Nieuws uit Friesland van 7 januari | Wolf duikt op in Alde Feanen en schuldgevoel over hulp aan minima

FOTO PIXABAY

FOTO PIXABAY

Een vijftal schapenhouders pleitte dinsdag voor een hek om de wolf uit Friesland te weren. Maar daarvoor lijkt het te laat. Bij de Alde Feanen ving een wildcamera van It Fryske Gea deze week een glimp van een wolf. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

De camera hing er pas sinds maandag en was nog in de testfase. Het dier kwam op hoge snelheid voorbijlopen waardoor medewerkers van It Fryske Gea eerst nog wel even twijfelden of ze wel echt een wolf hadden gezien, zegt directeur Henk de Vries. „Om wis te wêzen hat de Zoogdiervereniging de bylden woansdeijûn besjoen. Dy befestigje ús fermoeden: De wolf hat Alde Feanen oandien.”

Het plan om met een hek Friesland af te sluiten kan ondertussen rekenen op hoongelach van de FNP. De statenfractie roept de initiatiefnemers op tot realiteitszin. „Wy tochten dat wy nei de moasje yn Provinsjale Steaten om de wolf út Fryslân te kearen, it djipterekôr wol hân hiene. Neat is minder wier”, zo stelt fractievoorzitter Sijbe Knol. „In stek fan 150 kilometer lang dwers troch it lânskip, dêr ‘t noch gjin knyn of in hart trochhinne kin . Op dizze wize meitsje wy fan ús moaie en natuerrike provinsje in bistetún.”

Kerkgangers met schuldgevoel door gift aan minima

De wereld op zijn kop in Heerenveen. Veel kerkgangers lopen daar door de bijstandsaffaire rond met schuldgevoelens. Want de hulp die zij afgelopen jaren gaven aan mensen in de bijstand, heeft die hen juist niet verder in de problemen gebracht? Aanleiding is het nieuws over gemeenten die voor duizenden euro’s aan bijstand terugvorderen bij mensen die af en toe een tas boodschappen kregen van familie.

Bij de ChristenUnie in Heerenveen kwamen er veel vragen over binnen. En dus wil de partij nu weten hoe het nou precies zit met de regels. Want, zo zegt partijlid Klaziena Bontekoe: ,,Je wilt omzien naar elkaar. Het is niet de bedoeling dat mensen door die hulp en betrokkenheid in de problemen komen.’’ Lees hier verder.

Maarten Goudzwaad op plek vier van JA21

Maarten Goudzwaard sluit zich aan bij JA21, de partij van Annabel Nanninga en Joost Eerdmans. Goudzwaard was tot voor kort lid van Forum voor Democratie en zat namens die partij in Provinciale Staten. De onrust binnen FvD deed hem en zijn fractiegenoten echter besluiten uit de partij te stappen en door te gaan als onafhankelijke fractie.

Op de lijst van JA21 staat Goudzwaard op plek vier. Dat hij op de lijst staat, is geen verrassing. Tijdens de interne crisis volgde hij al de lijn van Nanninga en Eerdmans. Goudzwaard is de enige Fries op de lijst van JA21 maar niet de enige uit de voormalige Friese FvD-fractie op een landelijke lijst. Lees hier verder.

LC Live met Amerika-deskundige Doeko Bosscher over bestorming Capitool

In een extra uitzending van LC Live sprak presentator Symen Bosma donderdag met Doeko Bosscher over de bestorming van het Capitool in Washington door pro-Trump-supporters.

Voorbeschouwing: Cambuur-aanvoerder Erik Schouten is er vrijdag mogelijk niet bij tegen FC Volendam

SC Cambuur-aanvoerder Erik Schouten is er vrijdag mogelijk niet bij tegen FC Volendam. De verdediger miste donderdag de laatste training voor het duel met zijn oude club. Lees hier verder.

Voorzitter Fietselfstedentocht: ‘Gefietst wordt er sowieso’

De Fietselfstedentocht werd vorig jaar voor de tweede keer in de geschiedenis -oorlogsjaren uitgezonderd- afgelast. In 2001 was de mkz-crisis de oorzaak, nu liep het door het coronavirus spaak. Stephan Rekker, voorzitter van Stichting de Friese Elfsteden Rijwieltocht, is helder: ,,Er wordt dit jaar gefietst. Linksom of rechtsom.”

Hij en zijn medebestuurders zetten in op zowel een reguliere tocht als een alternatieve variant. ,,Misschien wel tegen beter weten in, maar het is te vroeg om de stekker eruit te trekken”, is zijn mening. Maar de kans dat er op Pinkstermaandag (24 mei) 15.000 fietsers vanuit Bolsward mogen vertrekken is vrij klein, weet Rekker ook. Lees hier verder.

Ongelukken op de weg

Door een ongeluk met drie personenauto’s, waaronder een auto met aanhanger, werd de Wâldwei (N31) tussen de Rondweg Garyp en het aquaduct Langdeel donderdagochtend afgesloten. Het ongeluk gebeurde donderdagochtend rond 6.15 uur bij het aquaduct Langdeel. De auto met aanhangwagen, waarin kalveren werden vervoerd, schaarde, waarna de twee personenauto’s op de combinatie zijn gebotst.

Er zijn twee mensen gewond geraakt en naar het ziekenhuis gebracht. Een van hen is een 55-jarige man uit Burgum, de ander was de bestuurder van de auto met aanhangwagen, een 25-jarige man uit de gemeente Dantumadiel. Hij is voor onderzoek even in het ziekenhuis geweest, maar is daarna verhoord en aangehouden door de politie.

Op de Aldlânsdyk in Leeuwarden heeft donderdagochtend een ernstig ongeluk plaatsgevonden. Bij het ongeval - ter hoogte van de Esso Aldlân - is in ieder geval een auto betrokken. De hulpdiensten hebben een slachtoffer behandeld. Hoe het slachtoffer er aan toe is, is onbekend. De weg werd afgesloten, daarom moest het verkeer het ongeval via het tankstation passeren.

Verder in het nieuws:

* Siem de Jong, Tibor Halilovic en Ariel Harush zijn al binnen, terwijl mogelijk ook NEC-verdediger Syb van Ottele zich deze maand al bij SC Heerenveen meldt. Toch is de club nog niet klaar op de transfermarkt.

* Vlieland en Terschelling krijgen na 79 jaar een eigen gebrandschilderd raampje in de historische Steateseal, de vergaderplek van Gedeputeerde Staten aan de Leeuwarder Tweebaksmarkt.

* De gemeente Heerenveen gaat samen met De Fryske Marren, Opsterland, Oost- en Weststellingwerf en Smallingerland een meerdaagse politieke training geven.

* Bert Looper stopt in de loop van 2021 als directeur van erfgoedinstelling Tresoar. Looper heeft die functie veertien jaar ingevuld.

Tip van de redactie:

* ‘Voor je het weet, heb je er een, een coronapuppy. Heerlijk, in deze grauwe tijd. Maar hoe moet het straks?’, schrijft cultuurredacteur Kirsten van Santen over labradoodle Sien: ‘Een echte coronapuppy, zo’n impuls-aankoop waar de kranten nu over berichten’.

* De bitterbal. Een snack die symbool staat voor gezelligheid en relaxen. Maar het produceren ervan is ware topsport. Althans, voor de Amelander Danny Wijnberg (32).

* Natuurlijk was de jaarwisseling anders dan normaal: amper bezoek door de lockdown en een verbod op vuurwerk. Hoe is de jaarwisseling in het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) verlopen? Kijk hier LC-live terug met MCL-arts Heleen Lameijer.