Nieuws uit Friesland van 9 maart | Ontroerende aflevering Uitstel van Executie en minder coronapatiënten op verpleegafdelingen

Reproductiegetal terug onder de 1, aantal coronagevallen gelijk ANP

Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen van de vier Friese ziekenhuizen is in een paar dagen tijd bijna gehalveerd. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Dinsdagochtend lagen op de verpleegafdelingen 30 patiënten met covid-klachten. Dat zijn er 25 minder dan tijdens het vorige meetmoment, afgelopen vrijdag. Ook op de intensive cares van de Friese ziekenhuizen is een kleine daling te zien in het aantal bezette bedden. Dinsdag lagen er 22 patiënten met covid-klachten op de ic. Dat zijn er twee minder dan op vrijdag.

Reproductiegetal terug onder de 1, aantal coronagevallen gelijk

Het aantal coronagevallen is afgelopen week vrijwel niet veranderd. In de laatste zeven dagen zijn 31.959 positieve tests geregistreerd, zo goed als gelijk aan de week ervoor. Toen kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 31.984 meldingen van nieuwe coronagevallen. Het aantal ziekenhuisopnames bleef ook gelijk (van 1191 naar 1145). Het aantal sterfgevallen daalde wel iets.

Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, kwam weer onder de 1 uit. Het staat nu op 0,98, tegen 1,14 een week geleden en 1,04 afgelopen vrijdag. De verspreidingssnelheid van de Britse en Zuid-Afrikaanse varianten daalde fors.

Ineke uit Bolsward was te zien in een ontroerende uitzending van Uitstel van Executie

Menig tv-kijker zal maandagavond een traantje hebben weggepinkt tijdens het programma Uitstel van Executie , waaraan Ineke Westerhof uit Bolsward meedeed. Het leven van Westerhof was een tranendal. Ze is gescheiden, kocht in 2011 een huisje in de 2e Hollandiastraat in Bolsward en moest alles zelf maar zien te rooien. Tel daarbij op dat ze drie kinderen heeft en ook nam Westerhof - die in de gehandicaptenzorg werkte - een meervoudig gehandicapt meisje in huis om voor te zorgen. In 2015 raakte ze betrokken bij een auto-ongeluk, waaraan ze blijvende klachten overhield. Dat resulteerde erin dat Westerhof in de ziektewet belandde en haar inkomen stukje bij beetje zag dalen.

,,Ik heb veel verschillende baantjes geprobeerd, maar heb een complex ziektebeeld’’, blikt Westerhof terug. ,,Iedere keer is er wel iets waar je mee wordt geconfronteerd en dat is heftig. Het hakt er wel in.’’ De Bolswardse heeft reuma en een prikkelverwerkingsstoornis, waardoor het haar gauw te veel wordt. Inmiddels is ze voor 46 procent afgekeurd. Lees hier haar verhaal.

Eis: zes jaar cel voor Tesla-branden

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag zes jaar cel geëist voor twee verdachten die tot twee keer toe, in maart en april 2018, opdracht zouden hebben gegeven tot het in brand steken van de Tesla’s van advocate Cynthia Grondsma uit Joure. Ze hebben zich schuldig gemaakt aan ‘uitlokking’ vindt het OM.

Volgens het OM hebben de verdachten, een 38-jarige inwoner van Goingarijp en een 55-jarige Burgumer, begin 2018 een 34-jarige man uit Noordwolde opdracht gegeven de Tesla van de advocate in brand te steken. De advocate was indertijd curator bij het faillissement van de CMS-werf in Leeuwarden, waar de man uit Goingarijp mede-eigenaar van was. Gedurende de afwikkeling van het faillissement zou de relatie tussen de curator en de werfeigenaren steeds grimmiger zijn geworden.

Het OM beschouwt de man uit Goingarijp als de opdrachtgever, de Burgumer zou als tussenpersoon hebben gefungeerd. Beide mannen ontkenden in alle toonaarden. De man uit Noordwolde had ook steeds volgehouden dat hij niets met de brandstichtingen te maken had, tot en met zijn veroordeling in maart vorig jaar. Hij kreeg van de rechtbank drie jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd. Tijdens een pro-formazitting in hoger beroep, in augustus vorig jaar, gaf de man ineens openheid van zaken .

Onderzoek: geen sprake van misstanden bij Neushoorn

Er is geen sprake van seksuele intimidatie van stagiaires en vrijwilligers door personeel bij Poppodium Neushoorn in Leeuwarden. Dat blijkt uit onderzoek van Hoffman Bedrijfsrecherche.

Ook zijn er geen aanwijzingen gevonden voor drugs- en alcoholmisbruik onder personeel en vrijwilligers. Zowel Neushoorn als het Friesland College - dat een opleiding binnen het poppodium heeft - hebben de protocollen voor misstanden op orde. Neushoorn is, volgens de onderzoekers, een veilige werk- en leeromgeving. Dat melden Neushoorn, het Friesland College en het college van b en w van Leeuwarden vandaag. Het onderzoek door Hoffman is uitgevoerd in opdracht van Neushoorn.

Dakletters ‘NEE JONGU, JA JUH!’ van de daken rond het Zaailand getakeld

De bekende dakletters NEE JONGU, JA JUH! op het Zaailand in Leeuwarden zijn dinsdagochtend door een kraan van Kielstra van de rechtbank getakeld. Dinsdagmiddag volgen de letters JA JUNGU, NEE JUH! op het appartementencomplex.

De Vereniging van Eigenaren van het appartementencomplex aan het Zaailand in Leeuwarden waarop JA JONGU NEE JUH! staat wil niet dat de letters verdwijnen. Dat zegt Amarins Dikken , voorzitter van de Vereniging van Eigenaren van het complex.

Dat is opmerkelijk omdat de provincie maandag in een persbericht letterlijk schreef dat de spreuken van de rechtbank en het appartementencomplex er op verzoek van de pandeigenaren af gaan. „Nee hoor, daar is geen sprake van. Ons is niets gevraagd, wij hebben niet aangegeven dat ze weg zouden moeten”, reageert Dikken dinsdagochtend. „Wij vinden juist het jammer dat ze weggehaald worden.’’

Clubwatcher over vertrek Gerry Hamstra bij SC Heerenveen

Technisch manager Gerry Hamstra stopt als technisch manager van SC Heerenveen. Wat zijn de oorzaken en achtergronden van het vertrek? Clubwatcher van SC Heerenveen Sander de Vries licht toe: ,,Het liep al een hele tijd niet echt lekker.”

Hamstra kwam 4,5 jaar geleden naar Heerenveen met als doel om de club duurzaam naar de top-6 van de eredivisie te loodsen. Hij zag echter steeds meer dat het uitstippelen van een lange termijnvisie nagenoeg onmogelijk was.

Door het forse operationele tekort – vorig seizoen zo’n 6 miljoen euro – moet de club elk jaar de beste spelers verkopen, terwijl er steeds minder middelen waren om goede vervangers te halen.

 

En verder in het nieuws:

* De laatste geldautomaat verdwijnt binnenkort uit het Franeker straatbeeld . Er blijven dan alleen nog geldautomaten in winkels en bij de Rabobank aan Het Want open.

* Het drijvende zonnepark op de zandwinplas Skûlenboarch beslaat maximaal 24,5 hectare en zal naar verwachting 30 megawattpiek leveren. En er komt een wandelroute omheen.

* Restaurant élevé in Leeuwarden heeft van Michelin in de nieuwe gids van 2021 een Bib Gourmand-onderscheiding gekregen.

Tip van de redactie:

* Het is de Nationale Week Zonder Vlees, hét moment om vleesvervangers uit te proberen. Maar weet je niet wat je moet kiezen? Wij maken het makkelijker, door een selectie vleesvervangers voor op brood te testen.

* Het kon niemand ontgaan dat huizenzoekers uit de rest van Nederland steeds fanatieker rondneuzen in Friesland. Huizensite Funda analyseerde het online zoekgedrag. Wat blijkt? De aandacht voor woningen in Friesland is in een jaar tijd meer dan verdubbeld.

* Arie Kuipers, bekend van de Zware Jongens, neemt in coronatijd liedjes op over zaken die hem bezig houden. Ditmaal: vlees eten en vegetariërs.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Dagoverzicht