Nieuws uit Friesland van 5 oktober | Taakstraf voor frauduleuze oud-penningmeester van Cambuur uit Hurdegaryp en Friesland in 2030 vrij van pesticiden? Makkelijker gezegd dan gedaan, zeggen akkerbouwers

Gerechtshof Leeuwarden. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Fryslân moet meer doen om het gebruik van bestrijdingsmiddelen terug te dringen, vinden diverse fracties in Provinciale Staten. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, stelt akkerbouwer Kees van der Bos. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Fryslân moet meer doen om het gebruik van bestrijdingsmiddelen terug te dringen , vinden diverse fracties in Provinciale Staten. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, stelt akkerbouwer Kees van der Bos.

Het uitzicht vanuit de kantine van de bewaarloods is prachtig. Hier in Holwerd, met de zeedijk vlakbij, ontvangt akkerbouwer Kees van der Bos geregeld groepen mensen om te vertellen over zijn vak. Woensdag brengen 21 Statenleden een bezoek.

Taakstraf voor frauduleuze oud-penningmeester van Cambuur uit Hurdegaryp

Ze controleren de kas bij Cambuur nu onder vier ogen in plaats van twee, omdat de vorige penningmeester de boel tilde. Deze frauduleuze Hurdegarypster (72) is dinsdag door het hof veroordeeld tot een taakstraf van 220 uur.

Ook kreeg de man een voorwaardelijke celstraf opgelegd van twee maanden met een proeftijd van twee jaar. Dit is gelijk aan de straf van de rechtbank uit 2019 . Daarnaast moet de voormalig penningmeester een kleine 20.000 euro terugbetalen aan supportersclub Kern van Cambuur en is hij beboet voor een even zo hoog bedrag.

Mogelijk bekladden tegenstanders coronamaatregelen snackbar in Leeuwarden

Nazi. Nazi. En een keer nasi. Maandagochtend ontdekten Tom en Aafke Bieleveld dat hun snackbar, Tom’s Cafetaria aan de Groningerstraatweg in Leeuwarden, met die woorden was beklad . Waarschijnlijk door iemand die boos was omdat ‘ie zijn QR-code moest laten zien, denken de ondernemers.

,,Voor 99,9 procent ben ik daar zeker van ja”, zegt Tom Bieleveld dinsdagmiddag in zijn snackbar. ,,Afgelopen zondag waren er een paar mensen in de zaak die het er absoluut niet mee eens waren dat wij om een QR-code vroegen. En die ook flink stampij hebben gemaakt voordat ze vertrokken.”

Mislukt algenscherm heeft Harlingen ruim anderhalve ton gekost

Het mislukte algenscherm op het strand van Harlingen heeft de gemeente ruim anderhalve ton gekost. Dat blijkt uit antwoord op vragen van het CDA. Vier zeeschermen moesten het strand aan de Westerzeedijk afgelopen zomer vrij houden van aangespoelde dode algen, maar dat gebeurde niet.

De proef was deel van een groter project om het strand aantrekkelijker te maken voor badgasten. Ook de 200 meter lange drijvende pier, die jaarlijks terugkeert, maakt daar deel van uit. Uitgesmeerd over drie jaar hebben gemeente, provincie en het Waddenfonds daar in totaal bijna zeven ton voor uitgetrokken.

Kunstenaar O.C. Hooymeijer uit Spanga wint Gerrit Bennerprijs 2021

Beeldend kunstenaar O.C. Hooymeijer uit Spanga heeft de Gerrit Bennerprijs 2021 gewonnen . De jury heeft hem unaniem tot winnaar uitgeroepen. Op 26 november krijgt hij de prijs uitgereikt.

,,Het is natuurlijk hartstikke leuk om deze prijs te winnen’’, zegt de winnaar. Hij krijgt 4000 euro en mag zijn werk tentoonstellen in het Fries Museum.

Houkje Rijpstra volgt Nina Hiddema op als directeur Omrop Fryslân

Houkje Rijpstra uit Gytsjerk wordt per 1 december de nieuwe directeur-bestuurder van stichting Omrop Fryslân . Ze volgt Nina Hiddema op.

Op het moment is Rijpstra directeur-bestuurder van New Noardic Wave en eerder was ze wethouder in de gemeente Tytsjerksteradiel en directeur van Vereniging Circulair Friesland. Ze werkte eerder ook al voor Omrop Fryslân, toen als (eind)redacteur voor het programma Hjoed.

En verder in het nieuws:

* Woningbouwcorporatie Elkien kan verder met het slopen en nieuw bouwen rond de Nijdjipstrjitte in Grou.

* Daan Breeuwsma, een van Nederlands meest geroutineerde shorttrackers, wordt thuis gelaten voor de eerste World Cups van dit seizoen.

* Dantumadiel heeft de minste mensen die toestemming gaven om hun organen af te staan. Bekijk hier hoe dat zit in jouw gemeente .

Tip van de redactie:

* Het wordt steeds aantrekkelijker om bij een lokale pomp de tank vol te gooien. De verschillen om bij het benzinestation in de stad of dorp te tanken en op de snelweg wordt groter. Bekijk hier waar je het goedkoopst kan tanken .

* Het kan iedereen overkomen: je straat wordt opgeknapt en net voor jóúw raam moet een lantaarnpaal komen. Maar wat je ertegen kunt doen? Uiteindelijk niet veel.

* Programmamaker Tom Waes, bekend van de Netflix-serie Undercover, trekt in het VPRO-programma Reizen Waes door Nederland en doet dit seizoen ook Friesland aan.

Nieuws

Meest gelezen