Nieuws uit Friesland van 8 juli | Kabinet overweegt maatregelen na toename positieve tests en landschapskunstwerk op Terschelling wordt voortijdig afgebroken

Jongeren staan in de rij voor de kroegen Neighbours en Club 1841 in Sneek. FOTO SIMON BLEEKER

Het kabinet overweegt om vanwege het snel stijgende aantal positieve coronatests meerdaagse evenementen af te blazen en clubs en discotheken te sluiten. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Dat melden bronnen bij het kabinet. Een besluit daarover valt vrijdagochtend, als de verantwoordelijke ministers hebben gesproken over een spoedadvies van het Outbreak Management Team. Het RIVM meldde donderdag 5475 nieuwe positieve tests en de snelste stijging tot nu toe.

Het kabinet kijkt nog welke maatregelen getroffen moeten en kunnen worden om de besmettingen terug te dringen. Daarbij is de vraag of er direct maatregelen getroffen worden, of pas als blijkt dat de stijging morgen doorzet.

Landschapskunstwerk 'De Streken' op Terschelling wordt voortijdig afgebroken vanwege risico op stormschade

Het landschapskunstwerk  De Streken,  voor de Waddenkust bij Oosterend (Terschelling), wordt voortijdig afgebroken. Het risico op stormschade is te groot. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat het kunstwerk van Marc van Vliet, geplaatst onder auspiciën van het Oerol-festival, tot eind september zou blijven staan. Maar de weersomstandigheden laten dat niet toe.

Afgelopen dinsdag stond er een ,,vies harde wind”, in de woorden van Oerol-directeur Siart Smit: een zuidwestenwind met windkracht negen. ,,De meest ongunstige wind. Daardoor kreeg het fundament klappen, en is het uit het lood komen te staan.”

Het is niet de Groene Ster Duurzaam die de festivals dwars zit

Dat Welcome to the Village dit jaar niet door kan gaan in de Groene Ster door een rechterlijke uitspraak, is geen verrassing. Het zat er aan te komen, al jarenlang, stelt verslaggever Patrick van ‘t Haar.

De uitspraak van de rechter in Groningen waardoor Welcome to the Village dit jaar niet in de Groene Ster gehouden kan worden, maakt een boel emoties los. Verdriet en teleurstelling bij de organisatoren die ondanks corona en alle moeilijkheden die dat met zich meebrengt toch een festival dachten te kunnen organiseren. Boosheid ook. Bij vrijwilligers en bezoekers van WttV, bij mensen in Leeuwarden die van de festivals houden.

Maar het zorgt ook voor blijdschap, bij de mensen die achter Groene Ster Duurzaam staan. De actiegroep rond Theo van Gelder die strijdt tegen de festivals in het recreatiegebied onder het mom van natuurbescherming. Lees hier de hele analyse.

Epke Zonderland maakt zich grote zorgen over zijn fitheid: 

Turner Epke Zonderland maakt zich grote zorgen over zijn beperkte fitheid. Die staat mogelijk zijn deelname aan de Olympische Spelen van Tokio in de weg. De 35-jarige Lemster liet donderdag weten dat hij verre van topfit is. ,,Ik heb een beetje het idee dat het lichaam op is'', zei de olympisch kampioen aan de rekstok van Londen 2012.

Zonderland heeft al jaren gezondheidsklachten die zich uiten in veelvuldig verkouden zijn en vollopende holtes. Die weerhouden hem ervan zich fatsoenlijk te kunnen voorbereiden op zijn laatste olympische optreden, over ruim twee weken.

Vijf personen naar het ziekenhuis na brand in café in Kollumerzwaag

Na een brand bij Café Prins aan de Foarwei in Kollumerzwaag zijn vijf mensen naar het ziekenhuis overgebracht. De brand brak donderdagochtend uit.

Nadat de brand onder controle was kwam er een aantal extra ambulances ter plaatse wegens rookinhalatie. Het zou gaan om een brand in de keuken, zo meldt de brandweer. Er kwam veel rook vrij bij de brand, dus werd er door de brandweer opgeschaald naar het sein middelbrand.

 

En weer zijn de huizen in Friesland duizenden euro's duurder geworden

Nog relatief goedkoop ergens een huis vinden, is ook in Friesland bijna niet meer te doen. Gemiddeld kost een woning 313.000 euro, 9,1 procent meer dan het vorige kwartaal. Overal in de provincie stijgen de prijzen enorm . Nog relatief goedkoop ergens een huis vinden, is ook in Friesland bijna niet meer te doen. Gemiddeld kost een woning 313.000 euro, 9,1 procent meer dan het vorige kwartaal. De huizenprijzen in Friesland lagen in het tweede kwartaal van dit jaar ruim 24 procent hoger dan een jaar geleden, blijkt uit de jongste cijfers van makelaarsvereniging NVM. Langzaam kruipen de prijzen in Friesland naar elkaar toe.

Er staan steeds minder woningen te koop en het aantal gegadigden per huis blijft stijgen (en ze bieden tegen elkaar op, wat de prijs omhoog drijft). Voor huizenjagers valt er nu echt nauwelijks meer iets te kiezen. De krapte-indicator, die aangeeft uit hoeveel te koop staande woningen je kunt kiezen, staat op 1,4, een historisch laagterecord. Twee jaar geleden kon je nog kiezen uit vier woningen en in 2013 zelfs uit 33.

Maar wat als je niet kunt overbieden? Wat als je een woning wilt kopen, maar al jarenlang achter het net vist? Jan Willem Wessels en Janne Aartsma uit Mantgum kunnen zich maar niet ontworstelen uit het huizenmoeras .

Kijk LC Live terug: Zijn lama's een alternatief voor het wolvenhek?

Tussen de schapen gingen Menno Brouwer, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, en schapenboer Jehan Bouma, voorzitter van Stichting Wolvenhek Fryslân donderdag voor LC Live in discussie over het wolvenhek. Heeft het zin om zo’n hek te bouwen en zijn er ook alternatieven?

,,De wolf is bezig met een comeback, die hoort hier thuis. Maar we moeten wel maatregelen nemen om schapen zo goed mogelijk te beschermen.” Een wolvenhek is voor de voorzitter alleen niet de oplossing. Hij ziet alternatieven. ,,Beveiligen door honden werkt goed en dat zou ook met lama’s kunnen.”

Broederliefde hoofdact op 'aftercoronafestival' voor tieners in Heerenveen

De line-up van het ‘aftercoronafestival’ dat over twee maanden in Heerenveen wordt gehouden, is bekend. Hoofdact is de Rotterdamse hiphopgroep Broederliefde.

Het festival, op donderdag 9 september, is voor jongeren van twaalf tot en met zeventien jaar. Aan het bestaande en al een paar keer uitgestelde festival Heaven Open Air, op 10 en 11 september, wordt een dag toegevoegd.

En verder in het nieuws:

* Vrijwel alle kroegen, cafés en discotheken in het centrum van Heerenveen kiezen er vanaf komende zaterdag 10 juli voor om met ‘testen voor toegang’ te werken .

* Gemeente De Fryske Marren: druk bezig met oplossing voor slibprobleem bij het strandje in Balk

Tip van de redactie:

* De reuzenberenklauw staat weer volop in bloei. Een mooi gezicht. De berenklauw lijkt zo’n onschuldige plant met zijn witte bloemen. Niet is minder waar. De berenklauw kan flinke brandwonden en zwellingen veroorzaken. Wat moet je doen als je in aanraking bent geweest met een berenklauw?

* Vorig jaar ging de Dag van de Prentkunst in Fochteloo niet door vanwege corona. Uit veiligheidsoverwegingen is het evenement daarom zaterdag in de buitenlucht.

* In kleine kring vierde Hinke Klijnstra-Tjerkstra maandag haar h onderdste verjaardag in de nieuwe Finke in Koudum.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Dagoverzicht