Nieuws uit Friesland van 5 mei | Rutte: jaarlijkse vrije dag op Bevrijdingsdag heel dichtbij en Vrijheidsmaaltijdsoep voor frontstrijders tegen corona

Truus Bonthond overhandigt blikken Vrijheidsmaaltijdsoep aan Patrick Vink van het MCL. Haar man Jan kijkt toe. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

De Vrijheidsmaaltijdsoep werd iets later opgediend dan verwacht, maar voor het MCL voelde het als een hart onder de riem. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Het is al iets na twaalven als er een grote, historische legervrachtwagen ronkend over de klinkers voor de hoofdingang van het MCL rolt. Een indringende brandstofgeur vult de lucht. De deuren van de cabine zwaaien open en daar komen Truus en Jan Bonthond uit Albergen (Overijssel) tevoorschijn, allebei gehuld in militaire overalls.

Met hun Fordson WOT 6, een Engelse drietonner met bouwjaar 1942, helpen ze woensdag mee om blikken Vrijheidsmaaltijdsoep rond te brengen bij onder meer woonzorgcentra en ziekenhuizen in Friesland. Het MCL is hun eerste stop, waarna ze nog langs tachtig adressen in plaatsen als Grou, Sneek en Stiens moeten. Een rit die ze behoorlijk wat benzine zal kosten, want de Fordson rijdt 1 op 2 .

Tineke Schokker moet nieuwe voorzitter KFPS worden

Tineke Schokker-Strampel neemt donderdag afscheid van haar burgemeesterspost op Vlieland, maar ze heeft er binnenkort alweer een taak bij: ze is de beoogde nieuwe voorzitter van de Koninklijke Vereniging Het Friesch Paarden-Stamboek .

Samen met Ella Wiersma uit Wytgaard wordt Schokker in de ledenvergadering van mei voorgedragen als nieuw lid van het bestuur. Schokker zal eerst een half jaar meedraaien in het bestuur naast waarnemend voorzitter Detlef Elling en zal dan haar voorzitterspost officieel innemen.

Rutte: jaarlijkse vrije dag op Bevrijdingsdag heel dichtbij

Demissionair premier Mark Rutte verwacht dat mensen in de toekomst ieder jaar vrij zullen zijn op Bevrijdingsdag. Nu is dat voor veel werknemers nog eens in de vijf jaar, ondanks dat het een officiële feestdag is in Nederland.

„Ik heb de indruk dat we daar heel dichtbij zitten” , zegt hij. Dat is volgens hem de verdienste van Gerdi Verbeet, de voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Dit is het laatste jaar dat Verbeet die rol vervult. „Dit wordt haar erfenis”, denkt Rutte over de vrije dag. „Als het nu gaat lukken, is dat echt aan haar te danken.”

Daar is-ie weer: de kreet ‘jou ús de romte’. FNP wil van nieuwe kabinet de ruimte krijgen

‘Jou ús de romte’, is de kreet die menig Friese bestuurder al met het rijk deelde. De FNP wil het teruglezen in het nieuwe regeerakkoord, schrijft de regionale partij aan de nieuwe informateur.

In de brief aan de nog aan te stellen informateur slaat de FNP, in het Fries, de bekende toon aan: het vertolkt de stem van de plattelander. Fractievoorzitter Sijbe Knol van de Statenfractie wijst op de bereikbaarheid van de Fryske dorpen en waarschuwt voor de keerzijde van het eventueel in te stellen rekeningrijden. Eén tarief voor alle Nederlanders pakt slecht uit voor automobilisten in Friesland, die vaak langere afstanden moeten afleggen en geen vervoersalternatief hebben, schrijft Knol.

Judith Spijksma terug bij Fries Museum als conservator hedendaagse kunst

Judith Spijksma is de nieuwe conservator moderne en hedendaagse kunst van het Fries Museum. Zij volgt op 1 juni Hanne Hagenaars op, die onlangs stopte.

Spijksma is momenteel conservator op hetzelfde vakgebied bij het Dordrechts Museum, dat ze daarmee een ‘sterke en herkenbare positie’ heeft gegeven. Ze keert in haar nieuwe functie terug bij het Fries Museum, waar ze eerder van 2014 tot 2018 werkzaam was, eerst als medewerker hedendaagse en moderne kunst, als projectleider en als curator van onder meer de succesvolle tentoonstelling Escher op reis .

Veroordeelde Ferwerter hoopt Hof van zijn onschuld te kunnen overtuigen

De 35-jarige Ferwerter die wordt verdacht van het bijna doodslaan van zijn minnares uit Dokkum heeft beroep ingesteld tegen de uitspraak van de rechtbank.

Daarnaast hield die hem verantwoordelijk voor de brandstichting in haar woning, terwijl de vrouw en haar dochtertje (3) binnen waren. De rechtbank in Leeuwarden veroordeelde de man uit Ferwert vorige week maandag tot dertien jaar cel.

En verder in het nieuws:

* Bij bewoners, hun familie en personeel van Nij Mariënacker in Workum heersen veel onrust en angst over het voornemen van zorgkoepel Patyna de keuken van het huis te sluiten .

* Commissaris van de Koning Arno Brok heeft woensdag aan het begin van de middag het Bevrijdingsvuur ontstoken bij De Harmonie in Leeuwarden.

* Ook Doke Schmidt gaat met SC Cambuur het eredivisieavontuur aan. De 29-jarige rechtsback tekent voor een seizoen bij .

Tip van de redactie:

* Met rollen in grote films als De dominee (2004) en Zwartboek (2006) vestigde Frank Lammers (49) zich aan de top van het Nederlandse acteursgilde. Sinds hij het gezicht werd van Jumbo en in de huid kroop van beroepscrimineel Ferry Bouman in Netflix-serie Undercover, kan niemand meer om hem heen . Ferry bleek zelfs zo populair dat hij vanaf 14 mei een eigen film heeft.

* Wil je iemand een boek cadeau doen, maar je weet niet welke? Bekijk eens de Boeken top 10 van deze week .

Nieuws

Meest gelezen