gesprek aangaan, alsmede alle inkooporganisaties van deze keten.

Schulting en Knegt zegevieren op NK afstanden

Op het eerste officiële NK afstanden in Thialf pakten shorttrackers Suzanne Schulting en Sjinkie Kengt allebei meerdere titels. Schulting won bij de vrouwen op alledrie de afstanden: de 500, 1000 en 1500 meter. Knegt was bij de mannen de beste op de 500 en 1000 meter.

Ook Rianne de Vries haalde brons op de 500 meter. Bij de mannen ging Jens van 't Wout er met het goud op de 1500 meter vandoor, Itzhak de Laat eindigde op alle drie de afstanden als tweede.

Veilig wijnen voor het goede doel tijdens Zoom-uitje

Een uitstapje naar het theater, met hapje en drankje, maar dan besmettingsvrij. Zeshonderd Snekers kregen zaterdag vanuit de luie stoel een ouderwets avondje uit . Het initiatief kwam van ondernemersclubs JCI en de Sneekerslach. JCI, de netwerkclub voor jonge ondernemers houdt elk jaar een wijnproeverij voor het goede doel en zocht noodgedwongen naar een veilig corona-alternatief. De uitkomst werd een uitzending met digitaal publiek. ,,Yn twa wiken hawwe we dit mei ús allen foar elkoar bokst”, aldus Roderick Ketelaar van JCI.

De opbrengst van de avond is voor de Sneker musical-opleiding Muzt, die zijn nieuwe voorstelling door corona in het water zag vallen.

Verder in het nieuws

* Ook de traditionele Wereldlichtjesdag op de tweede zondag in december werd onmogelijk gemaakt door corona. Ouders van overleden kinderen op de Noorderbegraafplaats in Leeuwarden besloten er toch licht te brengen .

* ,,Deze keer geen snert, geen roggebrood en geen spreker na de pauze”, sprak voorzitter Wiebe Wieling zaterdagochtend tijdens de digitale jaarvergadering van de Friesche Elf Steden . Hij en de overige bestuursleden verzamelden zich zaterdag in een studio van Faber Audiovisuals in Sint Annaparochie, de leden deden vanuit huis mee via een livestream. Ze konden ook online stemmen.

Gemiddeld waren er tijdens de vergadering 300 kijkers. ,,Dit is een historische algemene ledenvergadering. Ik kan alleen maar hopen dat het de laatste keer is dat we het zo doen'', aldus Wieling.

Tips van de redactie:

* De Fryske Top 100 wordt dit jaar luister bijgezet met een reeksje tv-uitzendingen vanuit het honderdjarige Woudagemaal in Lemmer. Vandaag speelt Piter Wilkens daar zijn liedjes. Wie de nummer 1 wordt? De lijst moet ook weer niet te vaak gekaapt worden.

* Henk Pijlman neemt na zestien jaar afscheid als bestuursvoorzitter van de Hanzehogeschool. Het D66-Eerste Kamerlid, oud-onderwijswethouder van Groningen en grondlegger van de Vensterschool groeide op als zoon van een Friese veehouder. Hij presteerde aanvankelijk maar matig: ,,Ik ben zelfs van school gestuurd.’’

* U stapt toch weer niet over van zorgverzekering (maar misschien moet u het wel doen)

* Popjournalist Harry de Jong sprak met de groten der aarde. Nu hij met pensioen is, gaat hij met zijn verhalen de theaters in . ,,Ik fiel my noflik as ik it mei Mick Jagger oer God hawwe kin.”

* En woont u in het oosten van de provincie? Dan loont het misschien om vanavond eens naar de hemel te kijken. In het oosten van Friesland is er vanavond kans om vallende sterren te zien.
 

Nieuws

menu