Nieuws uit Friesland van 5 oktober | Bemiddelaar Johan Remkes deelt zijn stikstofbevindingen & advocaat toegang ontzegd tot gevangenis Leeuwarden

BEELD LC

Bij het presenteren van zijn rapport woensdag had Johan Remkes bijzondere aandacht voor het sentiment dat volgens hem heerst op het platteland. Het gevoel te moeten opdraaien voor de stad, zo zei hij. Dat en meer in ons overzicht van het nieuws van de afgelopen 24 uur.

De geboren Groninger werd begin juli tijdens het hoogtepunt van al het protest van boeren en sympathisanten gevraagd om te bemiddelen tussen de boeren en de politiek . Reden was de heftige reactie vanuit de agrarische sector op de plannen van het kabinet om de stikstofuitstoot in Nederland te halveren.

Dit zijn de 25 adviezen van stikstofkenner Johan Remkes op een rij

Johan Remkes komt met 25 adviezen voor het terugdringen van de stikstofuitstoot. Na gesprekken met boeren, bedrijfsleven, beleidsmakers en natuurorganisaties ligt de bal nu opnieuw bij het kabinet. Dit zijn Remkes’ adviezen.

Advocaat toegang ontzegd tot gevangenis Leeuwarden

Advocaat Yassine Bouchikhi mag geen cliënten meer bezoeken in de Penitentiaire Inrichting (PI) Leeuwarden. De PI-directie heeft hem de toegang ontzegd, nadat er ‘onregelmatigheden’ werden geconstateerd tijdens een gesprek tussen hem en een gedetineerde .

De directie heeft een klacht ingediend bij de Nederlandse Orde van Advocaten. Die klacht ligt nu bij deken Frédérique ten Berge van de regio Midden Nederland. Advocaat Yassine Bouchikhi heeft zijn kantoor in Utrecht.

Piet Adema, de nieuwe minister van Landbouw, gaat ‘op tournee’ door het land - en begon meteen

Met de nieuwe Landbouwminister Piet Adema lijken agrariërs een bondgenoot gevonden te hebben . Als hij ‘op de zeepkist’ gaat staan, wordt pas duidelijk met welk verhaal.

Het is, spreekt Piet Adema tussen alle bloemen en kaarten, ,,het beste cadeau’’ dat de Drachtster in zijn eerste werkweek mag ontvangen: het stikstofadvies van Johan Remkes.

Antea Group vliegt een drone van Oranjewoud naar Kopenhagen, maar waarom doen ze dat nou eigenlijk?

In een oogwenk was het woensdagochtend voorbij: de drone die vanuit Oranjewoud naar Kopenhagen vliegt , ging er met een bloedgang vandoor.

Het is 7.53 uur. Alle checks zijn gedaan. De drone is klaar voor take-off. De verzamelde pers en medewerkers van Antea Group staan in de startblokken om het langverwachte moment te filmen.

Bende van Wolvega verstopte drugs in auto’s en onderbroek, celstraffen geëist tegen twee handlangers

Tegen een 38-jarige man uit Wolvega, die drugs in auto’s verstopte, heeft het openbaar ministerie woensdag vier jaar cel gevorderd, waarvan 1,5 jaar voorwaardelijk. Een 22-jarig ‘manusje van alles’ uit Heerenveen hoorde een jaar cel tegen zich eisen .

De mannen zijn vermeende leden van de ‘Bende van Wolvega’, die het Weststellingwerfse dorp jarenlang teisterde met intimidaties, straatraces en gedeal. De groep zou zijn aangevoerd door drie broers van 27, 29 en 32 jaar. Het openbaar ministerie liet drie weken geleden weten hen graag voor respectievelijk 10, 6 en 8 jaar vast te zien zitten.

Gaan zwarte wieken op Nij Hiddum-Houw helpen om dodelijke botsingen van vogels te voorkomen?

Twee van de negen windmolens op Nij Hiddum-Houw bij Cornwerd krijgen zeer waarschijnlijk elk één zwarte wiek. Zo’n afwijkende wiek kan het aantal dodelijke botsingen van vogels aanzienlijk verkleinen, leert onderzoek in Noorwegen .

Alle molens op het park bij Cornwerd zijn volgens plan grijswit geschilderd. De draaiende wieken lijken in de ogen van vogels op een vage vlek die ze kunnen negeren. Botsingen zijn het gevolg. Maar als één van de drie wieken een afwijkende kleur krijgt, is dat vlekpatroon doorbroken en zijn de vogels gewaarschuwd.

Verder in het nieuws:

* Vliegveld Drachten is een van de plekken die van 31 oktober tot en met 18 november dienen als uitvalsbasis bij trainingen voor grote militaire luchtlandingsoperaties.

* Het KNMI waarschuwt voor zware windstoten tot 80 kilometer per uur boven de Waddeneilanden. Woensdagavond vanaf 18:00 uur geldt hierom code geel.

* Kikkers, padden en tientallen slangen dood door druk verkeer in Fochterloërveen. Weg in natuurgebied gaat tijdelijk dicht

Tip van de redactie:

* ,,Dit is mijn uh...’’ Leona Elzinga twijfelt. Hoe moet ze haar flatwoning aan de Rijperahemstraat in Sneek eigenlijk noemen? Samen met andere bewoners komt ze in het geweer tegen achterstallig onderhoud.

* Wat is het verbruik van... een WiFi-modem? Hij staat altijd aan, maar wat kost dat eigenlijk?

* Prijsplafond opgeschroefd: hoe hoog wordt jouw rekening voor gas en stroom? Reken het hier supersnel uit

Nieuws

menu