Nieuws uit Friesland van 8 december | Vanavond weer persconferentie, ook met kerst maximaal 3 gasten uitnodigen

FOTO:

FOTO: ANP

Premier Rutte en minister Hugo de Jonge zullen dinsdagavond tijdens hun persconferentie aankondigen dat het definitief niet de bedoeling is om met de kerstdagen meer dan drie personen van buiten het gezin uit te nodigen. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Het kabinet besloot dinsdag tot verlenging van die eerder opgelegde coronamaatregel, melden bronnen. Het kabinet vindt het niet verantwoord om de groepsgrootte voor bezoek te verruimen omdat het aantal coronabesmettingen weer toeneemt.

Om 19.00 uur geven premier Rutte en minister De Jonge weer een persconferentie over de ontwikkelingen rond het coronavirus. Dit is live te volgen op LC.nl .

Politie neemt 600 kilo afgekeurd vuurwerk in beslag

De politie heeft dinsdag in Leeuwarden een 29-jarige man vuurwerkverkoper aangehouden die een partij afgekeurd vuurwerk in zijn loods had liggen. De politie kwam de man op het spoor omdat er problemen zouden zijn met zijn vergunning. Het bedrijf zou niet volgens de vergunning handelen. De politie trok in het onderzoek samen op met de gemeente Leeuwarden.

De vuurwerkhandelaar verkocht professioneel vuurwerk en consumentenvuurwerk buiten de toegestane tijd. De politie nam 600 kilo vuurwerk in beslag.

Half miljoen extra tegen verdrinkingen in zee

Reddingsbrigade Nederland krijgt de komende twee jaren 500.000 euro voor het verbeteren van de veiligheid van zwemmers in zee. De ministeries van Infrastructuur en van Sport betalen beide de helft. De Tweede Kamer drong aan op extra geld na het grote aantal verdrinkingen en bijna-verdrinkingen deze zomer. Lifeguards moesten drie keer vaker in actie komen dan voorgaande jaren.

Reddingsbrigade Nederland heeft een plan opgesteld om de strandbewaking te verbeteren. Daar is het extra geld voor bedoeld, meldt minister Tamara van Ark (Sport); het gaat naar de inzet van lifeguards en naar extra waarschuwingsmethoden.

SC Heerenveen nog niet klaar in winterse transferwindow

Siem de Jong stoomt zich voorlopig op het trainingsveld klaar voor de tweede seizoenshelft. Naast het binnenhalen van de aanvallende middenvelder is SC Heerenveen nog niet klaar op de winterse transfermarkt .

De club wil hoe dan ook een tweede doelman aantrekken. Die wens was er voorafgaand het seizoen al, maar Heerenveen is daar tot dusverre niet in geslaagd. Zo ketste de komst van een keeper, die genoegen moest nemen met een rol achter eerste keuze Erwin Mulder, vanwege onvoorziene omstandigheden af. Een andere optie was Kamil Miazek, maar de Pool kon tijdens een stage bij Heerenveen niet overtuigen.

Hof Leeuwarden: rapper Boef hoeft niet verhoord

Het gerechtshof in Leeuwarden wijst het verzoek van de Stichting Music# Metoo af, om rappers Boef en Ali B te onderwerpen aan een openbaar getuigenverhoor.

Advocaat Herman Loonstein had namens Music#Metoo in hoger beroep verzocht om zo’n procedure, vanwege vermeende antisemitische en seksistische uitspraken van de artiesten. De advocaat van platenlabel Warner Music sprak op de zitting over een hetze tegen de beide rappers.

Het hof twijfelt er aan of Music# Metoo daadwerkelijk een achterban heeft, die baat zou hebben bij het ondervragen van Boef en Ali B. Bovendien heeft de stichting volgens de raadsheren onvoldoende concreet gemaakt wat het getuigenverhoor zou moeten opleveren.

Dodelijke aanrijding Kollumerzwaag was 'ernstige verkeersfout'

De dodelijke aanrijding in Kollumerzwaag, op 21 september 2018 op de Koarteloane, waarbij een 70-jarige fietser om het leven kwam, was volgens de rechtbank het gevolg van „een ernstige verkeersfout”.

De automobilist die met het slachtoffer in botsing kwam, een 22-jarige inwoner van Kollumerzwaag, heeft te hard gereden. De bestuurder kreeg een boete van 750 euro en een voorwaardelijke rijontzegging van twee maanden. Er is volgens de rechtbank geen sprake van roekeloos rijgedrag, wat een misdrijf is. De man heeft een verkeersovertreding begaan, door harder te rijden dan ter plaatse is toegestaan .

FNP: provincie moet pal staan voor paprikateler uit Bitgum

Paprikateler Jaap Vink in Bitgum heeft alle steun nodig van de provincie. Dat vindt coalitiepartij FNP. ,,Wês in kearel”, stelt Statenlid Wopke Veenstra. ,,Nim in beslissing dy’t goed is foar it bedriuw.” Klimaatorganisatie Mobilisation for the Environment heeft de provincie erop gewezen dat de houtsnippercentrale die de kassen van het bedrijf Vink Sion verwarmt, te veel stikstof uitstoot en niet beschikt over een natuurbeschermingswetvergunning.

Lees ook | Stikstofperikelen: sluiting dreigt voor paprikabedrijf in Bitgum

Leeuwarder beeld van Roosje en Betje wekt meelij

Het beeld van Roosje en Betje Cohen wekt volop medelijden, sinds het vorige week een nieuw plekje kreeg in Leeuwarden. Het beeld van de gezusters Cohen, die vroeger snoep en andere etenswaren verkochten in Leeuwarden, moest weg van zijn plek aan de Hollanderdijk. Dit gebeurde vanwege de herinrichting van de spoorwegovergang bij de Schrans. De hoek bij de Smidsbuurt kwam er anders uit te zien. Het werd weggetakeld voor de werkzaamheden. Vorige week bleek het beeld ineens te zijn herplaatst naar een stenig middenbermpje, pal achter een lantaarnpaal. Inmiddels is het kunstwerk ingepakt in bubbeltjesplastic.

Verder in het nieuws:

* De provincie Fryslân heeft subsidies verstrekt aan 13 initiatieven op de Friese waddeneilanden , waaronder dierzorg op Vlieland. In totaal gaat er ruim 135.000 euro vanuit het Iepen Mienskipsfûns (IMF) naar projecten.

* De VVV van Zuidwest-Friesland roept inwoners op een'filmgenieke' locatie aan te melden voor het Eurovisie Songfestival, dat volgend jaar wordt gehouden in Rotterdam .

Tip van de redactie:

* In zijn column schrijft Daniël Coenen over de overstap van Rotterdam naar Leeuwarden. Vandaag over het gemis van een betaaldvoetbalclub in zijn leven. Nu hij met zijn gezin in Leeuwarden woont biedt Cambuur kansen. Lees deel 14: Cambuur wordt dé club.

* De gemeentelijke belastingen voor huiseigenaren stijgen opnieuw harder dan de inflatie . Zo moet er komend jaar gemiddeld 820 euro aan onroerendezaakbelasting (ozb), afvalstoffen- en rioolheffing worden betaald. Dat is 4,1 procent meer dan dit jaar en meer dan de algehele prijsstijging (inflatie) van 1,2 procent.