Nieuws uit Friesland van 9 juli | Prikprimeur: zonder afspraak prikken op kleine Friese locaties en vanavond weer coronapersconferentie

FOTO ANP

De vaccinatielocaties in Appelscha, Dokkum, Franeker en Koudum sluiten half augustus. Vanaf maandag over een week biedt de GGD daar een maand lang prikken zonder afspraak aan. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Het geldt voor mensen (met name jongeren) die de eerste prik nog moeten krijgen en moet de drempel om die eerste prik te halen verlagen. De meeste coronabesmettingen vinden nu plaats onder niet-gevaccineerde jongeren, meldde de GGD vrijdag. GGD Fryslân is de eerste GGD in het land die dit prikken zonder afspraak op vaccinatielocaties aanbiedt.

Streep door SKS-wedstrijden Grou en Langweer, autoriteiten vrezen niet te handhaven drukte

Een fikse domper voor de SKS. De vereniging voelt zich gedwongen de openingswedstrijd op de Pikmar bij Grou te schrappen uit het kampioenschap. Ook de silerij bij Langweer gaat niet door.

De Veiligheidsregio Fryslân heeft de SKS te kennen gegeven het toestromende publiek naar die wedstrijden niet te kunnen handhaven. De SKS voelde zich daarom genoodzaakt om de twee zeilwedstrijden van de kalender te halen. Schippers, eigenaren en wedstrijdcommissies steunen het besluit, bleek donderdagavond tijdens een ingelaste informatiebijeenkomst.

Man (24) uit Sneek die mensen oplichtte via Instagram en Marktplaats leidde luxe leven

Een 24-jarige ex-inwoner van Sneek die zich op zeer grote schaal heeft beziggehouden met Marktplaats- en internetoplichting, is vrijdag veroordeeld tot anderhalf jaar cel plus een jaar voorwaardelijk.

De man had zelf aan de politie verteld dat hij naar schatting tussen de 150 en 200 mensen had opgelicht , via Marktplaats, maar ook via Instagram.

Cambuur-manager Booy na herseninfarct naar revalidatiecentrum

Het gaat naar omstandigheden redelijk met Cambuurs technisch manager Foeke Booy. De club laat dat vrijdag weten in een update van zijn gezondheidstoestand. Booy werd zondagavond getroffen door een herseninfarct. Inmiddels is hij vanuit het ziekenhuis naar een revalidatiecentrum overgebracht.

Hoe het langetermijnherstel eruit zal zien, is nog niet te voorspellen . Duidelijk is wel dat hij minstens enige weken in het revalidatiecentrum zal verblijven. Vanuit het hele land kwamen de afgelopen dagen steunbetuigingen en beterschapswensen voor Booy.

Rutte en De Jonge geven vrijdagavond 19.00 uur persconferentie over besmettingscijfers

Demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge geven vrijdagavond om 19.00 uur weer een persconferentie over corona. Aanleiding is de snelle stijging van de besmettingscijfers.

Horecagelegenheden moeten mogelijk weer om middernacht de deuren sluiten . Het is een van de aanscherpingen van het coronabeleid waar het demissionaire kabinet over vergadert, bevestigen ingewijden na een bericht van RTL Nieuws.

Kinderen vrolijken voelmuur Maeykehiem in Sint Nicolaasga op

Zielig zijn de bewoners van Maeykehiem in Sint Nicolaasga niet, weten kinderen van basisschool De Paedwizer nu. Ze mochten de voelmuur van de dagbesteding opvrolijken en leerden en passant dat iedereen vanbinnen hetzelfde is.

Betonpompvrachtwagen rijdt bouwput in bij Den Oever op Afsluitdijk

Een opmerkelijk beeld vrijdagochtend: bij het werk aan de spuisluizen bij Den Oever op de Afsluitdijk is vrijdagochtend een betonpompvrachtwagen van een aannemer deels in een bouwput beland.

Het voertuig hangt boven het water tegen een grote, stalen buis aan en het achterste gedeelte van de vrachtwagen hangt nog aan de rand van de bouwput.

SC Heerenveen heeft Filip Stevanovic binnen: talent met torenhoog verwachtingspatroon

SC Heerenveen huurt Filip Stevanovic voor twee seizoenen van Manchester City. Een 18-jarige vleugelaanvaller van wie al sinds zijn jongste jeugd veel wordt verwacht .

Je zou de vergelijking kunnen maken met Martin Ødegaard, die SC Heerenveen in de winter van 2017 huurde van Real Madrid. Wonderkind. Toptalent. Toekomstig wereldvoetballer van het jaar. Golden Boy. Zomaar een paar superlatieven, die Ødegaard al vanaf zijn jongste jeugdjaren schouderophalend onderging.

Aantal coronabesmettingen stijgt explosief in Friesland, vooral niet-gevaccineerde jongeren raakten besmet

Het aantal coronabesmettingen in Friesland is in een week omhoog geschoten. De 234 vastgestelde besmettingen zijn ruim drie keer zoveel als een week eerder.

Vooral woensdag (49) en donderdag (83) vlogen de cijfers omhoog. Het is de eerste toename na tien weken van dalingen op een rij. De veel besmettelijkere deltavariant speelt hierin een rol. Bekijk hier het aantal besmettingen per gemeente .

En verder in het nieuws:

* SC Cambuur kan zaterdagavond toch de eerste oefenwedstrijd in de voorbereiding op het nieuwe seizoen in de eredivisie spelen. Telstar wordt de tegenstander.

* Het is druk bij Dokterswacht Friesland, heel druk. Afgelopen zaterdag kwamen er bijvoorbeeld meer dan 1000 telefoontjes binnen , reden voor de Dokterswacht om een oproep te doen: neem alleen contact op met spoedvragen die niet kunnen wachten tot de volgende werkdag.

* 36 twintigers die deelnamen aan een surfkamp op Ameland zijn positief getest op corona. Ze waren onderdeel van een groep van 64 jongeren, afkomstig uit verschillende delen van het land .

Tip van de redactie:

* Haar naam verraadt Friese wortels, maar tot eind vorig jaar was Nynke Deinema daar nooit mee bezig geweest. Tot ze een expositie bezocht bij Galerie Westerstorm en op slag verliefd werd op het Bildtse landschap .

* Emile Vogels uit Firdgum had altijd ‘ nocht oan alles ’.

Nieuws

Meest gelezen