Nieuws uit Friesland van 7 juli | De Jonge wil spoedadvies over sterke stijging coronabesmettingen en Welcome to the Village gaat definitief niet door in de Groene Ster

FOTO ANP

De voorbije dag zijn bij het RIVM bijna 3600 positieve coronatests gemeld. Dat is veel meer dan de afgelopen dagen. Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge heeft daarom het Outbreak Management Team (OMT) om een spoedadvies gevraagd. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

De Jonge wil weten hoe deze cijfers geduid kunnen worden. Veruit de meeste positieve tests komen van jongeren, zo zei De Jonge voorafgaand aan een overleg in de Tweede Kamer. Het is daarom niet aannemelijk dat ze zullen leiden tot nieuwe ziekenhuisopnames. Hij hoopt dat het advies van het OMT donderdag aan het eind van de dag klaar is.

Welcome to the Village gaat definitief niet door in de Groene Ster

Festival Welcome to the Village gaat deze zomer niet door in recreatiegebied de Groene Ster bij Leeuwarden. Dat is woensdagmiddag bekendgemaakt op het stadhuis.

De organisatie van het festival en de gemeente Leeuwarden zien geen andere mogelijkheid na de uitspraak van de rechter dinsdag. Die schorste de vergunning van het festival na een procedure die was aangespannen door actiegroep Groene Ster Duurzaam.

Club 1841, Neighbours en Alcatraz in Sneek sluiten weekend lang de deuren vanwege coronabesmettingen

Club 1841, Café Neighbours en Alcatraz Café, drie uitgaansgelegenheden onder één dak in Sneek, houden de deuren komend weekend gesloten. Afgelopen weekend is er iemand met het coronavirus onder de leden in het pand op stap geweest, hierdoor is ook een aantal medewerkers besmet geraakt, aldus de uitgaansgelegenheden op Facebook.

„Wij kunnen dan ook niet anders dan onze verantwoordelijkheid nemen en komend weekend onze deuren gesloten houden ”, staat er op alle Facebookpagina’s van de drie horecagelegenheden aan de Kleine Kerkstraat in Sneek.

Zo ziet het nieuwe skatepark in Leeuwarden eruit na complete vernieuwing: ‘Onze droom is gerealiseerd’

Kickflips, 180’s en grinden. Het kan weer op de skatebaan aan de Van Loonstraat in Leeuwarden . Het park werd de afgelopen maanden vernieuwd en uitgebreid.

Sinds de hekken vrijdag zijn weggehaald, is het weer ouderwets druk op het skatepark, dat door de meeste bezoekers ‘pleintje’ genoemd wordt. ,,Wauw”, zegt de 18-jarige skateboarder Allard Dijkstra. ,,We hebben hier anderhalve maand naar uitgekeken. Dat we nu hier weer kunnen skaten is supervet.”

Geschokte Bauke Vaatstra over moordaanslag Peter R. de Vries: ‘Godferdikke, it gie my dwers troch alles hinne’

Bauke Vaatstra uit De Westereen was dinsdagavond bezig met zijn papieren. De televisie stond aan. Toen hoorde hij van de moordaanslag op Peter R. de Vries. ,,Godferdikke, it gie my dwers troch alles hinne.’’

De misdaadverslaggever is ,, in goeie man ’’, zegt Vaatstra over De Vries, die dertien jaar lang nauw bij de Westereender familie betrokken was. ,,In echte wurker. En in geweldenaar yn syn fak.’’

Staking op negen Friese opvanglocaties tegen hoge werkdruk

Bij negen kinderopvanglocaties in Friesland wordt donderdag gestaakt . Pedagogisch medewerkers leggen het werk neer, omdat er in het CAO-akkoord tussen de brancheverenigingen en vakbond CNV geen goede afspraken staan om op korte termijn iets te doen tegen de hoge werkdruk.

Vakbond FNV organiseert een stakingsdag in Nieuwegein, waar medewerkers van Kids First in Grou en Mantgum, Smallsteps in Drachten, Sinne in Goutum en Leeuwarden en Thuis bij Thea in Scharnegoutum, Wommels en Woudsend zich bij aansluiten.

En verder in het nieuws:

* Het eerste Nederlandse onbemande verkenningsvliegtuig van het type MQ-9 Reaper rolt woensdag uit de fabriek in de Verenigde Staten. De Koninklijke Luchtmacht krijgt in totaal vier van zulke drones , ze komen op Vliegbasis Leeuwarden te staan.

* Trijntje Draijer-de Vries (107) uit Balk is de oudste Fries , nu Renske van der Meer-van der Galiën vorige maand overleed.

* De 18-jarige Pauline Toren uit Leeuwarden heeft woensdag de 500.000e coronavaccinatie gekregen die GGD Fryslân tegen het coronavirus heeft gegeven.

Tip van de redactie:

* Van overvallen en aanslagen tot arrestaties van zware criminelen: wordt het in Nederland écht gevaarlijk, dan rukt de Dienst Speciale Interventies uit . „Wij moeten altijd onherkenbaar zijn.”

* GGD Fryslân-arts: mensen bestookt met informatie over vaccineren, vrije keus lijkt illusie. Dit en meer in de LC Coronapodcast .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Dagoverzicht