Nieuws uit Friesland van 6 december | Meerderheid raad Smallingerland steunt wens om Woodbrookers snel te sluiten & woordenstrijd over niet-repareren belastingmisser Wetterskip Fryslân

Nieuws uit Friesland van 6 december.

Een meerderheid in de raad van Smallingerland steunt de wens van wethouder Pieter van der Zwan om jeugdzorginstelling Woodbrookers snel te sluiten. Dat en meer in ons overzicht van het nieuws van de afgelopen 24 uur.

Sebastiaan Roelofs van de ChristenUnie vindt dat er jarenlang is weggekeken van de problemen. ,,Kinderen die echt niet meer thuis kunnen wonen, moeten we op een andere manier gaan helpen”, zegt hij. ,,De zorg moet kleinschaliger, met begeleiding die ouderlijke autoriteit heeft.”

Volgens wethouder Pieter van der Zwan van Smallingerland moet Woodbrookers ,,binnen enkele maanden” dicht.

Woordenstrijd over niet-repareren belastingmisser Wetterskip Fryslân

Als je weet dat iets niet mag, en je doet het toch, is dat dan onwettig? Die vraag lag maandag op tafel bij de vergadering van Wetterskip Fryslân over het omstreden geschuif met belastinggeld.

Sinds 2014 gebruikte Wetterskip Fryslân ongeveer 30 miljoen euro aan inkomsten uit de zuiveringsheffing voor de bekostiging van het watersysteem. In datzelfde jaar was al duidelijk dat dit wettelijk niet in de haak was.

Nieuw Cambuurstadion krijgt op zijn vroegst eind 2023 stroomaansluiting

Het nieuwe stadion van Cambuur in Leeuwarden kan pas in het vierde kwartaal van volgend jaar aangesloten worden op het elektriciteitsnetwerk. De oorspronkelijke planning voor de bouw van het stadion is daarmee onhaalbaar.

Volgens die officiële planning zou Cambuur bij de start van het seizoen 2023-2024 verhuizen naar het nieuwe onderkomen bij het WTC. Dat die planning niet heel realistisch is, bleek onlangs toen Cambuur-directeur Ard de Graaf in de Sportcast van Omrop Fryslân aangaf een verhuizing in de winterstop een reëlere optie te vinden. Maar of dat haalbaar is, lijkt ook twijfelachtig om meerdere redenen.

Fons (21) uit Leeuwarden te zien in Heel Holland Bakt

Omroep MAX heeft de tien deelnemers van het tiende seizoen van Heel Holland Bakt bekendgemaakt. Fons uit Leeuwarden (21) is de enige Friese deelnemer en mag zijn bakkunsten vertonen aan juryleden Robèrt van Beckhoven en Janny van der Heijden.

Koekjes uit de supermarkt komen er bij Fons thuis niet in, valt op de site van Omroep MAX te lezen. ‘Hij leert bakken van zijn moeder, als kind begint hij met het maken van cupcakes. Met zijn deelname aan Heel Holland Bakt wil Fons zichzelf testen. Hoe goed kan hij nou écht bakken?’

Bewoners Swettehiem huren straks bij WoonFriesland

Ouderencentrum Swettehiem komt in handen van corporatie WoonFriesland. ,,Hier zijn we hartstikke blij mee’’, zegt wethouder Hein de Haan. Voor de bewoners verandert er niets.

Afgelopen zomer ontstond er veel onrust rond het centrum, doordat eigenaar Habion het centrum wilde verkopen op de vrije markt. Deze landelijke corporatie trekt zich geleidelijk terug uit Friesland. Friese corporaties deden geen aantrekkelijk bod op het gebouw.

‘Wandelende tijdbom’ vernielt deur van ouders in Hurdegaryp

Een 42-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats die bij zijn ouders in Hurdegaryp een deur vernielde en zijn vader mishandelde, is door de politierechter veroordeeld tot een werkstraf van 30 uur plus 30 uur voorwaardelijk.

De verdachte, een oud-inwoner van Warten heeft al een contact- en locatieverbod voor de woning van zijn ouders in Hurdegaryp. Ondanks het verbod was hij in juni en september wel bij de woning geweest. De eerste keer had hij een deur vernield, in september had hij zijn vader een tik gegeven.

En verder in het nieuws:

* Nederlandse Zorgautoriteit: gevolgen voor zorg in regio zeer groot als Groningen kinderhartchirurgie UMCG verliest.

* Gratis tampons en maandverband voor mensen met laag inkomen: ,,Menstruatie is geen keuze. Het is iets heel normaals.”

* Jongeren willen niet meer in restaurant of café werken: ‘ Imago van horeca als leuke werkgever neemt af ’.

Tip van de redactie:

* Vrouw en dochter over airfryer-uitvinder Fred van der Weij uit Echten: ,,Hij kon heel erg mopperen op apparaten die slecht in elkaar zaten.”

* RUG wil afkicken van internationale studenten, maar werft wel in het buitenland? Dit is waarom .

* Oud-Heerenveen-speler Joop Gall: ‘medelijden met Ronaldo en begrip voor Van Gaal’ | aflevering 17 Radio Qatar .

Nieuws

menu