Nieuws uit Friesland van 6 juli | Doorgaan festival Welcome to the Village onzeker door uitspraak rechter

Sfeer en drukte bij een eerdere editie van Welcome To The Village. FOTO RUBEN VAN VLIET

De bestuursrechter in Groningen heeft vandaag de omgevingsvergunning voor het festival Welcome to the Village geschorst. De kans bestaat dat het festival daarom niet door kan gaan. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

De rechtbank in Groningen deed vandaag uitspraak in een rechtszaak die door Groene Ster Duurzaam was aangespannen. In de net gepubliceerde uitspraak stelt de rechter dat de afgegeven vergunning tot zes weken is geschorst, in afwachting van een besluit over een bodemprocedure tegen de vergunning voor Welcome to the Village. Die bodemprocedure is ook aangespannen door Groene Ster Duurzaam. Volgens Theo van Gelder van Groene Ster Duurzaam betekent de uitspraak dat het festival niet door kan gaan.

De Jonge: toch 2 weken wachten met feesten na laatste coronaprik

Mensen die na volledige coronavaccinatie weer het nachtleven in willen, moeten daar toch twee weken mee wachten. Dat heeft zorgminister Hugo de Jonge gezegd. Tot dusver mocht iedereen meteen na de tweede prik - of na één prik met het Janssen-vaccin - weer naar de club of discotheek.

"We zien het aantal besmettingen sterk oplopen", zegt De Jonge. "Dat was deels ook wel te verwachten, maar met deze snelheid is het toch een reden voor zorg en alertheid." De bewindsman benadrukt dat meer bewegingsvrijheid "niet gratis" is.

Daarom kan straks pas twee weken na volledige vaccinatie een QR-code worden aangemaakt die toegang geeft tot bijvoorbeeld horecagelegenheden en evenementen waar geen anderhalve meter afstand gehouden hoeft te worden. De aanpassing gaat "op korte termijn" in, laat de minister weten.

Twaalf jaar cel wegens neersteken Sadegh Zarza uit Leeuwarden

De rechtbank in Leeuwarden heeft een celstraf van twaalf jaar opgelegd aan een 39-jarige Iraanse Koerd wegens het neersteken van de eveneens Iraanse Koerd Sadegh Zarza (65) uit Leeuwarden.

Het slachtoffer werd op 19 juni vorig jaar ruim twintig keer met een mes gestoken in zijn auto bij een parkeerplaats voor het station in Leeuwarden.

Beveiligingsbedrijf houdt toezicht op zwemplassen bij Wolvega en Noordwolde vanwege overlast

De gemeente Weststellingwerf heeft een beveiligingsbedrijf in de arm heeft genomen om toezicht te houden op de Vlinderplas in Wolvega.

De ervaring is dat zich veel jongeren verzamelen bij De Vlinderplas. Een plek die voor iedereen toegankelijk is en waar volgens de gemeente de meeste mensen zich ook goed aan de huisregels houden. „Maar helaas kregen de gemeente, politie en handhaving ook veel meldingen van overlast bij de Vlinderplas”, aldus de gemeente.

Strafzaken vanwege veiligheid onverwacht aangehouden

Het strafproces in hoger beroep tegen zes voormalige leden van motorclub No Surrender in dinsdagochtend op verzoek van het Openbaar Ministerie aangehouden. De reden: veiligheidsoverwegingen. Het gerechtshof had deze week vier dagen voor de behandeling van de zaken uitgetrokken. Een woordvoerder van het OM wil geen details prijsgeven .

Wanneer de zaken tegen de zes verdachten in hoger beroep worden voortgezet is onduidelijk. Er ligt een verzoek om de behandeling te verplaatsen naar een extra beveiligd gerechtsgebouw. Niet bekend is van wie dit verzoek komt. Eerder zijn in deze zaak getuigen gehoord in De Bunker, de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp. Een woordvoerder van het gerechtshof laat weten dat het hof hierover nog geen besluit heeft genomen.

Retaildeskundige Paul Moers vindt vertrek modeketen Zara uit Leeuwarden onverstandig

Retailexpert Paul Moers denkt dat het onverstandig is dat de Spaanse modeketen Zara uit Leeuwarden vertrekt . Een fysieke winkel zou de klant beter bedienen.

De winkel vertrekt in het najaar uit Leeuwarden. Het huurcontract van vijf jaar is dan uitgediend en het Spaanse beursgenoteerde moederbedrijf Inditex verlengt het niet.

En verder in het nieuws:

* Joey Veerman staat in de warme belangstelling van Hellas Verona . De spelmaker van SC Heerenveen ziet zichzelf wel bij de Italiaanse middenmoter voetballen.

* De Admiraliteitsdagen in Dokkum mogen dan niet doorgaan, in de stad worden wel zes feestweekenden georganiseerd.

* Danscafé OKA18 in West-Terschelling stopt al na één weekend met het vragen van vaccinatie- of testbewijzen . Er kwamen te weinig klanten.

* De nieuwe radarpost bij Wier is niet schadelijk voor de gezondheid blijkt uit onderzoek, zegt Defensie. Maar een oplossing voor de akelige bromtoon waar het dorp over klaagt lijkt nog ver weg.

Tip van de redactie:

* De redders van de KNRM in Hindeloopen hebben hulp nodig. Hun tweede reddingboot Neeltje Struijs moet onderdak om te voorkomen dat de rubberboot langzaam verteert .

* Zijn we niet te ver doorgeslagen in het reguleren van de samenleving ? Vertrekkend burgemeester Harry Oosterman van Ooststellingwerf denkt van wel.

* Daniël Coenen verhuisde samen met zijn gezin van Rotterdam naar Leeuwarden. Hoe beleven zij de overstap van de Randstad naar Friesland? Lees hier zijn column .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Dagoverzicht