Nieuws uit Friesland van 5 februari | Daling Friese coronabesmettingen vlakt af en corona-uitbraken op locaties Patyna

De routekaart coronamaatregelen en een mondkapje.

De routekaart coronamaatregelen en een mondkapje. FOTO ANP/BART MAAT

Op de revalidatieafdelingen van woonzorgcentrum Bloemkamp in Bolsward en de Ielânen in Sneek is sprake van een corona-uitbraak. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

In Bloemkamp kampt zorggroep Patyna sinds 22 januari met een uitbraak, zes cliënten op de revalidatieafdeling zijn inmiddels overleden. Ook zijn er op dit moment twaalf cliënten en 24 medewerkers positief getest op het coronavirus. De revalidatieafdeling is tot nader order gesloten voor bezoekers.

Hetzelfde geldt voor de revalidatieafdeling van de Ielânen in Sneek, hier is sinds 26 januari sprake van een corona-uitbraak. Inmiddels zijn veertien cliënten en negen medewerkers besmet geraakt met het coronavirus. Eén cliënt is hier overleden. Lees hier verder.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meldde vrijdag dat er in het voorbije etmaal in Friesland 174 vastgestelde coronabesmettingen zijn bijgekomen. Een dag eerder waren dat er 186. In totaal is nu bij 22.250 Friezen het virus gevonden.

Daling Friese coronabesmettingen vlakt af

Het aantal vastgestelde coronabesmettingen is afgelopen week in Friesland verder gedaald, tot 1182. Het is de tweede week op rij dat de besmettingen afnemen, maar de dalende trend lijkt niet door te zetten. Ten opzichte van de vorige week neemt het aantal positieve gevallen slechts beperkt af, met minder dan 10 procent . De laatste twee dagen lag het aantal positieve gevallen alweer hoger dan een week eerder.

Bovendien neemt het aantal zeventigplussers dat besmet is geraakt wel toe, met 40 procent: van 85 naar 154. Dit baart GGD Fryslân zorgen. Dit heeft deels te maken met intensieve testcampagnes in enkele woonzorgcentra waar uitbraken zijn. Bij deze uitbraken speelt de besmettelijkere Britse variant een rol, meldt de GGD.

Lees ook | Acute Zorg Netwerk Noord-Nederland: aantal vaccinaties per dag stijgt. Daarmee ontstaat ruimt voor opschaling reguliere zorg

Jaar cel voor korfbaltrainer uit Bolsward voor seksueel misbruiken minderjarige meisjes

De rechtbank in Leeuwarden heeft een 35-jarige basisschoolleraar en korfbaltrainer uit Bolsward wegens ontucht met twee minderjarige meisjes veroordeeld tot een gevangenisstraf van een jaar plus een half jaar voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie (OM).

De man heeft in 2012 in zijn eigen woning eenmalig zijn toenmalige stiefdochter seksueel misbruikt. Eind 2017, begin 2018 heeft hij een nichtje een aantal malen misbruikt. Het meisje logeerde bij toerbeurt bij familieleden omdat haar moeder ernstig ziek was. Beide slachtoffers hadden verklaard dat de verdachte had gezegd dat ze niets tegen hun ouders mochten zeggen, het was hun „geheimpje”.

Deze politici doen maandag mee aan het Noordelijk Lijsttrekkersdebat

Geert Wilders is als leider van de grootste oppositiepartij maandag de opvallendste aanwezige tijdens het Noordelijk Lijsttrekkersdebat. Het is is de aftrap voor de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart en wordt inhoudelijk verzorgd door de redacties van de Leeuwarder Courant , Friesch Dagblad en Dagblad van het Noorden .

Tijdens eerdere edities in 2017 en 2012 liet de fractieleider van de PVV nog verstek gaan. Ook GroenLinks, PvdA, SP en ChristenUnie vaardigen hun nummer één af. Dat zijn achtereenvolgens Jesse Klaver, Lilianne Ploumen, Lilian Marijnissen en Gert-Jan Segers.

Schaatsbond: begrip voor besluit tot geen natuurijswedstrijden

Als Nederland volgende week natuurijs krijgt, dan zullen daarop geen schaatswedstrijden worden gehouden. Schaatsbond KNSB had de rijksoverheid gevraagd of dit wel mogelijk was, maar dit is vanwege de geldende coronamaatregelen niet toegestaan. De schaatsbond heeft begrip voor de beslissing uit Den Haag.

„We hebben een enorme passie voor de schaatssport, zeker als er natuurijs in aantocht is”, zegt Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB. „Maar wij zien uiteraard ook het grotere belang van de volksgezondheid en de noodzaak om deze coronapandemie zo snel mogelijk een halt toe te roepen.”

KNVB verschuift duel SC Heerenveen vanwege winterweer

SC Heerenveen komt zaterdag niet om 21.00 uur, maar om 16.30 uur in actie tegen Vitesse. Dat heeft de KNVB besloten vanwege het verwachte winterweer.

Vanaf zaterdagavond wordt sneeuwval verwacht. Vandaar dat de voetbalbond een dag voor de wedstrijden al uitsluitsel wilde geven, onder meer om gevaarlijke situaties op de wegen te voorkomen.

Voor SC Heerenveen en Vitesse betekent het dat de aftrap van de wedstrijd nu om 16.30 uur plaatsvindt. Naast het duel in het Abe Lenstra-stadion werden de aanvangstijden van PEC Zwolle-RKC en FC Emmen-AZ vervroegd. Beide wedstrijden worden nu om 14.00 uur gespeeld.

En verder in het nieuws:

* In de testlocatie in Drachten wordt volgende week gestart met een proef met een blaastest voor corona. In het MCL in Leeuwarden werd eerder al getest met deze ‘e-nose’. Lees meer en bekijk de video.

* De boete voor appen achter het stuur gaat omhoog van 240 naar 340 euro. Ook ander gevaarlijk rijgedrag wil het kabinet zwaarder bestraffen. De boetes voor lichtere vergrijpen in het verkeer, zoals overschrijding van de maximumsnelheid met minder dan 10 kilometer per uur, gaan juist omlaag .

* Jong, de nieuwe politieke partij met Friese wortels, is door de Kiesraad definitief toegelaten tot de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart. De partij vindt zijn oorsprong in Súdwest-Fryslan.

* Met vijf nieuwe spelers lijkt het erop dat SC Heerenveen de weg omhoog heeft ingezet. Volgens trainer Johnny Jansen heeft de ontwikkeling, zowel van het team als individuele spelers, echter tijd nodig.

Tip van de redactie:

* Schaatsliefhebbers staan te trappelen nu de temperaturen dalen. Kan er de komende dagen geschaatst worden op natuurijs? En wat kan en mag er precies met de nu geldende coronamaatregelen? Lees het hier.

* Rijkswaterstaat (RWS) is er klaar voor en heeft 1.200 man personeel achter de hand om Koning Winter de komende dagen te lijf te gaan. Om de verwachte extreme sneeuwval en gladheid te bestrijden staan 546 strooiwagens klaar. Lees hier meer.

* In de kwartfinales van de beker krijgen de vrouwen uit Heerenveen bezoek van Ajax. De laatste keer dat de ploegen tegenover elkaar stonden is alweer een tijd geleden (oktober voor jaar). De wedstrijd is live te volgen via lc.nl vanaf 19:30 uur.