Nieuws uit Friesland van 6 april | Terrassen open? Ernst Kuipers ziet het wel zitten

Foto: ANP

Als het heropenen van terrassen leidt tot een betere naleving van de coronamaatregelen, dan is dat "verstandig beleid", vindt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

De ziekenhuisbestuurder reageert welwillend op het pleidooi van burgemeesters van de vier grote steden. Zij zien liever open terrassen dan overvolle parken.

"De burgemeesters zien goed wat er gebeurt en geven aan: dit is voor ons heel moeilijk te handhaven", zegt Kuipers. "Misschien gaat het gecontroleerder als je het op een andere manier doet." Wat de voorzitter van de acute zorgsector betreft is "alles dat lukt om de naleving vol te houden verstandig". Hij voegt er wel een algemene waarschuwing aan toe: "Als je te snel versoepelt, kun je nog gemakkelijk ontsporen."

Op de intensive cares van de Nederlandse ziekenhuizen liggen nu 750 mensen die ernstig ziek zijn geworden door het coronavirus. Dat is het hoogste aantal sinds 30 april vorig jaar. "Op de ic's is continu grote drukte", zegt Kuipers daarover. Hij signaleert tegelijkertijd dat de instroom iets lijkt af te vlakken. "Het valt nog niet te zeggen of die trend doorzet, maar dat hopen we." Nog altijd ziet de LNAZ-voorzitter "geen enkele indicatie dat wij gaan uitkomen op een zwart scenario".

Voor 1 mei vaccinatielocaties in Appelscha en Koudum

GGD Fryslân opent voor 1 mei coronavaccinatielocaties in Appelscha en Koudum . Dat zei kwartiermaker Nils van Mourik dinsdagochtend bij de opening van het vaccinatiecentrum in Heerenveen.

Aan de Uhlweg in Heerenveen nam GGD Fryslân haar vierde vaccinatiecentrum in gebruik. Op 10 april volgt Franeker in sporthal De Trije en op 12 april Dokkum in sporthal De Trimmer. Er zijn al priklocaties in Leeuwarden, Drachten en Sneek.

De vaccinatielocatie in Koudum komt in de plaatselijke sporthal en wordt met drie priklijnen de kleinste van Friesland. In Appelscha gaat de GGD vaccineren in een tennishal, in vijf of zes priklijnen. In Franeker komen acht vaccinatiestraten en in Dokkum zes.

Ouderen blij met Pfizer-prik

De tijdelijke stop op vaccineren met AstraZeneca zorgt voor een hoop vragen bij GGD Fryslân. Op de corona-priklocatie in Heerenveen zijn de ouderen blij met Pfizer. Geen moment heeft Yde Vries geaarzeld om een prik te halen. ,,Hielendal net”, reageert de 76-jarige Heerenvener. ,,Wy krije Pfizer. As it AstraZeneca west hie, hie ik wol efkes neitocht: Wol ik dit, ja of nee?”

Het is kwart over acht en het nieuwe vaccinatiecentrum aan de Uhlweg in Heerenveen stroomt geleidelijk vol met senioren. Alle afspraken voor een prik met AstraZeneca zijn tot en met woensdag afgezegd, maar daarvan zou er geen één gezet zijn in Heerenveen, legt kwartiermaker Nils van Mourik van GGD Fryslân uit .

Zeven Friese filialen geraakt door faillissement moederbedrijf D-reizen

De rechtbank in Haarlem heeft het moederbedrijf D-rt Groep van reisorganisatie D-reizen dinsdag failliet verklaard . Dat raakt zeven Friese filialen in onder meer Leeuwarden, Surhuisterveen en Sneek.

D-reizen telt ruim 1150 medewerkers, 285 reisbureaus (waaronder zeven Friese) en een customer contact center. De franchise-ondernemingen die opereren onder de merknaam VakantieXperts vallen buiten het faillissement. Er wordt momenteel gekeken naar de mogelijkheden van een doorstart van D-reizen.

Al twaalf weken stakingen in de metaal

Werknemers in de metaal hebben opnieuw het werk neergelegd. In Friesland trokken stakers dinsdagochtend naar het Abe Lenstra-stadion in Heerenveen.

Het ging om personeel van fietsenfabriek Accell in Heerenveen, DEJONG Hot Water Tanks in Gorredijk en Quadient (het vroegere Neopost) in Drachten, Spaans Babcock in Balk, Hubert in Stavoren en Stork Turbo Blading en Kwant Controls uit Sneek.

De actievoerders leggen hun werk steeds voor een dag neer. In Friesland gebeurde dit voor de vijfde keer op rij. Ditmaal reden er Dafjes in de stakingsstoet mee.

Stuurloos vrachtschip uit Delfzijl levert ‘gevecht tegen de golven’ bij Noorwegen

Een vrachtschip uit Delfzijl is maandag in de problemen geraakt ten westen van Noorwegen. De lading aan boord is gaan schuiven en het schip helt over. Een reddingshelikopter heeft acht mensen van boord en vier mensen uit het water gehaald.

Dat meldt Amasus Shipping in Delfzijl, de mede-eigenaar van het schip, de Eemslift Hendrika.

Hypotheekrentes blijven maar dalen, bodem nog niet bereikt

Hypotheekrentes blijven lichtjes dalen , vooral voor hypotheken zonder Nationale Hypotheekgarantie (NHG). Dat het verschil in het rentetarief voor hypotheken met en zonder NHG afneemt, duidt erop dat geldverstrekkers meer vertrouwen krijgen in de markt. Dat meldt hypotheekadviesketen Van Bruggen.

De renteverlagingen zijn wel voor de minder populaire rentevaste periodes. De rente op 20 jaar vast met NHG, een van de meest populaire keuzes, liep afgelopen week juist op.

En verder in het nieuws:

* Het plan om restaurant Gestrand aan de Havenweg op Vlieland om te bouwen tot hotel, kan niet op instemming rekenen van de gemeente .

* Een 28-jarige man uit Leeuwarden is dinsdag vrijgesproken van de diefstal van 45 sporthorloges uit een woning aan It Roer in Grou. De man is wel veroordeeld wegens heling van de gestolen klokjes.

* De keersluis Sas in Harlingen wordt de komende maanden opgeknapt . De vier stalen sluisdeuren, de aandrijvingen en andere installatieonderdelen zijn na bijna twintig jaar toe aan een grondige onderhoudsbeurt.

* Onder de Ottemawei tussen Readtsjerk en Hurdegaryp komt een grotere faunapassage. De bestaande passage vormt met name voor zoogdieren een barrière .

Tip van de redactie:

* Guns N’ Roses geeft op 23 juni 2022 een concert op de drafbaan in Groningen. Het is het enige concert in Nederland van de legendarische hardrockband uit Los Angeles tijdens een Europese tour. De neemt Grammy Award winnaar Gary Clark Jr. mee als special guest.

* Het nu nog rommelige recreatiegebied De Potten bij Sneek moet een lommerrijk gebied worden met voorzieningen die het hele jaar door te bezoeken zijn.

* Voor de ene persoon is het zo klaar als een klontje: rijst hoor je te wassen voordat je ermee gaat koken. De ander vindt het absoluut niet nodig. Hoe zit het nou eigenlijk echt ?

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Dagoverzicht