Nieuws uit Friesland van 8 januari | Oudjaarsfeestjes zorgen voor stijgende coronacijfers en GGD raakt testmonsters kwijt

FOTO PIXABAY

Het totaal aantal nieuwe coronabesmettingen stijgt nog steeds in Friesland. De GGD ziet als belangrijkste oorzaak feestjes met Oud en Nieuw. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Op Terschelling zorgde een feestje van een groep jongeren voor een cluster van 16 besmettingen. De groep is ergens rond de jaarwisseling na werktijd bij elkaar gekomen, weet burgemeester Caroline van de Pol . ,,Ze hebben daarbij geen afstand gehouden, en toen is de rest besmet geraakt.’’

Van de Pol is blij dat de groep vervolgens direct op Terschelling in quarantaine gegaan is. ,,Ze zijn niet van het eiland af geweest.’’ Of deze uitbraak daarmee ook tot het eiland beperkt is gebleven kan Van de Pol niet met zekerheid zeggen.

Friese coronacijfers breken records

Het dagtotaal van geregistreerde besmettingen behaalde in Friesland vrijdag een record. 324 besmettingen registreerde de GGD, twee meer dan op 20 december, de vorige piek. Dat is echter mede veroorzaakt door een ict-storing eerder in de week, op 6 januari, toen er slechts 172 besmettingen zijn gemeld. ,,We liepen achter met uitslagen doorbellen en moesten nog registraties doorgeven”, verklaart GGD-woordvoerder Jan Arendz. ,,De gemiddelden per dag blijven hoog.”

Het aantal mensen dat is overleden als gevolg van het virus steeg met vier.

Ook de Friese ziekenhuizen kenden een recorddag. Nooit eerder lagen er zoveel coronapatiënten in de ziekenhuizen als vrijdagochtend: 30 op de intensive cares en 72 op de verpleegafdelingen.

De Britse coronavariant waar onlangs een inwoner van Leeuwarden mee besmet raakte, lijkt zich vooralsnog niet verder te verspreiden in Friesland. Bron- en contactonderzoek heeft nog niet duidelijk gemaakt hoe de persoon met de Britse mutatie van het coronavirus besmet is geraakt, laat woordvoerder Marcel de Jong weten. ,,Het onderzoek loopt nog steeds. Een link met het Verenigd Koninkrijk is nog niet gevonden.”

GGD raakt 86 monsters uit testlocatie Bilgaard kwijt

86 mensen moeten nogmaals een wattenstaafje in hun neus gedrukt krijgen om te achterhalen of ze het coronavirus bij zich dragen. De 86 lieten zich maandag testen bij de GGD-locatie in de Leeuwarder wijk Bilgaard. Ergens tussen Bilgaard en het lab in Deventer waar de monsters zouden worden onderzocht, zijn ze verdwenen.

De GGD staat voor een raadsel. ,,Het moet ergens onderweg gebeurd zijn”, vermoedt woordvoerder Jan Arendz. De monsters worden per koerier naar de labs gebracht. Overigens gebeurt het zelden dat er buisjes kwijtraken, benadrukt Arendz. ,,In oktober waren ook eens 99 buisjes zoek, maar die kwamen net op tijd weer boven water. Gelukkig is het in 185.000 gevallen wel goed gegaan.”

Op Vlieland gestrande potvis in stukken gesneden

De ongeveer 14 meter lange potvis die donderdag aanspoelde op het strand van Vlieland bij militair oefenterrein Vliehors wordt vrijdag ontleed door snijteams van Naturalis en de Universiteit Utrecht. Daarna wordt het kadaver, dat zo’n 15 ton weegt, opgeruimd door Rijkswaterstaat. Plannen om het te laten liggen, zoals eerder wel op het onbewoonde eiland Rottum gebeurde, zijn er niet.

De potvis strandde donderdag op het eiland en overleed een uur nadat het door voorbijgangers was gevonden. Het dier is waarschijnlijk de weg kwijtgeraakt in de Atlantische Oceaan en in de Noordzee terechtgekomen. Deze is voor potvissen niet diep genoeg. Stichting SOS Dolfijn verwacht dat de komende tijd vaker potvissen zullen stranden op kusten langs de Noordzee.

Voorbeschouwing: SC Heerenveen met basisdebutant Siem de Jong tegen Fortuna Sittard

Siem de Jong begint in de basis bij SC Heerenveen, dat zondagmiddag om 14.30 uur de competitie hervat tegen Fortuna Sittard. Lees hier verder. Lees hier verder.

Knegt geselecteerd voor EK shorttrack

Sjinkie Kregt is geselecteerd voor het Europees kampioenschap shorttrack, dat van 22 tot en met 24 januari in het Poolse Gdansk wordt gehouden. De selectiecommissie van de schaatsbond KNSB heeft hem aangewezen. De formatie bestaat verder uit Itzhak de Laat en Dylan Hoogerwerf. Jens van ’t Wout en Friso Emons gaan mee voor de landenwedstrijd.

Bij de vrouwen gaan Suzanne Schulting, Xandra Velzeboer en Selma Poutsma, Rianne de Vries en Georgie Dalrymple mee naar Polen. De eerste drie komen in het individuele toernooi uit.

Het is de eerste belangrijke internationale wedstrijd sinds de finale van de World Cup van februari vorig jaar in Dordrecht. Bij de EK verdedigt Suzanne Schulting haar titel. Ook de vrouwen-relayploeg is regerend Europees kampioen.

Verder in het nieuws:

* Bij een bedrijf aan de Janssenlaan in Drachten heeft vrijdagmiddag een ernstig ongeval plaatsgevonden. Meerdere hulpdiensten, waaronder een traumahelikopter, werden ingezet.

* Afgelopen jaar werden in de Friese ziekenhuizen minder baby’s geboren . Vooral Nij Smellinghe in Drachten zag het aantal flink afnemen. De oorzaak ligt waarschijnlijk in de coronacrisis. Door de maatregelen zijn meer vrouwen (noodgedwongen) thuis bevallen.

* Van het Wad overstappen op Thús en daarna vertrekken met de Noorderzon. Arriva maakte vrijdag de nieuwe namen van de treinen bekend . In de loop van het jaar gaan ze rijden.

* De 36-jarige man uit Oppenhuizen die op 23 april zijn eigen vrouw zou hebben gedood, moet op 2 april voor de rechtbank verschijnen op verdenking van moord dan wel doodslag. De man, gevlucht uit Eritrea, zou na een echtelijke ruzie zijn vrouw met een mes hebben gestoken.

Tip van de redactie:

* Wat is er aan de hand met de Bitcoin? Binnen enkele weken steeg de koers spectaculair en tikt nu bijna de 40.000 dollar aan. In dit stuk leggen we uit waar de hernieuwde populariteit van de cryptomunt vandaan komt.

* Mirthe, het dochtertje van Karen en Roel Slikker had in haar oude woonplaats Dordrecht door luchtwegproblemen vaak moeite met ademhalen vanwege de slechte luchtkwaliteit. Sinds ze met haar ouders in Gaasterland woont, gaat het echter een stuk beter. ,,De puffer was ineens niet meer nodig.’’

* Woedende aanhangers van vertrekkend president Donald Trump bestormden woensdagavond het Capitool in Washington. Kan zoiets alleen in de Verenigde Staten gebeuren? Hoogleraar Casper van den Berg denkt van niet. ,,Het is te gemakkelijk om die opstand af te doen als iets dat alleen in Amerika kan gebeuren. Ook in Nederland is er reden om alert te zijn’’, vertelt hij in dit interview.

Nieuws

menu