Nieuws uit Friesland van 9 juni | Kringloopcrimi’s lieten zich inspireren door Jackass en ook weer vakantie mogelijk naar Luxemburg, Polen en Tsjechië

De Kringloophal aan de 13 Aprilstraat in Oosterwolde, waar de politie eind februari 2020 een inval deed vanwege wapenhandel. FOTO RENS HOOYENGA

Ze vormden een gewone vriendengroep. En hadden de mannen van het televisieprogramma Jackass als voorbeeld. Van een criminele organisatie was dan ook geen sprake, beweerde advocaat Sonny Jansen woensdag, die de 35-jarige hoofdverdachte uit Oosterwolde bijstaat. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

De raadsman vond dan ook dat zijn cliënt van deelname aan een criminele organisatie moest worden vrijgesproken. En dan kon er uiteraard ook geen sprake van zijn dat hij daar leiding aan gaf.

De mannen, die de kringloophal in Oosterwolde als uitvalsbasis hadden, vormden gewoon een hechte vriendengroep. Ook de vrouwen en kinderen voegden zich bij hen. Samen deden de vrienden capriolen uit het absurde stuntprogramma Jackass na, haalde Jansen aan. ,,Iedereen deelde elkaar onverwacht klappen uit, ze schoten op elkaar. Ze gingen luidruchtig met elkaar om, lekker ouwehoeren, stoerdoenerij.’’ Van een georganiseerde structuur was geen sprake .

Student moet tussen de oren krijgen: voor watervraagstukken moet ik in Leeuwarden zijn

De huidige generatie hbo-studenten in Leeuwarden is zeer geïnteresseerd in klimaatvraagstukken en duurzaamheid. Toch schrikken ze terug voor watertechnologie. Dat moet anders, vindt NHL Stenden Hogeschool. ,,Watertechnologie moet als een magneet studenten naar Leeuwarden gaan trekken’’, aldus bestuursvoorzitter Erica Schaper.

De hogeschool wil samen met wetenschappelijk instituut Wetsus en onderzoekscentrum CEW het vakgebied zó aantrekkelijk maken dat studenten uit de hele wereld denken: ik wil naar Leeuwarden om te leren hoe je watervraagstukken oplost . Problemen in overvloed: wereldwijd zijn er groeiende tekorten aan schoon water voor mens, landbouw en industrie.

Ook weer vakantie mogelijk naar Luxemburg, Polen en Tsjechië

Nederlanders kunnen met ingang van donderdag weer op vakantie naar Duitsland, Luxemburg, Polen, Tsjechië en Slowakije . Het reisadvies voor deze landen gaat dan van oranje naar geel omdat de coronacijfers dalen, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het reisadvies voor Noorwegen blijft op oranje staan vanwege de strenge inreisbeperkingen, maar mensen die terugkomen uit het land hoeven niet meer quarantaine.

Dinsdag werd al duidelijk dat ook Duitsland, Italië en Oostenrijk weer code geel krijgen. Dat betekent dat niet-noodzakelijke reizen weer zijn toegestaan, dat na terugkeer geen coronatest nodig is en mensen ook niet in quarantaine hoeven. Wel adviseert het ministerie om de situatie tijdens de vakantie goed in de gaten te houden, omdat het reisadvies ook weer kan veranderen naar oranje. Ook kunnen in ‘gele’ landen ook nog coronabeperkingen gelden, die per land of regio kunnen verschillen.

Ergernis om ‘ja’ voor megavarkensstal in Hemelum

Nog voor de gemeenteraad van Súdwest-Fryslân de stukken kan bestuderen, is het college er al uit: de grote varkensstal in Hemelum mag er wel komen .

Dat het college woensdagmorgen al een hapklaar advies aan de buitenwereld presenteert, is een schot uit de heup, vindt de FNP. ,,It kolleezje stjoert holderdebolder in parseberjocht rûn, wylst de riedsstikken pas freed iepenbier wurde, ék foar de riedsleden sels. Sa geane jo net mei elkoar om, seker net by sokke gefoelige kwestjes as dizze. Dit docht de saak gjin goed’’, aldus Sicco Rypma. Hij spreekt van ‘framing’.

Toch winst voor Smilde in lastig coronajaar

Het Friese voedingsmiddelenbedrijf Royal Smilde is het eerste coronajaar goed doorgekomen. Hoewel veel markten wegvielen, kwam het bedrijfsresultaat uit op 4 miljoen euro .

De strategie om met veel verschillende producten in heel veel verschillende markten en regio’s actief te willen zijn, heeft Smilde er doorheen geholpen. Het bedrijf uit Herenveen heeft 50 product-marktcombinaties en verkoopt onder meer margarine, oliën, vetten, salades, borrelsnacks en bakmixen in zestig landen.

,,Het regent nooit overal tegelijk’’, zegt algemeen directeur Ronald Prince. ,,Toen de horeca sloot, gingen de mensen thuis bakken. Daardoor kwam de afzet van onze bakmixen enorm in de lift.’’ Dat compenseerde weliswaar niet het verlies aan omzet uit bijvoorbeeld salades en frituurolie, maar hield het bedrijf toch weg bij rode cijfers.

Nieuwe dreun voor scheepsbouw

Met het kapseizen van Centraalstaal in Groningen krijgt de noordelijke scheepsbouw opnieuw een dreun te verwerken. De staalleverancier staat al jaren rood .

Het staalbedrijf met bijna zeventig werknemers had al uitstel van betaling aangevraagd. Op verzoek van curator Gerard Breuker werd die surseance afgelopen dinsdag omgezet in een faillissement. Dat geeft de jurist iets meer armslag. Er zit nog werk in portefeuille. De onderneming zal voorlopig actief blijven, zo begreep FNV-bestuurder Johan Weijenberg van de Breuker.

Het opboksen tegen concurrenten als De Boer Staal in Uitgeest en het Groninger Romaris Staal (van voormalig CIG-eigenaar Jan Koopmans) kost Centraalstaal zichtbaar moeite. De hoge staalprijzen lijken de druppel te zijn geworden.

En verder in het nieuws:

* Het gebruik van lachgas zorgt voor weinig gevaar en overlast in Smallingerland, zeggen deskundigen. Toch zien ze toegevoegde waarde in een lokaal verbod .

* Zondag 19 december wordt zowel in het Cambuurstadion als in het Abe Lenstrastadion met dikke letters in de agenda gezet. Dan staat in Leeuwarden de eerste derby tussen SC Cambuur en SC Heerenveen in het nieuwe voetbalseizoen op het programma .

* Transportbedrijf Sandstra Handel in Easterein is terecht op de bon geslingerd door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Dit besliste de Raad van State woensdag in het hoger beroep van de transportonderneming.

Tip van de redactie:

* Het was een droom die uitkwam voor Nigel Punch (9) uit Leeuwarden. Hij mocht zes uur lang hardlopen tegen wereldster Usain Bolt .

* SC Heerenveen volgt de transfergeruchten rondom Jeremiah St. Juste en Hakim Ziyech op de voet. En SC Cambuur verdient nog steeds aan Tjaronn Chery. Hoe zit dat?

* De Harlingerstraatweg oogde in 1900 nog leeg, maar groeide snel uit tot de deftigste villalaan van Leeuwarden. In zijn boek Op stand in Leeuwarden beschrijft Walter Kromhout de deftige huizen, de kleurrijke bewoners en hun chique omgangsvormen .

Nieuws

Meest gelezen