Nieuws uit Friesland van 7 juni | Haar en nagels kleuren geel na zwemmen in waterplas Opeinde en coöperatie in Reduzum werft leden voor dorpsmolen via 'ledenmeter'

Voor het water ter hoogte van de Wijtze Brandsmaloane in Opeinde en de nieuwe waterplas in de Peinder Mieden zijn zwemverboden ingesteld. Foto: Noordernieuws

Voor het water ter hoogte van de Wijtze Brandsmaloane in Opeinde en de nieuwe waterplas in de Peinder Mieden zijn zwemverboden ingesteld. Er kwamen de afgelopen tijd meerdere meldingen binnen van geelverkleuringen van haar en nagels na het zwemmen in het water aldaar. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

In overleg met Wetterskip Fryslân heeft de gemeente Smallingerland een zwemverbod ingesteld op de twee plaatsen, zodat Wetterskip onderzoek kan doen naar de waterkwaliteit. „Je weet niet wat er aan de hand is, dus nemen we het zekere voor het onzekere”, vertelt Jennifer Zwiersta, woordvoerder van de gemeente Smallingerland.

Hoe de gele kleur van de nagels en het haar kan komen, dat is dus nog even gissen. „Eerst laten we het controleren, dan pas kunnen we er uitspraken over doen”, aldus Zwierstra. De gemeente verwacht de uitslag van het wateronderzoek dinsdag.

Coöperatie in Reduzum werft leden voor subsidie dorpsmolen

Op zogeheten ‘ledenmeters’, borden langs de weg, houdt de Coöperatie Doarpsmûne Reduzum bij hoeveel leden er zijn. Er moet een stimulerende werking van uitgaan.

De borden staan in Friens, Ideard en Reduzum, de dorpen die profiteren van de inkomsten van een nieuwe dorpsmolen. Als de teller op 500 huishoudens staat, dan is aan de voorwaarde voor het krijgen van de volledige SCE-subsidie voldaan. Voor het werven van leden gaan ook buurtambassadeurs aan de slag.

Wordt het aantal van 500 niet gehaald, dan is korting op de subsidie het gevolg. De drie dorpen tellen 550 adressen. De meeste nieuwe leden worden deze week verwacht, vertelt secretaris Jeljer Zijlstra van de Redúster cooperatie. Zij betalen eenmalig 5 euro.

'GGD'en kunnen jongeren nog deze zomer vaccineren als dat moet'

Mocht het kabinet beslissen ook jongeren van 12 tot 18 jaar te laten vaccineren tegen het coronavirus, dan is het voor de GGD'en mogelijk haalbaar om daar begin september mee klaar te zijn, denkt voorzitter André Rouvoet van GGD GHOR Nederland.

,,Als we dat gaan doen, denk ik niet dat het tot heel grote vertraging leidt" in de vaccinatiecampagne, zei Rouvoet maandag op NPO Radio 1.

De GGD'en zouden het volgens de voorzitter van de brancheorganisatie "goed aankunnen" om ook jongeren te prikken. Een besluit daarover is nog niet genomen. "Mijn verwachting is dat het er wel aan zit te komen eerlijk gezegd", blikte Rouvoet vooruit.

Primeur voor tandemduo Bangma-Bos: twee gouden medailles op EK

Als er voor de eerste keer een EK voor para-wielrenners wordt gehouden, mag je niet ontbreken, vond Tristan Bangma. De blinde coureur uit Donkerbroek won met piloot Patrick Bos prompt twee keer goud . ,,Primeurs zijn altijd hartstikke leuk’’, zei Bangma na het succesvol verlopen EK paralympisch wielrennen op de weg.

In de omgeving van het Oostenrijkse Salzburg won de 23-jarige ‘stoker’ (vanwege zijn visuele handicap zit hij op de tandem achter de ‘piloot’) met zijn Deventer teamgenoot zowel de tijdrit als de wegwedstrijd. ,,Qua planning, een week voor het WK in Portugal, was het even passen en meten, maar we zijn blij dat we het gedaan hebben. We zijn hier heel trots op én hebben de bevestiging gekregen dat het met de vorm goed zit.’’

Gertjan Verbeek verrast en tekent bij Almere City FC

Gertjan Verbeek wordt de nieuwe trainer van Almere City FC. De 58-jarige tekent een contract voor twee seizoenen bij de club, die afgelopen seizoen als vierde eindigde in de eerste divisie.

Verbeek werkte eerder jarenlang bij SC Heerenveen , voordat onder meer Feyenoord, AZ en FC Nürnberg trainde. Zijn laatste klus was in Australië, waar Verbeek de trainer was van Adelaide United.

Blue energy op Afsluitdijk is uitgepuberd en zoekt geld om volwassen te worden

REDstack, het Sneker bedrijf achter de proefinstallatie voor blue energy op de Afsluitdijk, wil graag opschalen naar een demonstratiefabriek en is op zoek naar geld.

Voor de volgende stap zijn enkele miljoenen nodig , aldus directeur Rik Siebers. Hij zegt in gesprek te zijn met de provincie Fryslân, het Waddenfonds en NL-Invest.

En verder in het nieuws:

* Basketbalclub Aris uit Leeuwarden is Club van de Week van de VriendenLoterij en ontvangt daarom 5000 euro. Aris steekt het geld in basketbalclinics en gratis wedstrijdtickets voor huishoudens met een kleine portemonnee.

* Bij de Lidl aan de Spoorlaan in Wolvega troffen agenten tijdens hun nachtdienst zaterdagnacht een vol parkeerterrein aan , met winkelkarren welteverstaan.

* Een deel van de docenten in het voortgezet onderwijs krijgt toch met voorrang een coronavaccin . GGD Fryslân stelt na overleg met de scholen vanaf maandag ‘prullenbakvaccins’ ter beschikking.

Tip van de redactie:

* In KOKO Radio, de voetbalpodcast van de Leeuwarder Courant en Sport Noord, bespreken LC-sportverslaggevers de ontwikkelingen bij SC Cambuur en SC Heerenveen, zowel op het veld als daarbuiten. Wat zijn de laatste ontwikkelingen bij de clubs? Beluister de podcast hier .

* Het Waddeneiland Griend is zonder menselijk ingrijpen reddeloos verloren . Het is een van de conclusies van onderzoekers Laura Govers (Rijksuniversiteit Groningen) en Valérie Reijers (Universiteit Utrecht). Ze schreven het boek Griend, een bewogen eiland.

* Met z’n allen ontdekken wat betekenis geeft aan het leven. Dat is de opzet van de vijf zinzoekersweekenden die vanaf 11 juni op Ameland zijn. Amelander dominee-pionier Sijbrand Alblas geeft het eerste weekend vorm, samen met de Brabantse MijnKerk-dominee Otto Grevink.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Dagoverzicht