Nieuws uit Friesland van 6 en 7 maart | Schulting wereldkampioen shorttrack en eerste Friese kievitsei gevonden

Schulting na zege op 1000 meter al zeker van wereldtitel ANP

Suzanne Schulting is zondag voor de tweede keer in haar carrière wereldkampioen allround geworden op het WK shorttrack. En in een weiland bij Raard vond Simon Spriensma het eerste kievitsei van de provincie. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 48 uur.

Schulting zegevierde op het kampioenschap in Dordrecht op alle individuele afstanden (500, 1000 en 1500 meter). Al voor de afsluitende superfinale had ze zich daarmee verzekerd van de eindzege. Ook daarin was ze de beste.

De 23-jarige shorttrackster uit Tijnje prolongeerde de allroundtitel. In 2019 won ze het toernooi in Sofia. Vorig jaar ging het wereldkampioenschap vanwege het coronavirus niet door. Itzhak de Laat en Sjinkie Knegt kenden individueel een minder succesvol toernooi. De Laat won wel zilver op de 1500 meter .

Het deelnemersveld in Dordrecht was flink gedevalueerd. De shorttrackers uit Japan, China, Zuid-Korea en Groot-Brittannië zijn vanwege restricties rond het coronavirus niet naar Nederland gekomen voor de strijd om de wereldtitels. Op Schulting stond echter geen enkele maat - in alle races kwam, inclusief de kwalificaties, kwam ze als eerste over de finish. Als kers op de taart won het Nederlandse team zowel bij de mannen als de vrouwen zondagmiddag de relayfinale.

Het was zaterdag een shorttrackdag van uitersten, de tweede dag van het WK in Dordrecht. Suzanne Schulting eerde haar vorig jaar juli overleden vriendin en collega Lara van Ruijven met een zege op de 500 meter, Sjinkie Knegt reageerde razend op een beslissing van de scheidsrechter.

Simon Spriensma vindt eerste kievitsei bij Raard

Simon Spriensma (39) uit Dokkum is de vinder van het eerste Friese kievitsei . Hij vond het zaterdagmiddag om 12:14 uur in een weiland bij Raard in Noardeast-Fryslân. ,,Geweldich. Wat is dit moai om mei te meitsjen’’, zegt Spriensma. Hij vond het ei in het gezelschap van zijn zoekmaten Thom Feddema en Mark Bloem. Het ligt op een vogelvriendelijk kruidenrijk perceel van boer Eelco Hiemstra die het bemest met ruige stalmest en heeft ingericht met een plasdrasgebied. Spriensma is lid en nazorger van de fûgelwacht Brantgum/Raard.

De Sulveren Ljip en 15 euro vindersloon van commissaris van de koning Arno Brok, een oorkonde van natuurgedeputeerde Douwe Hoogland en een aaisikerspet en bloemen van BFVW-voorzitter Frans Kloosterman. Dat waren de beloningen voor de vinder van het eerste kievitsei. De huldiging vond voor het eerst sinds 2014 weer plaats op het Provinsjehûs, in de 125 jaar oude en coronaveilige Steateseal. De laatste jaren was het feestje steeds op locatie, op het erf van de boer op wiens land het ei was aangetroffen.

Waar is al een kievitsei gevonden? Bekijk het op deze interactieve kaart

‘Negatief reisadvies verlengd naar 15 april’

Het negatief reisadvies voor de hele wereld wordt verlengd tot half april. Tegelijkertijd kunnen kinderen weer zwemles volgen. Dat zullen premier Rutte en minister De Jonge (Volksgezondheid) maandag bekendmaken tijdens hun persconferentie over de coronamaatregelen, zo bevestigen bronnen bij het kabinet aan De Telegraaf .

Het weer toestaan van zwemlessen voor kinderen is al langer een wens, zeker met de zomer in aantocht. Vanuit de sector werd gewaarschuwd voor extra verdrinkingen nu zoveel kleuters hun zwemdiploma niet kunnen halen omdat de zwembaden dicht zijn. Het weer mogelijk maken van zwemlessen wordt in het kabinet gezien als ’reparatie’ van eigen beleid. Lees hier verder.

Boswachters vragen om rust in ‘kraamkamer’

De gezamenlijke boswachters roepen de talrijke bezoekers van natuurgebieden op om in het broedseizoen extra rekening te houden met kwetsbare soorten. Bij natuurgebieden van It Fryske Gea , Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer zijn borden en spandoeken opgehangen met de tekst ´Welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur’. Ze horen bij een landelijke campagne die zondag in gang is gezet.

De organisaties merken dat het sinds het uitbreken van de coronacrisis een jaar geleden een stuk drukker is in de natuur. Daardoor kunnen in het broedseizoen problemen ontstaan. Formeel loopt dat van 15 maart tot 15 juli, maar soms worden voor speciale soorten de termijnen verlengd.

SKS hoopt ‘proefwedstrijd’ te zeilen in juni en rekent op kampioenschap in de zomer

De Sintrale Kommisje Skûtsjesilen bereidt het zeilseizoen voor als is het een jaar als alle anderen. De vereniging hoopt op een kampioenschap in de bouwvak en wil dit voorjaar graag laten zien dat het veilig kan zeilen.

Het bestuur denk na over het organiseren van een testwedstrijd in juni. Om te laten zien hoe de vereniging kan zeilen in coronatijd en of het mogelijk is om die wedstrijd veilig te laten verlopen. ,,It is in idee dat yn ús omgiet’’, sprak SKS-voorzitter René Nagelhout zaterdagmiddag tijdens de jaarlijkse algemene ledenvergadering , dit jaar digitaal. Hij wil het idee delen met de lokale autoriteiten.

SC Heerenveen rekent af met ADO en hervindt aansluiting met de subtop

Moeizaam, maar daarom niet minder welkom. SC Heerenveen rekende door doelpunten van Siem de Jong, Henk Veerman en Joey Veerman af met ADO Den Haag (3-0) en heeft de subtop weer in het vizier.

Aanhaken of afhaken? Dat was de vraag die centraal stond, voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen ADO. Wil Heerenveen het seizoen nog enigszins succesvol afsluiten – een achtste plaats volstaat normaal gesproken voor deelname aan de play-offs – dan moest er in ieder geval van ADO worden gewonnen.

Sneu verlies voor Aris tegen Den Bosch

De basketballers van Aris Leeuwarden verloren ook de voorlaatste wedstrijd van de ingekorte reguliere competitie. Heroes Den Bosch was in het Kalverdijkje nipt te sterk: 72-74.

Aris verloor de laatste zes competitieduels, maar van gebrek aan zelfvertrouwen was geen sprake bij de Leeuwarders. Point guard Chad Frazier nam de thuisploeg aan de hand en dat bracht naast de broodnodige punten ook bravoure in het spel van de Leeuwarders.

Topman Pier Eringa stapt op bij Connexxion

Topman Pier Eringa stapt met onmiddellijke ingang op bij ov-bedrijf Connexxion, onderdeel van het Franse Transdev. Daar was de oud-ProRail-baas in september 2019 begonnen. Eringa groeide op in Burgwerd.

„Ik vind dat het kabinet het openbaar vervoer beter door de coronadip moet helpen. Tijdelijk wat afschalen en daarna weer op volle kracht reizigers in het ov zien te krijgen in plaats van in de auto. Daar moeten de bewindslieden nu samen ballen tonen, maar dat blijft helaas uit”, zegt Eringa.

En verder in het nieuws:

* De politie trof in de nacht van vrijdag op zaterdag een gewonde vrouw aan in een woning aan de Lyts Blijema in Grou. Wat er zich heeft afgespeeld in de woning is onduidelijk. De recherche doet momenteel uitgebreid onderzoek.

* In een parkje aan de Van Sytzamawei in Driezum is zaterdagmiddag om meerdere plekken geprobeerd om brand te stichten. Dit meldt de politie ter plaatse. Er zijn zeker twintig pogingen gedaan.

* De politie heeft na een klopjacht zaterdagmiddag omstreeks half zes twee mannen opgepakt op de ventweg bij Sanjes Safari in Feanwâlden.

Tip van de redactie:

* Boven natuurgebied het Bûtefjild bij Feanwâlden en Broeksterwâld geven spreeuwen iedere avond vlak voor zonsondergang een fascinerende vliegshow . Het luchtballet brengt heel wat volk op de been. ,,Efkes geduld, aanst begjinne se te golven.”

* Oude dorpsfilms beleven nieuwe tijden bij de LC. De Leeuwarder Courant , het Dagblad van het Noorden en Podium TV zenden elke week Friese, Groninger en Drentse archieffilms uit. Vandaag een dorpsfilm over Jelsum en Cornjum uit 1965.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Dagoverzicht