Nieuws uit Friesland van 5 juli | Drie jaar cel voor oliebollenbakker die kermisloods in Oosterwolde in brand stak & Smallingerland wil door een pact armoede aanpakken

De loods ging in de nacht van 29 februari op 1 maart 2020 in vlammen op. FOTO JILMER POSTMA

Een 51-jarige man uit Amsterdam is dinsdag door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot drie jaar cel voor het in brand steken van een loods in Oosterwolde. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

De man, die een oliebollenkraam had, reed in de nacht van 29 februari op 1 maart 2020 met een inmiddels overleden maat, een visboer uit Purmerend, in zijn VW Caddy naar Friesland. Camera’s legden vast dat de auto om kwart over een ‘s nachts de 8000 vierkante meter grote loods aan de Houtwal inreed. Rond tien over twee doemde de wagen op uit de vlammenzee.

Smallingerland wil door een pact armoede aanpakken

Om de effecten van armoede te verkleinen, wil de gemeente Smallingerland een armoedepact sluiten .

‘Het is onze ambitie om een stap te zetten in het doorbreken van armoede die van generatie op generatie voortduurt’, staat in het coalitieakkoord dat dinsdagmiddag is gepresenteerd op het voetbalcomplex van ONT in Opeinde. Pieter van der Zwan (CU), met Sipke Hoekstra (VVD) een van de twee nieuwe wethouders, krijgt armoedebeleid in zijn portefeuille. Welke organisaties bij het pact worden betrokken, is nog niet duidelijk.

Bultrugwalvis aangespoeld op militair oefenterrein Vliehors op Vlieland

Op militair oefenterrein de Vliehors is dinsdagochtend een dode bultrugwalvis aangespoeld . Het dier heeft een lengte van 7 meter.

Volwassen bultruggen kunnen nog veel groter worden, dus dit lijkt een jong exemplaar te zijn. De tong van het dier is naar buiten gekomen, wat erop duidt dat het al langer dood is. In 2004 spoelde er ook een bultrug aan op de Vliehors.

Boerenprotest in Friesland volgens voorzitter Politiebond gekaapt door coronademonstranten

Het boerenprotest in Friesland is maandag gekaapt door agressieve types die ook geregeld bij andere demonstraties opduiken. Onder hen ook tegenstanders van het coronabeleid, en personen die zich sowieso tegen de overheid keren.

De vermenging wordt gemeld door meerdere agenten die aanwezig waren bij de gewelddadige acties in Heerenveen en Sneek, zegt voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politie Bond.

NOS-correspondent Iris de Graaf ‘alumnus van het jaar’ Rijksuniversiteit Groningen

Iris de Graaf , Ruslandcorrespondent van de NOS, is door de Rijksuniversiteit Groningen verkozen tot alumnus van het jaar 2022. De Graaf, afkomstig uit Leeuwarden, laat volgens de universiteit zien ,,hoe belangrijk het is dat er onafhankelijke journalisten zijn die de feiten kennen, duiding geven aan ontwikkelingen, het kaf van het koren scheiden en meerdere stemmen aan het woord laten’’.

Man uit Leeuwarden (44) moet maand de cel in omdat zijn hond vorig jaar een kat doodbeet

,,Het is een hartstikke lief beest. Hij kan goed met kinderen en met andere honden. Maar niet met katten’’, typeert de Leeuwarder zijn 11-jarige Stafford .

Het is dinsdagochtend en de man zit tegenover kantonrechter Klaas Bunk. De Leeuwarder is vanuit het cellencomplex onder de rechtbank door de parketpolitie de zittingszaal binnengebracht, omdat hij vastzit voor een ander vergrijp. Maar daar gaat het nu niet over.

En verder in het nieuws:

* De blokkade voor het distributiecentrum van de Aldi in Drachten is dinsdagmiddag rond half twee beëindigd .

* Renovatie basisschool De Toekomst in Bakhuizen loopt vertraging op, bouwkosten enorm gestegen.

* Hidde van der Meer (18) uit Grou werd op slag betoverd door nieuwe surfplank. Nu aast hij op de wereldtitel en wil hij naar de Olympische Spelen.

Tip van de redactie:

* Grieg Pianoduo, Sample Text en varen bij de Alde Feanen: tips voor leuke uitjes in Friesland .

* Supermarkten zitten met lege schappen door boerenprotest : fruit en melk her en der al op.

* Reisverslag van twee oude mannen die fietsen naar het einde van de wereld. Dag 27 van Luuk: ‘Het fietst anders. Stiller, want Sjon maakt graag geluid, op allerlei manieren’.

Nieuws

menu