Nieuws uit Friesland van 7 februari | Middeleeuwse vloer Waagplein in Leeuwarden al voor 130 vierkante meter opgegraven & waar staan de scooters van Go Sharing nu?

Nieuws uit Friesland van 7 februari.

Nieuws uit Friesland van 7 februari.

Van de middeleeuwse vloer op het Leeuwarder Waagplein is al ruim 130 vierkante meter opgegraven. Zaterdag is iedereen welkom tijdens de open dag. Dan is er om het kwartier een rondleiding. Dat en meer in ons overzicht van het nieuws van de afgelopen 24 uur.

De archeologische opgraving op de plek van het middeleeuwse Waaggebouw trekt veel belangstelling in de stad. Ook zaterdag wordt veel drukte verwacht. Aanmelden is niet nodig.

Waarom Wetterskip Fryslân afhaakt bij Holwerd aan Zee

Tien jaar was Wetterskip Fryslân betrokken bij het project Holwerd aan Zee. De worsteling werd steeds groter en uiteindelijk te groot. Wat waren de breekpunten?

Het waterschap haakte in november met een korte verklaring af. Voor de buitenwacht kwam dat als een verrassing. Intern was er al langer ,,behoorlijke scepsis’’, blikte Bé de Winter maandagavond tijdens een vergadering van het waterschap terug. De Winter zat namens het waterschapsbestuur in de stuurgroep die het gat in de zeedijk voorbereidt.

Rechter geeft Leeuwarden tik op de vingers bij inschrijving specialistische jeugdhulp

Zorgbedrijf Slimmerik in Leeuwarden moet opnieuw de kans krijgen zijn inschrijving voor jeugdzorg toe te lichten. De gemeente Leeuwarden heeft niet goed gemotiveerd waarom die werd afgewezen.

Dat oordeelt rechter Hein Idzenga in een kort geding op 24 januari dat het zorgbedrijf na de afwijzing had aangespannen.

Tiny Hoekstra uit Rinsumageast debuteert in selectie Nederlands elftal voor duels tegen Oostenrijk op Malta

Ajax-speelster Tiny Hoekstra uit Rinsumageast is voor het eerst opgenomen in de selectie van de Nederlandse voetbalvrouwen. Bondscoach Andries Jonker heeft haar geselecteerd voor de twee wedstrijden tegen Oostenrijk op Malta, die op vrijdag 17 en dinsdag 21 februari worden gespeeld.

Jonker heeft 26 speelsters uitgenodigd. Ook Sherida Spitse uit Sneek en Fenna Kalma uit Haskerhorne zijn geselecteerd.

Geen hotel of grote festivals, maar wat dan wel in De Potten?

De grootschaligheid is eraf wat betreft de toekomstplannen voor recreatiegebied De Potten aan de Snitser Mar. Geen hotel, geen grote festivals, maar wat dan wel? De basis op orde brengen , zegt wethouder Michel Rietman van Súdwest-Fryslân.

De grootste droom van Rietman is dat inwoners van Súdwest-Fryslân veel vaker in eigen gemeente op vakantie zullen gaan. Jongeren beseffen niet eens dat ze in het gebied De Potten zijn, maar weten de waterskibaan prima te vinden. ,,Daarom zeg ik: poets je pareltjes op. Alles in dit grote gebied moet veel beter met elkaar in verbinding worden gebracht.’’

Opluchting in dorpen na openen Prinses Margriettunnel in A7

De overbelaste dorpen rond de A7 tussen Sneek en Joure zijn verheugd dat de Prinses Margriettunnel weer open is. De rust is terug. ,, Het voelt alsof het weekend is. ’’

Het is dinsdagmorgen en Hester Bouwman uit Raerd heeft al een weekendgevoel. Tevreden: ,,Het lijkt hier al een stuk rustiger met verkeer. Het voelt wat meer als een zaterdag of een zondag. Heerlijk. En dan merk je dus het verschil, hè. Die massale stroom auto’s en vrachtwagens van de afgelopen tijd: wát een stress heeft ons dat opgeleverd.’’

Verder in het nieuws:

* Demonstranten mogen geen protestvlaggen meer ophangen op viaduct tussen Frieschepalen en Marum: ‘Grens is bereikt.’

* Giro555 opengesteld voor slachtoffers van aardbevingen in Turkije en Syrië.

* Jezus Leeft doet toch niet mee aan Provinciale Statenverkiezingen in Friesland: niet genoeg ondersteuningsverklaringen.

Tip van de redactie:

* Dit is wat een buschauffeur verdient . En hoe zit dat eigenlijk met een kraanmachinist, een IT-specialist of een docent?

* Op zoek naar de scooters van Go Sharing in Leeuwarden? Ze staan nu allemaal samen op bedrijventerrein De Hemrik.

* Een oud pakhuis met een mysterieus verleden staat te koop aan de Emmakade in Leeuwarden: ,,Dit is een unieke woning.” .