Nieuws uit Friesland van 9 december | Scholen vieren Paarse Vrijdag & akkoord over prijsplafond stroom en gas

Foto LC

Ellie Lust sprak, Rowan Veltman zong en transgenders Marije van Malsen en Chloe Bruinsma vertelden hun verhaal. Op Paarse Vrijdag werd op veel scholen gevierd dat je mag zijn wie je bent. ,,Dat zou toch eigenlijk elke dag zo moeten zijn.’’ Dat en meer in ons overzicht van het nieuws van de afgelopen 24 uur.

In een spectaculair roze pak vertelt Chloe Bruinsma (17) uit Stiens dat ze op de wachtlijst staat van de genderpoli van het UMCG in Groningen. Al vrij jong worstelde ze met haar geslacht. ,,Op mijn zesde vroeg ik al aan mijn moeder: kan dat daaronder er ook af? Ik voelde gewoon dat het niet bij mij hoorde.’’

Jij hebt hulp nodig, zei zijn huisarts. Kort daarna zwaaide Jeroen Bax (35) zijn dochtertjes en zijn vrouw uit. Zes weken verbleef hij in een kliniek en sindsdien laat hij alcohol staan. Hij is een jaar onderweg. ,,Ja, het is saaier.’’

André Das uit Drachten organiseert deze keer geen groot Oranje-feest in Buenos Aires

André Das, oud-Drachtster, woont in Buenos Aires. Elke WK-wedstrijd van Nederland organiseerde hij een groot Oranje-feest, maar dat raadde de politie bij de wedstrijd tegen Argentinië af.

,,Bij eerdere wedstrijden zaten we met ongeveer tweehonderd Nederlanders in de kroeg”, vertelt Das aan de telefoon. ,,Een geweldig feest elke keer. Grote Nederlandse vlag, heel veel oranje en heel veel bier. Prachtig, we keken de Nederlandse wedstrijden met Argentijnse passie.”

Werkstraf voor man (41) uit Kootstertille vanwege bedreiging en mishandeling tijdens Kerstmis

De politierechter heeft vrijdag een 41-jarige man uit Kootstertille veroordeeld tot een werkstraf van tachtig uur waarvan veertig uur voorwaardelijk vanwege de bedreiging van zijn inmiddels ex-vriendin en bedreiging en mishandeling van zijn ex-zwager van Eerste op Tweede Kerstdag 2021.

De officier van justitie had twee weken gelden een taakstraf van 120 uur geëist waarvan de helft voorwaardelijk. De politierechter oordeelde dat de verdachte zijn inmiddels ex-partner (en haar 32-jarige broer) alleen had bedreigd met een fles en niet met een mes zoals ook ten laste was gelegd en door het Openbaar Ministerie bewezen werd geacht. De ex-partner repte daar zelf ook niet over.

Energiebedrijven en kabinet akkoord over prijsplafond stroom en gas

Energiebedrijven en het kabinet hebben een akkoord bereikt over een tijdelijk prijsplafond vanaf 1 januari voor elektriciteit en gas voor consumenten.

Afgelopen weken werd gestreden over de details. Het kabinet had op Prinsjesdag al besloten in het nieuwe jaar een prijsplafond voor consumenten in te voeren en energieleveranciers hadden toegezegd dat zij dit konden uitvoeren.

Strafzaak schietpartij in Groningen waarbij André uit Leeuwarden werd doodgeschoten op lange baan

De strafzaak in de dodelijke schietpartij in de Haddingestraat in Groningen afgelopen juli, zal veel later worden behandeld dan de bedoeling was. Zo zal de politie eerst een 3D-visualisatie maken van de bewuste straat en moet de 24-jarige verdachte naar het Pieter Baan Centrum.

Al deze nieuwe onderzoeken zullen waarschijnlijk maanden in beslag nemen. De planning van de rechtbank was om de zaak in januari te behandelen. Het is zelfs de vraag of dit lukt voor het einde van 2023.

Kan oud pand van schoenenzaak Schlichting in Leeuwarden een grand café worden?

De voormalige schoenenzaak op de hoek van het Naauw en de Groentemarkt in Leeuwarden lijkt een geschikte plek voor een grand café. Deze functie wordt op dit moment onderzocht.

Bij de gemeente ligt een ontwerpplan van Adema Architecten uit Dokkum. Dit bureau deed uitvoerig bouwhistorisch onderzoek naar dit sierlijke complex, dat uitkijkt op de Brol. ‘De horeca kan op de Brol een welkome levendigheid brengen die het vanouds ook heeft gehad en waarvoor het plein zelfs is gemaakt’, schrijven de architecten.

Met de panelen van Nedpanel uit Lemmer kun je een woning bouwen alsof het Lego is

Duurzame woningen ook bereikbaar maken voor mensen met een kleine beurs. Het is de droom van Antonio Selva van start-up Nedpanel uit Lemmer.

Het is opvallend netjes en schoon in de loods van Nedpanel op industrieterrein Lemsterhoek bij Lemmer. Langs de wanden staan in grote geordende rijen houten kisten en liggen stapels witte platen. Twee mannen zijn druk bezig om van zo’n kist, een plaat en een lading isolatieschuim een paneel te maken.

Verder in het nieuws:

* Winst was eigenlijk terecht geweest voor Cambuur in de oefenwedstrijd tegen FC Groningen op sportpark Corpus den Hoorn in Groningen vrijdagmiddag. Maar het werd - net als tegen Heracles - een 1-1 gelijkspel, omdat kansen niet werden verzilverd.

* Gokverslaafde oplichtster uit Makkum bood paardenspullen aan via Facebook en Marktplaats.

* De rollen op de arbeidsmarkt zijn omgedraaid. Werkgevers kunnen hoog en laag springen, maar jongeren stellen tegenwoordig meer eisen dan vroeger.

* Jij hebt hulp nodig, zei zijn huisarts. Kort daarna zwaaide Jeroen Bax (35) zijn dochtertjes en zijn vrouw uit. Zes weken verbleef hij in een kliniek en sindsdien laat hij alcohol staan. Hij is een jaar onderweg. ,,Ja, het is saaier.’’

Tip van de redactie:

* Gezocht: engelen. Kwam er ooit een reddende engel op jouw pad? Laat het ons weten.

* Cambuur-Icoon Barto over het WK: de dansjes, het spel en bewondering voor Louis, die het altijd over Louis heeft. Beluister hier Radio Qatar.

* Wat is er te doen in aanloop naar de kerstdagen? 15 feestelijke uitjes in Noord-Nederland.

* Wat is dit weekeinde het leukste, spannendste en/of meest aansprekende duel op de Friese amateurvelden?

Nieuws

menu