Nieuws uit Friesland van 7 december | 40.000 euro voor funderingsschade? Gedupeerden zijn blij dat statenleden meedenken & dit zochten Friezen op Google in 2022

Dagoverzicht 7 december.

Een subsidieregeling tot 40.000 euro voor funderingsschade is voor veel huiseigenaren in het veenweidegebied ontoereikend. Dat en meer in ons overzicht van het nieuws van de afgelopen 24 uur.

Dat zeggen gedupeerden in een een reactie op de motie voor een subsidieregeling die een meerderheid kreeg in Provinciale Staten.

Een in opspraak geraakte componist, een overleden icoon uit Harlingen en een nieuwe bioscoop. Dit zochten Friezen op Google in 2022

Bijna iedereen doet het tegenwoordig wel: even wat intikken in de zoekbalk van Google en de honger naar informatie is weer gestild. Maar waar zochten Friezen in het jaar 2022 eigenlijk naar in de zoekmachine? Dit is de top tien trending onderwerpen van Friesland.

Omwonenden vrezen brand in leegstaand Chinees restaurant in het dorpshart van Marrum

Het leegstaande Chinese restaurant in het dorpshart van Marrum baart omwonenden zorgen. Wat als het traditionele oud en nieuwvuur dit jaar overslaat?

Het was eind september, tijdens de bespreking van het onderzoeksrapport over de ongeregeldheden tijdens de vorige jaarwisseling in Noardeast. Die draaide in meerdere dorpen uit op rellen, ME-inzet, gewonden en vernielingen.

Steeds meer Friese ouderen willen wonen in een mantelzorgchalet

Ook in Friesland duiken ze vaker op: prefab mantelzorgchalets voor zelfstandige ouderen op het terrein van een kind of kennis. Een woonvorm die ook zorgt voor doorstroming op de woningmarkt. ‘Je hebt dan wel een stuk grond nodig.’

Vanaf de Hitzumerweg valt het huisje van Tjerk de Jong aan de rand van Achlum bijna niet op. Hij woont in een chalet pal naast de grote loods van het transportbedrijf van schoonzoon Gosse Overal. Voor het huisje staat een rode 45 kilometerauto geparkeerd, terwijl De Jong binnen bezig is de woning in kerstsfeer te brengen.

Energierekening drijft de buurtsuper van Drogeham faillissement in: winkel dicht

De rechtbank in Leeuwarden heeft de uitbater van buurtsupermarkt in Drogeham dinsdag failliet verklaard. De winkel was al enkele dagen dicht.

,,It is hartstikke spitich’’, reageert voorzitter Klaas Alma van Plaatselijk Belang. ,,Mar we seagen it allegear wol oankommen. We hellen der net alles wei, mar ik kaam der wol alle dagen foar boadskippen. ’’ In de laatste periode werden de schappen steeds leger.

En verder in het nieuws:

* Menno Pot (47) is oud-Jouster en schrijver van voetbalboeken, maar kijkt uit principe niet naar het WK in Qatar. Ook de krachtmeting vrijdag tussen Andries Noppert en Lionel Messi laat hij schieten.

* Bosma Staal in Kootstertille heeft de handdoek in de ring gegooid. Het bedrijf heeft genoeg orders, maar kan niet voldoende personeel vinden om ze uit te voeren.

* Een 16-jarig meisje uit Burgum dat sinds vrijdag vermist was, is weer terecht. Dat meldde de politie woensdag op Twitter.

* Leeuwarder jongeren moeten niet meer worden doorverwezen naar Woodbrookers in Kortehemmen. Dat vinden D66 en de ChristenUnie.

Tip van de redactie:

* ‘Die lange’ Andries Noppert na zijn eerste Oranje-selectie: ‘ze zijn er allemaal ingetrapt’ | Beluister hier de podcast Radio Qatar

* Dat er op een pak melk een houdbaarheidsdatum staat, begrijpen we allemaal. Maar hoe zit het dan met die datum op een doosje medicijnen? Kan het kwaad als paracetamol een dag over datum is?

* Eén op de vijf huishoudens in Friesland, Drenthe en Groningen heeft financiële problemen door de hoge energierekening. Dat blijkt uit een peiling van Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden onder ruim duizend huishoudens in de drie noordelijke provincies.

* Onder ondernemers in Sneek is grote onrust ontstaan over de plannen van de gemeente Súdwest-Fryslân om de binnenstad autoluw te maken.

Nieuws

menu