Nieuws uit Friesland van 9 en 10 januari | Harde nederlaag voor SC Heerenveen en ontmantelde potvis Vlieland naar de wal gebracht

Siem de Jong van SC Heerenveen baalt van de 0-2.

Siem de Jong van SC Heerenveen baalt van de 0-2. FOTO ANP/OLAF KRAAK

SC Heerenveen is slecht begonnen aan 2021. In het Abe Lenstra-stadion werd zondag met 3-1 verloren van Fortuna Sittard. En de potvis die donderdag op Vlieland aanspoelde is ontmanteld en naar de wal gebracht. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 48 uur.

Geen passie, geen coaching, geen snelheid, geen voetbal. Niets. Maar het was vooral niet te filmen hoe slecht SC Heerenveen verdedigde, in de eerste wedstrijd van het nieuwe kalenderjaar. Voor rust stond Heerenveen al op een 0-3 achterstand .

Fortuna Sittard kon ogenschijnlijk doen wat het wilde, zodra de Limburgers opdoken in het strafschopgebied.

Coronacijfers

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meldde zondag dat er in het voorbije etmaal in Friesland 208 vastgestelde coronabesmettingen zijn bijgekomen. Zaterdag waren dat er 231. In totaal is nu bij 17235 Friezen het virus gevonden.

Het zevendaags gemiddelde staat op 232. Tegenover 234 een week eerder. Deze gemiddelden geven een beter beeld over hoe de verspreiding van het virus over de iets langere termijn verloopt omdat er per dag flinke schommelingen zijn in het aantal geregistreerde besmettingen.

Het aantal geregistreerde sterfgevallen steeg niet. In totaal zijn nu 194 Friezen overleden als gevolg van het virus. Landelijk kwamen er 6657 geregistreerde besmettingen bij.

Vlielander potvis in mootjes met de boot van 5 uur naar de wal

De ruim 13 meter lange potvis die donderdag op Vlieland aanspoelde is ontmanteld. Een snijteam met medewerkers van Naturalis en de Universiteit Utrecht hakte het beest zaterdag in stukken. Tientallen mensen namen het enorme zeezoogdier onder handen, met als doel onderzoek te doen naar de doodsoorzaak van het dier. Ook moet duidelijk worden waar het dier vandaan komt en hoe het geleefd heeft.

De snijploeg ging het enorme dier met kettingzagen, enorme messen en vleeshaken te lijf. De tanden en kaken waren kort na het aanspoelen al veilig gesteld - dat is roversgoed. Het was een race tegen de klok: de ontmantelde potvis moest de boot van vijf uur halen. Dat is krapaan gelukt .

Een mutsje op bij het winterzwemmen

De vierseizoenenzwemclub van Wirdum ligt elke zondag in de Wurdumer Feart, ook als die is dichtgevroren. ,,Focussen. En dan voel je die sensatie van de kou die je grijpt.’’

Het is zondagmorgen half negen. Terwijl in veel huizen in Wirdum de gordijnen nog dichtgetrokken zijn, verzamelen zich langs de Wurdumer Feart al groepjes inwoners. Trainingspak aan, mutsje op, wolkjes koude lucht uitblazend. De eerste zonnestralen piepen net boven de skyline van het dorp uit. Trudie Labuschagne, dromerig: ,,Kijk nou, wat mooi, die knaloranje lucht.’’ Jaap de Boer doet in zijn blote bast alvast een paar ademhalingsoefeningen. ,,Haaa, ik heb d’r weer zin in.’’

Lees hier verder

Flink wat Friese steun om Asscher te behouden als lijsttrekker

Een PvdA-motie om Lodewijk Asscher te behouden als lijsttrekker krijgt flink wat Friese steun. Onder de 275 ondertekenaars zijn een kleine twintig partijleden uit Friesland, onder wie oud-staatssecretaris Geke Faber en oud-Tweede Kamerlid Lutz Jacobi.

De ‘motie van steun’ ligt komende week ter tafel tijdens het driedaagse online partijcongres van de PvdA . Initiatiefnemer is Pieter Paul Slikker, de oud-campagneman van Diederik Samsom. Slikker is fractievoorzitter in Den Bosch.

De leden vinden het onterecht dat Asscher het veld zou moeten ruimen vanwege zijn rol in de toeslagenaffaire. Ze vinden het prijzenswaardig dat de opstelling van Asscher wordt gekenmerkt door ,,het zonder dralen erkennen van feilbaarheid’’. Hij heeft publiek verantwoording afgelegd en excuses gemaakt.

Steun voor Asscher komt onder meer uit Leeuwarden (Lutz Jacobi, Eline de Koning, Hein de Haan, Sjoerd Feitsma), Opsterland (Libbe de Vries, Henk Hoen, Klaske Zwerver-Atsma), Smallingerland (Harry Balgobind), Provinciale Staten (Jan Walrecht, Jaap Stalenburg) en Achtkarspelen (Aafke Postma).

Meerdere ongelukken door gladheid in Friesland

Door gladheid en ijzel gaf KNMI voor zaterdag code oranje af in Friesland. Her en der in de provincie leidde de gladheid tot ongelukken. Rijkswaterstaat riep automobilisten op om hun reis in het noorden van het land waar mogelijk uit te stellen vanwege de gladheid.

In Hilaard en Grou leidde het zaterdagochtend al tot ongelukken en ook in Leeuwarden belandde een auto over de kop. De Hilaerdermieden in Hilaard bleken zaterdagochtend zo glad dat een bestelbus in de slip raakte en van de weg gleed. Het voertuig belandde op z’n kant in de sloot. De bestuurster wist na het ongeval zelf uit het busje te klimmen. Ze bleek ongedeerd. Een berger heeft het voertuig uit de sloot getakeld.

Verder in het nieuws:

* De Friese muziekverenigingen willen weten waar de 17,3 miljoen euro aan financiële steun en de latere aanvullende pakketten voor de culturele sector in Friesland is beland.

* Veel Friese gemeenten zeggen geen geld terug te vorderen als familie boodschappen doet voor een bijstandsgerechtigde. Dat blijkt uit een onderzoek van de LC . En de landelijke politiek, die vindt de eigen regels nu ineens toch te streng .

Tip van de redactie:

* Xtc, de dancescene en Nederland: het is onontwarbaar. Tijd voor een boek, waarin deze drug in een sociaal-cultureel kader wordt gezet. Oud-Leeuwarder Philippus Zandstra en Wietse Pottjewijd schreven Xtc – een biografie . Het boek werd prompt genomineerd voor de Pop Media Prijs .

* De Griekse mythologie is een dankbaar onderwerp voor gamemakers . Eenogige monsters, vliegende helden, een onderwereld – de oude verhalen bieden mooie aanknopingspunten voor spannende games. Immortals Fenyx Rising meldt zich als interessante nieuwkomer aan dit front.

* De keukens van Proefverlof, Roast en Restaurant Eindeloos zijn niet in lockdown gegaan, zo melden de drie restaurants . Onder de noemer De Lekkerste van Leeuwarden zijn online zijn menu’s te bestellen, die je kunt afhalen of laten bezorgen. Wij laten vandaag bezorgen. En prompt op tijd (zelf iets vroeger) zet een bezorger twee papieren tasjes op de stoep. ,,Geniet ervan’’, zegt hij voor hij wegrijdt.