Nieuws uit Friesland van 6 december | Dode papegaaiduikers spoelen aan op Waddeneilanden en milieueffecten van gaswinning bij Ternaard nog 'onvoldoende in beeld'

Verwaaide papegaaiduiker in opvang.

Op de Noord-Nederlandse kust, en met name op Vlieland, spoelen de laatste dagen papegaaiduikers aan. De meeste vogels zijn dood, maar opvangcentrum Ecomare op Texel probeert een nog levend gevonden dier op te lappen. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Boswachter Carl Zuhorn van Staatsbosbeheer op Vlieland denkt dat de vogels door een storm van zee richting land zijn geblazen.

Papegaaiduikers komen in Nederland niet voor. De vogels lijken een beetje op een pinguïn en zijn felgekleurd. Ze broeden op rotsachtige eilanden in de Atlantische Oceaan. In de winter dobberen ze op zee. De papegaaiduiker is beschermd en neemt in aantal af door klimaatverandering en verstoring van nestelgebieden volgens Vogelbescherming Nederland.

De papegaaiduiker die nu is gevonden zit onder een warmtelamp in een drooghok en heeft de eerste dagen in de opvang overleefd. Het dier krijgt zalmpap via een sonde. De dierverzorgers zijn voorzichtig positief over herstel, aldus Ecomare.

'Milieueffecten van gaswinning bij Ternaard nog onvoldoende in beeld'

Om de milieueffecten van gaswinning bij Ternaard goed in te schatten is meer informatie nodig over onder meer diepe bodemdaling, kleine kweldergebieden en broedvogels. Dat stelt de Commissie voor de milieueffectrapportage in haar advies aan minister Stef Blok van Economische Zaken en Klimaat.

De NAM wil naar aardgas boren onder de Waddenzee bij Ternaard. Voordat dit kan zijn er vergunningen nodig voor de gasboring, de gaswinning en de aanleg van een transportleiding. De minister neemt een besluit over deze vergunningen nadat de milieugevolgen zijn onderzocht in een milieueffectrapport. De minister had de Commissie gevraagd het milieueffectrapport te beoordelen.

Leeuwarder installatiebedrijf na ruim negentig jaar ingelijfd

Het 92 jaar oude P. de Vries Installatietechnieken (circa 100 werknemers) in Leeuwarden is overgenomen door de VDK Groep in Zwolle. Het Leeuwarder installatiebedrijf, in 1929 opgericht door Piet de Vries, werd jarenlang gerund door Johan en Mathilde Meijer. Begin vorig jaar droegen ze de dagelijkse leiding al over aan Jeroen van der Geest, nu hebben ze hun aandelen verkocht aan de VDK Groep, hoofdsponsor van voetbalclub PEC Zwolle.

VDK vindt zijn oorsprong in IJsselmuiden en is met steun van de Britse durfkapitalist EMK Capital de afgelopen jaren sterk gegroeid. De bedrijvengroep telt inmiddels meer dan 34 installatiebedrijven .

En dan broedt er ineens een slechtvalk op je dak...

Een verbouwing plan je tot in de puntjes, maar soms stuit je op onvoorziene omstandigheden. Zoals een slechtvalk die op een dak broedt dat moet worden verduurzaamd. er hoge toren heeft al jaren een nestkastje, waar regelmatig een broedpaar te vinden is. Dit jaar bleek er een slechtvalk te broeden. Omdat een nestkast het hele jaar beschermd is - ook op momenten dat er niet wordt gebroed - moest er voorzichtig worden gewerkt .

,,De werkzaamheden liepen daardoor vertraging op’’, zegt projectleider Marcel Tiggelaven van UWV. Volgens valkenier Erik van der Laan, die het welzijn van de slechtvalk in de gaten hield, is het broedproces wel verstoord. ,,Maar alles is keurig gegaan. Ze hebben om de nestkast heen gewerkt’’, weet Van der Laan.

Vrijlating en taakstraffen voor mannen uit Leeuwarden, Harlingen en Stiens die relden bij Cambuurstadion

Een 21-jarige Leeuwarder is met onmiddellijke ingang vrijgelaten . Zijn straf voor zijn aandeel in de rellen bij het Cambuurstadion twee weken geleden zit er na vijftien dagen op.

Wel kreeg hij nog een voorwaardelijke celstraf opgelegd van 60 dagen en een omgevingsverbod voor het stadion voor een half jaar. Maar dat laatste deerde hem niet. ,,Daar kom ik toch nooit. Vroeger wel, maar dan verloren ze altijd.’’

Interieurzaak Woonhub in Leeuwarden failliet door tekort aan personeel

Een tekort aan goede werknemers heeft de Smart Interior Company in Leeuwarden de das om gedaan . Een toeleverancier vroeg het faillissement aan.

De Smart Interior Company werd in 2019 opgericht door Marc Jansma. Het bedrijf opereerde onder de handelsnaam Woonhub en huurde een deel van de winkel van Wielinga en Tabbers aan het Zuiderplein. Zowel Wielinga als Tabbers blijven buiten dit bankroet. Curator Sigrid Veenema heeft nog geen goed beeld van de schuldenlast.

Opsporing Verzocht besteedt aandacht aan woningoverval met geweld in Leeuwarden

In het televisieprogramma Opsporing Verzocht wordt dinsdagavond 7 december aandacht besteed aan een woningoverval in de Coopmansstraat in Leeuwarden.

Op donderdagavond 24 juni 2021 drongen meerdere personen een appartement in de straat binnen. Ze mishandelden de bewoner, een 39-jarige man uit Leeuwarden. Na de woningoverval vertrokken de personen met de buit.

En verder in het nieuws:

* Het demissionaire kabinet wil het omstreden voorstel voor een zogenoemd 2G-beleid pas in het nieuwe jaar bespreken met de Tweede Kamer.

* Een tekort aan goede werknemers heeft de Smart Interior Company in Leeuwarden de das om gedaan. Een toeleverancier vroeg het faillissement aan .

* 21 cultuur- en natuurprojecten kregen in het laatste kwartaal een financiële bijdrage vanuit het Prins Bernhard Cultuurfonds Fryslân.

*Gaat het vanavond en vannacht sneeuwen? Weeronline voorspelt in grote delen van het land enige tijd natte sneeuw en op sommige plaatsen kan de sneeuw tijdelijk blijven liggen.

Tip van de redactie:

* ‘SC Heerenveen heeft de betere spelers, SC Cambuur een beter team’ | KOKO Radio

* Femke Kok doorbrak zaterdagavond als eerste Nederlandse schaatsster de grens van 37 seconden op de 500 meter. Jan Ykema was in 1988 de eerste man die dat deed.

* De Avérotoren in Leeuwarden zit weer vol. Dat wil zeggen: de kantoorkolos is verbouwd en wordt verhuurd . Uitkeringsinstantie UWV gaat de toren vullen met ongeveer 500 medewerkers.

Nieuws