Nieuws uit Friesland van 9 februari | Sneeuwhoeveelheid Darcy niet erg zeldzaam en De Wite Mar is nu echt wit

Groep jongens aan het sleeën naast het aquaduct bij Grou. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Groep jongens aan het sleeën naast het aquaduct bij Grou. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Sneeuwstorm Darcy zorgde er afgelopen weekend voor dat Nederland bedekt werd onder een flink pak sneeuw. Voor het eerst sinds 2012 werd code rood afgegeven vanwege sneeuwjacht, een combinatie van sneeuwval en een stevige oostenwind. Toch is de hoeveelheid sneeuw die is gevallen niet zo zeldzaam, stelt het KNMI. "Zelfs niet in ons huidige, warmere klimaat." Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

De hoeveelheid sneeuw die Darcy meebracht, kunnen we in het huidige klimaat gemiddeld eens in de vier jaar verwachten. Tot die voorspelling komt het weerinstituut na het bekijken van de neerslaghoeveelheid en de gemiddelde dikte van het sneeuwdek in het land. Het KNMI benadrukt dat het wel lastig blijft om de sneeuwdikte objectief te meten, vooral bij zulke harde wind als dit weekend. Op veel plekken verwaaide de sneeuw en ontstonden sneeuwduinen van soms een meter hoog.

Overigens is de laatste decennia de maximale sneeuwdikte wel afgenomen. Was dat in 1955 nog zo'n 60 millimeter, tegenwoordig is dat 30 millimeter. Dat betekent dat de grootste hoeveelheid sneeuw op een bepaalde plek tegenwoordig ongeveer de helft is van wat het in de jaren 50 was.

Prachtige dronebeelden: Wite Mar in de bossen van Beetsterzwaag is nu ook echt wit

De Wite Mar in de bossen van Beetsterzwaag doet zijn naam eer aan. Het ijs op de natuurijsbaan ligt momenteel onder een laag sneeuw . Wite Mar is de thuisbasis van IJsclub Iisnocht. Al sinds 1900 wordt er op dit bosven geschaatst. De ijsclub waarschuwt dat het ijs nog niet vertrouwd genoeg is. Wite Mar ligt in het Alperbosch beschut tussen de bomen. Het meer dankt zijn naam aan de witte zandlaag.

MCL-arts Heleen Lameijer gaat live in gesprek met Hugo de Jonge

MCL-arts Heleen Lameijer gaat woensdagmiddag (13.45 uur) via Instagram in gesprek met minister Hugo de Jonge . Ze gaan het met name hebben over de spoedeisende hulp (SEH), de afdeling waar Lameijer werkt. ,,Dat gesprek zal zich richten op dingen waar ik verstand van heb’’, zegt Lameijer. ,,Dus dat gaat over medische zaken, de spoedeisende hulp en het coronavaccin.’’ Het gesprek begint om 13.45 uur en is te volgen via het Instagram-account van De Jonge.

Op Instagram benadrukte Lameijer direct dat ze niet betaald krijgt voor de klus. ,,Dat heb ik voor de zekerheid maar even gezegd, want mensen denken het misschien. Ik doe wel influencer-dingetjes, maar wil hier niet voor betaald krijgen. Als ze dat hadden gewild, had ik het niet aangenomen. Ik wil onafhankelijk blijven.’’

Watertoren kopen? Die in Sint Jacobiparochie staat te koop

Waterbedrijf Vitens wil van de watertoren in Sint Jacobiparochie af en zet het bijzondere bouwwerk uit 1959 te koop.

De markante toren aan de Gijsbert van Swietenstraat in Sint Jacobiparochie heeft geen functie meer in het drinkwaterproces. Waterbedrijf Vitens wil voorkomen dat de toren door leegstand in verval raakt en zet daarom een bord in de forse tuin, de toren staat op een lap grond van 5529 vierkante meter.

Er wordt een creatieve en ondernemende koper gezocht die het perceel met de watertoren een duurzame herbestemming wil geven die past in de omgeving, zo staat in de advertentie op huizensite Funda . Het dak van de toren heeft een glazen opbouw en biedt een wijds uitzicht over de omgeving. De verkoopprijs is op aanvraag.

Werkstraffen voor oud-conciërge Stedelijk Gymnasium en zoon voor examenfraude

De voormalige conciërge van het Stedelijk Gymnasium Leeuwarden is dinsdag, net als zijn zoon, wegens examenfraude en diefstal met een valse sleutel veroordeeld tot een werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf.

De conciërge (49) had in het voorjaar van 2019 met een nagemaakte sleutel de kluis opengemaakt waar de examenopgaven in lagen. De opgaven van acht vakken die de zoon (nu 20 jaar) volgde, werden gekopieerd en op een usb-stick opgeslagen. Nadat de zoon de examens had gemaakt, werden de ingevulde formulieren van tenminste drie vakken ook nog eens uit de kluis gehaald en aangepast.

Bestuur blijft bij standpunt: geen Elfstedentocht in pandemie

Ook nu de schaatskoorts sterk oploopt in Nederland, blijft het bestuur van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden vierkant achter het eerder ingenomen standpunt staan: een Elfstedentocht is niet mogelijk in de huidige pandemie. „Voor 100 procent, daar is geen twijfel over mogelijk”, zegt voorzitter Wiebe Wieling tegen het ANP.

„Maandag is de Vierdaagse in Nijmegen afgelast. Voor de goede orde, dan hebben we het over juli. Als je weet wat het betekent om toertochten toe te staan gelet op het coronavirus, dan moet je je eerst wel drie keer achter je oren krabben of je dat wel wilt doen. Een Elfstedentocht in deze situatie, met een miljoen bezoekers, 25.000 deelnemers en duizenden vrijwilligers en bewegingen van mensen door het land, dat kan gewoon niet. Dat snapt denk ik ieder redelijk weldenkend mens. We begrijpen de bewegingen die in Nederland nu rond de Elfstedentocht plaatsvinden. Maar daar kunnen wij niet zoveel mee. Of een alternatieve versie uitgesloten blijft? Dat is geen Elfstedentocht. Ook daar is bij ons niks in veranderd.”

Lees ook [PREMIUM] Een Elfstedentocht? ‘Ga nou eerst maar een NK op natuurijs proberen te organiseren’

En verder in het nieuws:

* Rijkswaterstaat heeft in verband met de toenemende ijsgang de reguliere boeien vervangen door ijsbetonning. Een probleem: het overgrote deel van deze ijsboeien heeft geen verlichting, dus kan Doeksen niet meer in het donker varen.

* SC Heerenveen gaat ervan uit dat bekerwedstrijd tegen Feyenoord donderdagavond (20.00 uur) kan doorgaan.

* Het fysieke ABN Amro-kantoor in Drachten sluit per 9 april. Volgens de bank is het voor klanten steeds minder noodzakelijk om een bankkantoor te bezoeken.

Tip van de redactie:

* Om de winterse kou buiten te houden, draait de cv-ketel deze dagen overuren. De gasrekening kan daardoor flink oplopen: met bijna 100 euro per week in een slecht geïsoleerde tussenwoning. ’s Nachts de thermostaat toch maar omlaag draaien kan de financiële pijn verzachten. Gelukkig is er meer tegen te doen.

* Van Inuit wordt vaak beweerd dat ze tientallen woorden hebben voor sneeuw. Als het om ijs gaat doen Friezen daar niet voor onder . Natuurijs komt voor in tientallen verschijningsvormen die bijna allemaal een eigen naam hebben. Die zegt meestal iets over het uiterlijk, de herkomst of de kwaliteit van het ijs.