Nieuws uit Friesland van 6 en 7 februari | Sneeuwjacht en winterpret in de provincie, KNMI kondigt voor maandag code oranje af

Sneeuwpret op de 'bult' bij het Rengerspark in Leeuwarden. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Ondanks de koude wind trokken mensen er zondag in Friesland op uit om te genieten van het winterweer, al bleef men meestal dicht bij huis. Het KNMI heeft voor maandag tot 12.00 uur code oranje afgekondigd vanwege uitgebreide gladheid. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 48 uur.

Voor het hele land gold zondag code rood, vanwege sneeuw in combinatie met harde wind. Dat kon leiden tot zeer gevaarlijke rijomstandigheden, in de vorm van sneeuwduinen, slecht zicht en gladheid.

Hoewel de gevoelstemperatuur behoorlijk laag lag, was er op veel pleken ruimte voor sneeuwpret. Onder meer in Wolvega en Joure vermaakte de jeugd zich door met de slee van heuvels af te roetsjen.

Bekijk hier een compilatie van winterbeelden uit de provincie:

 

In natuurgebieden bleef het tamelijk rustig. Volgens een woordvoerder van Staatsbosbeheer gingen mensen er vooral in eigen buurt op uit . ,,We hebben het idee dat mensen goed hebben geluisterd naar de waarschuwingen van de ANWB en het KNMI om niet de weg op te gaan. Het is ook flink koud. De meeste mensen genieten in de eigen omgeving met het gezin van de sneeuwpret.''

Sneeuwjacht en slecht begaanbare wegen

De meeste sneeuw was bestemd voor het oosten van het land. Daar groeide de sneeuwlaag zondag op plekken aan tot 30 centimeter. In Friesland viel er op veel plaatsen 5 tot 10 centimeter, hoewel de dikte van de sneeuwlaag overal varieerde door het wegstuiven van sneeuw en de vorming van sneeuwduinen door de harde wind.

In de avond kan nog steeds wat sneeuw blijven vallen. De verwachting is dat het rond middernacht in het Noorden wel grotendeels gestopt is met sneeuwen.

Wegen waren door de sneeuwval slecht begaanbaar. Op snelwegen en de hoofdwegen in en tussen de steden en dorpen werd de hele dag door gestrooid en reden trekkers met sneeuwschuivers rond om de wegen vrij te maken. Er gebeurden enkele ongelukken door de gladheid of door slecht zicht. Zo belandde in Scharsterbrug een auto in de sloot. De bestuurder is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis overgebracht. En ook aan de Hegesylsterwei bij Tzummarum raakte een auto te water.

Wie de auto niet sneeuwvrij had gemaakt, alvorens op pad te gaan, kon op een fikse boete rekenen. De politie in Alphen aan den Rijn slingerde een bestuurder daar op de bon. De auto had alleen een klein schoon vierkantje op de voorruit en de zijramen waren een beetje schoongeveegd. Het kostte de bestuurder 259 euro.

Arriva legde de busdiensten zondag helemaal stil, terwijl de treinen volgens een aangepaste dienstregeling reden. De NS liet hele dag geen treinen rijden. Sneeuw, wind en ijzel zorgden in het hele land voor storingen, onder andere doot het bevriezen van wissels.

Rijkswaterstaat: ook maandagochtend niet de weg opgaan

Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) heeft voor maandag tot 12.00 uur inmiddels code oranje afgegeven. Zondag gold in het hele land code rood vanwege de sneeuwval en gladheid. Die waarschuwing loopt af om middernacht, maar volgens het KNMI is er ook maandag uitgebreide kans op gladheid.

Rijkswaterstaat roept weggebruikers op ook maandagochtend niet de weg op te gaan. De rijomstandigheden blijven met name in het midden en noorden van het land onverminderd gevaarlijk, zo waarschuwt de dienst. ,,Ondanks alle inspanningen van Rijkswaterstaat is een deel van de snelwegen nog moeilijk begaanbaar.''

De GGD'en beslissen nog hoe het de komende dagen verder moet met coronatesten en -vaccinaties. Vanwege het weeralarm waren alle teststraten en vaccinatielocaties zondag gesloten.

Ligt er bij jou sneeuw? Stuur hier je mooiste foto in

Op LC.nl verzamelen we de mooiste winterfoto’s van onze lezers. Doe mee en stuur via het formulier jouw beste plaatje in!

Hoe fiets je veilig door de sneeuw?

Sneeuw kan leuk zijn, maar niet als je moet fietsen. Hoe ga je als fietser veilig de weg op? Bestaan er bijvoorbeeld winterbanden voor je fiets. Of kun je gewoon maar beter lopend naar je werk gaan of met het openbaar vervoer? Tips van de Fietsersbond .

Vriendengroep geeft eigenaar Spiegelaar steunbiertje in lastige coronatijd

Zijn vrienden weten dat horecaondernemer Vincent Posthumus het - net als al zijn collega’s - zwaar heeft. Dus gaven ze hem zaterdag een steuntje in de rug. Met bier .

Her en der op de Wirdumerdijk lopen zaterdagmiddag tegen drieën mannen met mondkapjes op en dozen in de hand. Vanwege de coronamaatregelen lopen ze bewust niet dicht bij elkaar, maar ze maken deel uit van dezelfde Leeuwarder vriendengroep. Het zijn de maten van Vincent Posthumus (42), de eigenaar van Brasserie Spiegelaar aan de Nieuwestad.

Even later verrassen ze, een voor een, hun ploeterende horecakameraad op straat voor zijn restaurant. Jack Driessen is als eerste aan de beurt. Hij overhandigt Posthumus een houten kistje met een rood lint erom, waar een flesje bier uit te voorschijn komt: Ut Spiegeltje. Een ‘eigen’ biertje voor de Spiegelaar.

Hartverwarmende steun na grote corona-uitbraak op Philadelphia-locatie in Sneek

De locatie Plevierenpad van gehandicapteninstelling Philadelphia in Sneek is getroffen door een grote corona-uitbraak. Dertien bewoners met ernstige meervoudige beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag zijn besmet en 22 medewerkers.

De woongroep met dagbesteding krijgt heel veel hulp van ouders en andere familieleden en medewerkers van andere locaties springen bij, zegt woordvoerder Agnes Verhulst. ,,Collega’s vanuit Urk, maar ook van de JP van den Bentstichting. Super aardig. De burgemeester heeft sterkte gewenst en de buurt heeft hulp aangeboden als er sneeuw komt. Hartverwarmend allemaal .”

En verder in het nieuws:

* De huis-, tuin- en keukendief lijkt op zijn retour. Hij liet zelfs de Friese Noordwest- en Zuidoosthoek, die in 2019 erg in trek waren, links liggen. Door corona en andere zaken .

* De coronazorg begint zijn tol te eisen in het ziekenhuis. Ook het personeel zelf raakt uitgeschakeld. De vaccinaties bieden uitkomst, zo berichten drie artsen van MCL en Izore van het front. Volgende week donderdag houden ze een online lezing over de stand van zaken .

Tip van de redactie:

* We zijn zondagochtend wakker geworden in een ijzig koud Nederland. Het is amper 5 graden onder nul en toch voelt het alsof je vingers en je neus eraf vriezen. Hoe dat kan? Vijf vragen en antwoorden over de gevoelstemperatuur .

* Thuis uit eten | Daar zitten we dan. Aan een tafeltje, in een geliefd restaurant: Jamuna, epicentrum van de Indiase eetcultuur in Leeuwarden. Dat is weer even wennen, na al die maanden .

* Gamereview | De vraag kwam onlangs voorbij in een online quiz. ‘Wat is de naam van het kale gamekarakter dat een barcode in zijn nek draagt’. Die wist ik. Agent 47 natuurlijk. Ik wist ook de naam van de game, maar Hitman leverde geen bonuspunten op helaas .

* Kringloopeconomie, energietransitie, ecologische voetafdruk – veel van de goede circulaire bedoelingen sterven in onbegrijpelijk jargon. Het kan anders. Aan tafel!

Nieuws

menu