Nieuws uit Friesland van 5 juli | Vliegbasis Leeuwarden zwaait F-16's uit en Cambuurmanager Foeke Booy getroffen door herseninfarct

Vliegbasis Leeuwarden heeft definitief afscheid genomen van de laatste F-16's. Na een rondje taxïen over het vliegveld stegen de laatste F-16's op en sloten het F-16 tijdperk op Vliegbasis Leeuwarden af met een fly-by. Ze worden opgevolgd door de F-35 (JSF), Foto: Kappers Media Kappers Media

Vliegbasis Leeuwarden heeft maandag alsnog afscheid genomen van de F-16’s die vanaf 1979 gestationeerd waren op de basis. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

De jachtvliegtuigen stegen rond 10:45 uur op om vervolgens een fly by te maken over het veld, waarna ze koers zetten richting Vliegbasis Volkel, het nieuwe ‘thuis’ van de vliegtuigen.

Het afscheid van de F-16’s stond eerder gepland voor donderdag, toen werd het afgeblazen vanwege een incident met een Belgische F-16. Dat vliegtuig begon plots te accelereren, waarna de piloot zichzelf met de schietstoel in veiligheid heeft gebracht. De F-16 sleurde een Belgische technicus even mee en boorde zich vervolgens in een gebouw van de technische dienst.

Technisch manager Foeke Booy van Cambuur getroffen door herseninfarct

Technisch manager Foeke Booy (59) van SC Cambuur is zondagavond getroffen door een herseninfarct, dat meldt Cambuur op Twitter.

Volgens de club wordt Booy op het moment nader onderzocht in het ziekenhuis en maakt hij het naar omstandigheden goed. Hoe lang het herstel zal duren, is op dit moment nog niet te zeggen, aldus Cambuur. Zijn taken worden voorlopig overgenomen door financieel directeur Gerald van den Belt.

Modewinkel Zara vertrekt uit Leeuwarden; dit najaar is het zover

Zara zelf houdt traditiegetrouw de kaken stijf op elkaar tegenover de buitenwacht. Maar de 28 medewerkers in Leeuwarden hebben al te horen gekregen dat het over een paar maanden over en uit is. De winkel vertrekt uit Leeuwarden.

Het huurcontract van vijf jaar is dan uitgediend , en het Spaanse moederbedrijf Inditex verlengt het niet. Bevalt Leeuwarden niet? Komt er te weinig omzet binnen? Inditex wil er niets over zeggen.

Docent Bert Mul terug op het Tjalling Koopmans College: ‘Zonder gedoe, hoop ik’

Maandagochtend om tien voor acht fietst Bert Mul het schoolterrein in Hurdegaryp op. De docent aardrijkskunde kijkt uit naar het weerzien met collega’s en leerlingen. ,, Ik hoop dat alles in pais en vree gaat .”

Het regent pijpenstelen en dat is misschien symbolisch voor de hele affaire op het Tjalling Koopmans College. De School voor Persoonlijk Onderwijs (SVPO) ging met gestrekt been de eigen leerkracht te lijf toen die zich met naam en toenaam kritisch uitliet over de gang van zaken in Hurdegaryp. Die kritiek werd door veel van zijn collega’s ook geuit, maar dan anoniem.

Nieuwe sjorregels voor scheepscontainers of zendertjes? Niet als het aan Duitsland ligt

Nieuwe sjorregels voor grote containerschepen? Zendertjes die overboord geslagen containers traceerbaar maken? De politieke animo hiervoor in Duitsland ontbreekt.

Dit constateert milieuminister Olaf Lies (SPD) van de noordelijke deelstaat Niedersachsen. Lies had twee voorstellen voor het beter beveiligen en lokaliseren van zeecontainers naar de bondsregering in Berlijn gestuurd.

Bijna driekwart eilander tieners geprikt

Bijna driekwart van de tieners op Ameland, Terschelling en Schiermonnikoog heeft de afgelopen dagen een eerste inenting gehaald tegen het coronavirus. Dat laat GGD Fryslân weten.

Op de eilanden konden 12- tot en met 17-jarigen zich als eerste laten vaccineren . De GGD was al op de eilanden voor het geven van een tweede prik aan de volwassen bevolking, toen minister Hugo de Jonge bekend maakte dat tieners ook gevaccineerd kunnen worden met het vaccin van Pfizer/BioNtech. GGD Fryslân heeft daarop meteen de eilander jeugd uitgenodigd.

En verder in het nieuws:

* Scheidsrechter Danny Makkelie en diens grensrechters Hessel Steegstra uit Sneek en Jan de Vries uit Gytsjerk leiden woensdag de halve finale van het EK voetbal tussen Engeland en Denemarken .

* Is hondenbelasting niet meer van deze tijd, of is het een mooi voorbeeld van ‘de vervuiler betaalt’? Het laatste, vinden gemeenten die de belasting heffen. De vraag is hoelang dat nog mag .

* Noodgedwongen online vindt deze week de Old Frisian Summerschool plaats. Studenten uit heel Europa, maar ook uit Amerika en Azië schuiven aan.

Tip van de redactie:

* De bal rolt weer in Friesland. SC Cambuur begon het seizoen op het strand van Ameland, SC Heerenveen in het paradijs van Langezwaag. Beluister KOKO Radio .

* Iedereen kent het wel: de vrijetijdsziekte. Waarom word je nou eigenlijk net ziek tijdens je vakantie?

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Dagoverzicht