Nieuws uit Friesland van 6 mei | Pontje bij Wyns blijft toch bereikbaar en kleding- en speelgoedbank in Burgum stopt door coronacrisis

Pontje van Wyns tot 3 juni gestremd, eetcafé weet van niks: 'Ynienen stienen hjir buorden en stekken'. FOTO ANNE HAGER

Het pontje over de Dokkumer Ie bij Wyns blijft bereikbaar tijdens de werkzaamheden aan het fietspad. Leeuwarden maakte ,,een communicatiefout.’’ Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

De werkzaamheden aan het pad gaven eerder deze week veel opschudding in Wyns. De eigenaar van horecazaak De Winze bij het populaire fietspontje wist niets van de klus en vreesde veel klanten mis te lopen, juist nu het fiets- en terrasseizoen weer begint.

,,De gemeente heeft vooraf wel overlegd met de omgeving. De boeren wisten ervan’’, zegt De Jong. ,,Daarbij is alleen niet buiten de gemeentegrens gekeken, dat was stom.’’ Wyns, dat aan de overzijde van het water in Tytsjerksteradiel ligt, was dus niet op de hoogte gesteld. ,,Dat was een communicatiefout.’’

Kleding- en speelgoedbank Burgum stopt ermee: sponsors én klanten verloren door coronacrisis

Kleding- en speelgoedbank Burgum sluit definitief de deuren. De coronacrisis heeft erin gehakt: minder aanloop, minder inbreng en minder sponsors.

Terwijl de speelgoedbank in Sneek zaterdag nog de deuren opende van een nieuw pand, valt in Burgum het doek voor een gelijksoortige voorziening. ,,It docht sear’’, vertelt voorzitter Bianca Boonstra. Maar er is geen ontkomen aan. De coronacrisis heeft ertoe geleid dat de inkomsten grotendeels weggevallen zijn, terwijl de kosten doorlopen.

Bovendien is het aantal vaste klanten van de kleding- en speelgoedbank drastisch teruggelopen. De deuren aan de Oppedijk van Veenweg moesten vanwege corona maanden dicht blijven. Het gevolg was dat de doelgroep andere wegen vond om toch aan kleding en speelgoed te komen. ,,It giet no folle mear fia Marktplaats en Facebook’’, licht Boonstra toe. Zowel aanbieders als afnemers zijn hierop overgestapt.

Insluiper uit Heerenveen zocht Maria en wilde seks

Hij was op zoek naar Maria. Maar de 31-jarige insluiper uit Heerenveen kwam uiteindelijk uit in De Marwei. Hij wordt ervan verdacht tussen 10 oktober en 26 december vorig jaar negen woningen binnen te zijn gedrongen. Zeven maal zou hij hebben toegeslagen in Heerenveen, en een keer in Lemmer en Leeuwarden.

Een bewoonster van een huis aan de Fok kreeg van haar ongewenste bezoek ook nog een verzoek: hij wilde seks met haar . Dat wees ze af onder het genot van een kop koffie. Ondertussen zag ze dat hij op zijn pols een bijzondere tatoeage had. De vrouw was in de slaapkamer van haar dochter op de man gestuit en wilde opheldering.

Fonds moet Bruine Vloot van ondergang behoeden

Bijna de helft van de Bruine Vloot heeft financiële hulp nodig. Een speciaal fonds moet de toekomst van de historische charterschepen waarborgen.

Twee seizoenen zien de schippers en eigenaren van de zeilende beroepsvaart door de coronapandemie in rook opgaan. En dat eist zijn tol. Van de 400 schepen die onder de vloot vallen (meer dan 100 jaar oud) kan bijna de helft het financieel niet meer bolwerken, zo blijkt uit onderzoek van BMC.

Inwoners Heerenveen dupe van landelijke bijstandsfout

Zes inwoners van de gemeente Heerenveen zijn de afgelopen maanden geraakt door een landelijke fout met bijstandsgeld.

Als gevolg van een administratieve fout is in veel gemeenten bij bijstandsontvangers met schulden beslag gelegd op meer geld dan wettelijk mag. Hierover berichtte de NOS eind maart. Het gaat om tientallen euro’s per maand , blijkt uit een document van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG).

Kamer vindt dat de coronatestwet nog verbeterd moet worden

De Tweede Kamer wil niet dat mensen een eigen bijdrage moeten betalen voor een coronatest waarmee ze straks bijvoorbeeld naar een festival of museum zouden mogen.

Ook moet demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) beter duidelijk maken hoe lang de wet die de testen mogelijk maakt van kracht blijft , vinden zowel oppositie- als coalitiepartijen donderdag tijdens een debat over die wet.

En verder in het nieuws:

* De Regiocup van de KNVB, het leek een mooi plan: kleine competities binnen de regio om zo toch nog wedstrijden te kunnen voetballen dit seizoen. Maar nu het kabinet de mogelijke versoepelingen van de coronamaatregelen heeft doorgeschoven naar (op z’n vroegst) 18 mei, blijft er te weinig tijd over , aldus de KNVB.

* Het is vandaag ‘World Password Day’. Deze is in het leven geroepen om mensen bewust te maken van het belang van sterke wachtwoorden. Datalekken halen nog steeds de voorpagina, dus we kunnen wel wat hulp gebruiken. Vijf tips om de kans dat je accounts gehackt worden te minimaliseren.

* Inwoners van de gemeente Heerenveen scheidden hun afval in 2020 - net als in 2019 - het beste van heel Friesland . Gemiddeld werd er maar 109 kilo afval naar de afvalverbrander gebracht, de rest: zo’n 496 kilo per inwoner kon worden gerecycled.

Tip van de redactie:

* Dreigt de banaan uit te sterven? Wereldwijd zijn bananentelers in de ban van een schimmel waar geen medicijn tegen is en waar hun planten aan sterven. De enige echte oplossing is nieuwe soorten bananen ontwikkelen, waarschuwen experts.

* Voor het eerst is het hart van een overleden donor getransplanteerd. Dit gebeurde met een nieuwe techniek: DCD, Donation after Circulatory Death. Maar hoe werkt dit precies?

* Groot in het nieuws vorige week: in Eindhoven kreeg de eerste Nederlandse bewoner van een 3D-geprint huis de sleutel. Een vrijstaande gelijkvloerse huurwoning met een royale woonkamer, twee slaapkamers en een vloeroppervlak van 94 vierkante meter. Bijzonder is de vorm: het huis ziet eruit als een grote zwerfkei.

Nieuws

Meest gelezen