Nieuws uit Friesland van 5 december | Sneker (24) mishandelt ex-partner in bijzijn van kind & Vraagtekens en geruchten rond nieuwe Cambuurstadion

Dit was het nieuws van vandaag.

Dat SC Cambuur niet bij de start van het seizoen 2023/2024 in een nieuw stadion speelt, lijkt intussen zeker. Maar is er meer aan de hand rond het nieuwe stadion bij het WTC? Dat en meer in ons overzicht van het nieuws van de afgelopen 24 uur.

Cambuur-directeur Ard de Graaf noemde het ‘niet heel realistisch dat Cambuur bij de start van het komende voetbalseizoen al in het nieuwe stadion speelt’. Januari 2024 ligt meer voor de hand, aldus de directeur twee weken geleden in de Sportcast van Omrop Fryslân.

Bouwer Van Wijnen is weinig spraakzaam als het gaat om de vorderingen. ‘De bouw ligt op schema’, meldt directeur Arjen Oosting op 1 november. Als Oosting twee weken later wordt gevraagd naar ‘geruchten in de wandelgangen over een mogelijke opening van het stadion in de winter van 2024’, stelt hij binnenkort met een update te komen. Op 2 december verwijst hij naar een bestuurlijk overleg tussen Van Wijnen, de gemeente en Cambuur dat deze week plaatsvindt. Onderwerp? Onder meer de bouwplanning.

Man uit Sneek (24) mishandelt ex-partner in bijzijn van kind

Een inwoner van Sneek (24) die begin juni zijn ex-partner mishandelde in het bijzijn van hun kind, is maandag bij verstek door de politierechter veroordeeld tot een werkstraf. De rechter legde ook een contact- en locatieverbod op.

De ex-partner was met haar zoontje op bezoek bij de ouders van de verdachte, toen het uit de hand liep. De man greep de vrouw bij de keel en kneep die dicht. De vrouw kreeg ook een trap tegen haar been, terwijl ze haar zoontje vasthield. Toen de halfbroer van de verdachte de ex wilde beschermen werd ook hij bij de keel gegrepen.

Brand uitgebroken in nok van rietgedekte woning in Warten, snel ingrijpen brandweer voorkomt erger

In Warten is maandag aan het begin van de middag brand uitgebroken in een woning in Warten. Het gaat om een rietgedekte woonboerderij aan de Greft.

De brandweer kwam met meerdere eenheden ter plaatse om de brand te bestrijden en heeft ook boten ingezet. Het vuur bevond zich in de nok van het dak.

De kogel is door de kerk: Lelylijn krijgt Europese status

De Lelylijn kan worden opgenomen in het Europese treinnetwerk. De 27 lidstaten van de Europese Unie ondersteunen de aanleg van de Lelylijn. Het Europees Parlement is nu aan zet.

De EU-landen besloten maandagochtend op de Transportraad in de Tsjechische hoofdstad Praag dat de Lelylijn een plaatsje heeft verdiend in het zogenoemde Ten-T-netwerk, de voor de EU belangrijkste internationale spoorlijnen.

Leerlingen van groep 6 van de basisschool in Lekkum vieren Sinterklaas op een boot door ruimtegebrek

De leerlingen van groep 6 van de Professor Wassenberghskoalle in Lekkum vieren Sinterklaas op een bijzondere plek. Omdat hun lokaal te klein is, houden ze het feest aan boord van een boot.

Sinterklaas is net aangekomen in het haventje van Lekkum. Hij komt een bezoek brengen aan de kinderen van groep 1 en 2. De 23 leerlingen van groep 6 begroeten de Sint en halen dan snel hun surprises op uit het klaslokaal om terug te lopen naar de haven. Zij vieren het feest aan boord van atelierschip Eestroom uit Bartlehiem. De kinderen zijn creatief geweest met hun geknutsel. Een Donald Duck, een bak popcorn, een robot en een haai komen voorbij.

Provincie pikt onbetrouwbare dienstregeling Arriva niet langer

Arriva had aangekondigd dat de problemen op zijn spoorlijnen in Friesland nog tot volgend voorjaar zouden aanhouden, maar daar neemt de provincie geen genoegen mee.

Arriva kampt al geruime tijd met een hoger dan gemiddeld ziekteverzuim. Die bedraagt circa 10 procent, het dubbele van noraal. Volgens het openbaar vervoersbedrijf heeft dat vooral met corona te maken. Daardoor is de dienstregeling in mei afgeschaald met 8,2 procent van het aantal kilometers maar desalniettemin vallen nog steeds treinritten onverwachts uit. Dat betekent dat er niet alleen minder treinen rijden, maar ook dat de dienstregeling al maanden onvoorspelbaar en onbetrouwbaar is.

En verder in het nieuws:

* Een fietser is maandagochtend gewond geraakt bij een aanrijding op het Oostergoplein in Leeuwarden.

* Bijna de helft van de Nederlanders zet verwarming uit vanwege hoge energierekening.

Tip van de redactie:

* De campagne Opfriesen van Visit Fryslân past helemaal bij de marketingstrategie van het ‘probleemdenken’: formuleer of creëer een probleem waarvoor jij de oplossing hebt.

* Foppe de Haan , de man die de ‘wandelende’ Messi ooit bijna versloeg, geeft Oranje tips: ‘Argentinië in slaap sussen’ | aflevering 16 Radio Qatar.

* Deze oorzaken van een burn-out hebben niets met werk te maken.

* De 789 goals van Lionel Messi boezemen keeper Andries Noppert uit Joure geen angst in: ‘Ook deze moeten we pakken’

Nieuws

menu