Nieuws uit Friesland van 8 december | Politie treft 200 kilo illegaal vuurwerk aan in drie woningen & Tiger gaat weer varen na ongeluk

Beeld: LC

Een speciaal vuurwerkteam van de politie heeft 200 kilo illegaal vuurwerk aangetroffen in drie woningen in Burgum, Hijum en Oudebildtzijl. Dat en meer in ons overzicht van het nieuws van de afgelopen 24 uur.

De politie onderzocht de woningen in Burgum, Hijum en Oudebildtzijl nadat er meldingen van vuurwerkoverlast waren gekomen.

Drie personen moeten binnenkort voor de rechter verschijnen. De grootste vangst werd gedaan in de woning in Burgum. Daar trof de politie meer dan 100 kilo professioneel vuurwerk aan. Een gedeelte van dat vuurwerk lag naast een gasfles die was aangesloten op een gaskachel.

Snelboot Tiger vaart vrijdag voor het eerst weer uit na fataal ongeluk bij Terschelling

De snelboot die in oktober bij Terschelling in een aanvaring kwam met een watertaxi, gaat vrijdagmiddag weer voor het eerst uitvaren , meldt Rederij Doeksen.

De Tiger maakte donderdagmiddag een testvaart. Volgens de rederij is die goed verlopen. Door de fatale aanvaring op 21 oktober was de romp van de boot beschadigd. Die is inmiddels gerepareerd, zegt Doeksen. De snelboot zal vrijdag vanaf 12.40 uur vanuit Harlingen uitvaren.

75 miljoen euro voor spooraquaduct Leeuwarden? De gevolgen zijn enorm

De Tweede Kamer is donderdagmiddag akkoord gegaan met 75 miljoen euro voor de aanleg van een spooraquaduct in Leeuwarden, maar wat betekent dat eigenlijk?

Zelfs op het Leeuwarder stadhuis was de afgelopen weken verbazing. Ja, de gemeente en provincie hadden die miljoenen voor een ondergronds stuk spoor zeker aangevraagd. Dat het geld nu ook echt komt, kwam als een grote verrassing. ,,Mijn week kan niet meer stuk’’, zegt VVD-gedeputeerde Avine Fokkens. ,,We zijn heel blij dat onze lobby geslaagd is.’’

Onderzoek moet nog uitwijzen hoe transformator van 1 miljoen euro door grond kon zakken

Het onderzoek naar de toedracht van het omvallen van een oplegger met een grote transformator vlak buiten Leeuwarden loopt nog. Dit antwoordt netbeheerder Tennet op vragen van de Leeuwarder Courant .

Op 7 september werd de 250 ton zware transformator op een zelfrijdende trailer naar hoogspanningsstation Louwsmeer in Tytsjerk vervoerd, toen de grond onder het gewicht van het transport wegzakte. De transformator gleed van de oplegger af en ligt sindsdien naast de Rustenburgerweg.

Groen licht voor nieuw vakantiepark aan de Tsjonger bij Oudehorne

Het sein gaat op groen voor de bouw van een recreatiepark met 35 nieuwe, duurzame vakantiewoningen aan de Tsjonger tussen Oudehorne en Oldeberkoop.

Het gaat om een forse uitbreiding van de bestaande plek Recreatie Tolbrugschans, ten noorden van de Tsjonger en ten westen van de Oldeberkoperweg. Hier staan nu 6 chalets. Deze worden vervangen door 4 nieuwe woningen. Op een groot uitbreidingsterrein hiernaast komen 31 nieuwe huizen. Bovendien worden in een bestaand gebouw 5 studio’s gebouwd.

En verder in het nieuws:

* Wat is het verstandigst: je huis op een stabiele temperatuur houden of iedere ochtend de cv-ketel opnieuw laten loeien om je huis te verwarmen? Tijd om die discussie te beslechten.

* De gemeente Leeuwarden heeft per abuis de gegevens van duizenden subsidie-aanvragers ‘gelekt’. Het gaat om ondernemers die gebruik maakten van de TOZO-regeling.

* Veel schade na brand in een woning in Wijnaldum : de bewoner en twee honden konden op tijd naar buiten. De brandweerkorpsen van Franeker, Harlingen en Menaam waren ter plaatse.

Tip van de redactie:

* Een inkijkje in het woelige leven van de Nopperts en de ontmoeting tussen Gerald Sibon en Lionel Messi | Beluister hier de podcast Radio Qatar.

* Er komt een verbod op nepkortingen. Dat moet ervoor zorgen dat de consument niet wordt misleid met soms verzonnen adviesprijzen. Acht vragen.

* Waren er in 1790 al kinderen met jouw naam? Check het hier (en deze namen komen al ruim 200 jaar voor)

Nieuws

menu