Nieuws uit Friesland van 5 januari | Rutte wordt niet vrolijk van cijfers en Wadden willen tegelijk vaccineren

Foto: ANP

Op de Waddeneilanden zouden de bewoners allemaal tegelijk moeten worden ingeënt tegen corona, vinden de vijf Waddengemeenten. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Dit zou op de eilanden ter plaatse moeten gebeuren. De Friese eilanders moeten anders allemaal de reis met veerboot en bus maken naar Leeuwarden. Dat is onhandig, zegt wethouder Erik Gerbrands van Schiermonnikoog. ,,It is makliker as hjir ien sa’n doaze mei tûzen spuiten hinne komt.’‘

De bestuurders van de Waddeneilanden hebben hun wens voorgelegd aan de veiligheidsregio en de GGD . Ze verwijzen hierbij naar de aanpak in Caribisch Nederland. Op Saba en St. Eustatius, waar in totaal zo’n vierduizend mensen wonen, wordt waarschijnlijk iedereen tegelijk met het zorgpersoneel geprikt. Dit gebeurt onder meer vanwege de beperkte zorgvoorzieningen.

Rutte weinig hoopvol

Nederland heeft nog geen besluit genomen over het al dan niet verlengen van de lockdown, maar premier Rutte zegt ’niet vrolijk te worden’ van de laatste besmettingscijfers. Daarmee lijkt opnieuw een donkere wolk te schuiven voor het vooruitzicht dat de lockdown op 19 januari voorbij kon zijn.

Duitsland staat ook op het punt de lockdown tot minstens eind januari te verlengen. Rutte en coronaminister De Jonge besluiten officieel op dinsdag 12 januari of Nederland langer op slot blijft . „Ga maar uit van een verlenging”, bevestigt een ingewijde. Dat betekent dat niet alleen de horeca, maar ook alle niet-essentiële winkels langer dicht blijven. Wat het betekent voor de scholen, is nog de vraag.

Wanneer kun je je laten vaccineren?

De inwoners van Nederland kunnen vóór het vierde kwartaal van dit jaar gevaccineerd zijn, als alle bestelde vaccins tijdig worden geleverd. Na lang wikken en wegen ligt er een definitief vaccinatieplan, al kan er nog van worden afgeweken. Na medewerkers van verpleeghuizen en de acute zorg volgt stapsgewijs de rest. In Friesland zijn woensdag de eerste medewerkers van de acute zorg, bij het ziekenhuis in Leeuwarden, aan de beurt.

Bekijk in het overzicht wanneer jij aan de beurt bent om een vaccinatie te halen.

In Friesland blijft het aantal nieuwe coronabesmettingen stabiel

Terwijl in de meeste veiligheidsregio’s een lichte daling te zien is in het aantal nieuwe coronabesmettingen, vlakt het aantal nieuwe besmettingen in Friesland nog niet af. Afgelopen weken lagen de totalen in Friesland rond de 250 nieuwe besmettingen per dag. Het zevendaags gemiddelde, een betere manier om het verloop van het virus te volgen omdat de totalen per dag door verschillende oorzaken erg kunnen schommelen, veranderde dan ook nauwelijks .

Thialf-ijsvloer blijft gemoederen verhitten

Nederlands beste shorttrackers klagen nu al net zo hard over de ijskwaliteit van Thialf als de langebaners. Volgende week is het volgende toernooi in Heerenveen, het EK sprint. De tijden waren weergaloos, tijdens het kersttoernooi in Thialf. Er sneuvelden zelfs baanrecords op het WKKT en die staan eigenlijk gelijk aan wereldrecords. En wie gedurende die kwalificatiedriedaagse zijn persoonlijke toptijd niet verbeterde, die mocht zich afvragen wat er is mis was met zijn of haar vorm.

Toch bleven de toppers klagen over de ijskwalititeit van ‘s werelds beroemdste wintersporttempel, Sven Kramer voorop. Het bedierf zijn voorbereiding op het WKKT, trainen op deze ijsbaan was meer wrotten dan schaatsen. Kramer kreeg afgelopen weekeinde bijval van de shorttracktop, Sjinkie Knegt in het bijzonder. De grootheid uit Bantega kon niet geloven dat tijdens het NK de ijsmeesters niet tot meer in staat waren dan hij nu had gemerkt. Lees hier verder.

Verder in het nieuws:

* Sociaal werkbedrijf Empatec komt onder preventief toezicht van de provincie Fryslân. Reden is dat de begroting voor 2021 niet op tijd is ingeleverd.

* Theo Hiddema wil toch geen lijstduwer zijn van Forum voor Democratie. Hij vindt dat de door partijleider Thierry Baudet beoogde campagne te veel draait om het coronabeleid.

* Patiënten kunnen vanaf donderdag door hun huisarts doorverwezen worden naar de ‘stadspoli Leeuwarden’. Op de stadspoli, in de ruimte van Dokterswacht Friesland, worden patiënten eenmalig gezien door een medisch specialist.

* Tussen de natuurgebieden Grutte Wielen en de Bouwepet komt een passage voor dieren , zodat deze zich veilig kunnen verplaatsen tussen de twee gebieden. Daarom komt in de N361, ter hoogte van de afslag van de Rinia van Nautaweg, een brug.

Tip van de redactie:

* Daniël Coenen verhuisde onlangs samen met zijn gezin van Rotterdam naar Leeuwarden. In een wekelijkse column vertelt hij over wat hij meemaakt. Vandaag over natuur: ‘Weidsheid en groen geven je het idee in de natuur te zijn. Maar het is veelal agrarische grond dat veel meer economisch dan natuurlijk lijkt te zijn.’ Lees deel 18: Wat is natuur?

* Doe jij dit jaar ook mee aan Dry January? Dat is een stuk makkelijker vol te houden als je niet een maand lang beperkt bent tot water en frisdrank. Probeer ook eens een van deze alcoholvrije drankjes.

* Over enkele weken is het zover: het eerste loonstrookje van het nieuwe jaar. De meeste werknemers gaan er het komende jaar in hun nettoloon tientallen euro’s op vooruit. Vooral bouwvakkers zien een grote plus .

Nieuws

menu