Nieuws uit Friesland van 6 juli | Boerenprotest bij cellencomplex in Leeuwarden ten einde & moeder van beschoten boerenzoon Jouke (16) doet verhaal

Eerste actievoerders en trekkers bij politiebureau Leeuwarden ANP

Het boerenprotest bij het politiebureau aan de Holstmeerweg in Leeuwarden is woensdag tegen het einde van de middag op zijn einde gelopen.

Volg de ontwikkelingen in ons liveblog .

Moeder van beschoten boerenzoon in Heerenveen: politiekogel miste Jouke (16) op een haar. ‘Wêrom sjitte se net op in bân?’

Jouke Hospes (16) uit Akkrum zit sinds dinsdagavond vast. De boerenzoon reed weg van het knooppunt Heerenveen, nadat hij een bevel negeerde en door de politie was beschoten.

Toen zijn maten werden beboet, besloten Jouke en zijn broer Sytse (17) er met hun trekkers langs te rijden. Een projectiel raakte een ijzeren spijl in de cabine van Jouke. Er zit op hoofdhoogte een ,,grut gat yn’’ van wel 12 millimeter, vertelt hun mem Tjitske . ,,At dy kûgel dêr in pear millimeter neist sitten hie, wie Jouke gewoan dea west. Wêrom sjitte se net op in bân?’’

Mannen (46 en 34) en jongen (16) zitten vast voor poging tot doodslag voor gedragingen tijdens boerenprotest in Heerenveen

Bij de protestactie langs de A32 bij Heerenveen van dinsdagavond zijn drie personen aangehouden. Het gaat om een 46-jarige man uit de gemeente Opsterland, een 34-jarige man uit de gemeente Heerenveen en een 16-jarige jongen uit de gemeente Heerenveen.

De 16-jarige jongen is Jouke Hospes, wiens trekker door de politie is beschoten. Op dit moment staan er boeren bij het cellencomplex die eisen dat hij weer vrijkomt.

Provincie blaast reisje voor Statenleden naar Terschelling af na tweet Forum voor Democratie: zorgen om veiligheid politici

Commissaris van de Koning Arno Brok heeft een tweedaagse retraite van Provinciale Staten naar Terschelling afgeblazen . De fractie van Forum voor Democratie deelde de bijeenkomst op Twitter, waarna de veiligheid van de volksvertegenwoordigers niet meer gegarandeerd zou kunnen worden.

Brok, ook voorzitter van Provinciale Staten, heeft na overleg met politie en Openbaar Ministerie de tweedaagse woensdagochtend geannuleerd. De commissaris van de Koning spreekt van een ,,pear aktuele omstannichheden’’ die hem deden besluiten ,,om op in letter momint op retraite te gean’’.

In het MCL in Leeuwarden worden voortaan geen handen meer geschud

Een stevige handdruk tussen zorgverlener en patiënt is er sinds maandag niet meer bij in Medisch Centrum Leeuwarden . In het ziekenhuis wordt alleen nog maar begroet met wuiven, een buiging of een elleboog.

Ook medewerkers onderling schudden geen handen meer, net als met contacten met mensen van buiten het ziekenhuis.

CDA Fryslân tegen eigen partijtop: breng stikstofplannen terug naar de tekentafel

De Friese CDA-afdelingen keuren de stikstofplannen van het kabinet in koor af. Terug naar de tekentafel ermee, schrijven CDA-politici uit de provincie aan de eigen partijtop.

In de brandbrief laat het Friese CDA de woorden van partijleider Wopke Hoekstra weerklinken. ,,Dit is niet goed gegaan’’, zei Hoekstra afgelopen weekeinde op een ledenbijeenkomst in Nijkerk.

En verder in het nieuws:

* In de nacht van dinsdag op woensdag hebben boeren het distributiecentrum van de Aldi aan het Helmhout wederom geblokkeerd. Ze vertrokken woensdag in de loop van de ochtend weer, nadat burgemeester Jan Rijpstra van de gemeente Smallingerland een noodverordening had afgekondigd.

* Een 31-jarige man uit Leeuwarden is dinsdagmiddag aangehouden, omdat hij twee vrouwen mishandeld zou hebben.

* Vanwege de nieuwbouw van wooncentrum Almenum ontstaat er een nieuwe straat in Harlingen. De gemeente roept inwoners op om met een idee voor een nieuwe straatnaam te komen.

* De bouw van het nieuwe Werelderfgoedcentrum in Lauwersoog kan na de zomer van start. Dat zegt directeur-bestuurder Niek Kuizenga, nu het Waddenfonds en de provincie Groningen er extra geld in steken.

Tip van de redactie:

* Voorzitter Alex Datema van BoerenNatuur vindt de harde boerenacties tegen het stikstofbeleid ongepast en zinloos. ,,Het is veel beter om onze goede wil te tonen.”

* Reisverslag van twee oude mannen die fietsen naar het einde van de wereld. Dag 28 van Luuk: ‘Zijn we zo serieus? Wat is dat eigenlijk, heel serieus?’

* Als het aan woonminister Hugo de Jonge ligt, wordt het systeem voor huurtoeslag aangepast. Hij heeft een wetsvoorstel hiervoor ter consultatie voorgelegd. Belangenorganisaties zijn overwegend negatief.

* Van stokstaartje tot chinchilla: deze huisdieren mag je niet meer hebben in 2024.

Nieuws

menu