Nieuws uit Friesland van 5 augustus | Kermisattractie Sneekweek raakt boom bij proefrit & derde zege voor Grouster skûtsje bij Elahuizen

Archieffoto van de Sneekweek-kermis. FOTO LC/JAN DE VRIES

Súdwest-Fryslân werd vrijdag ‘geconfronteerd met een vervelende situatie op het Martiniplein in Sneek’, schrijft de gemeente op Facebook. Dat en meer in ons overzicht van het nieuws van de afgelopen 24 uur.

Een kermisattractie raakte bij een proefrit een boom . De attractie, de Booster Maxx stond te dicht op de boom. Volgens de gemeente was de kermis ‘nog niet open en konden we op tijd ingrijpen’. Wel ging dat ten koste van het gemeentelijke groen. ‘Jammer dat we nu een boom moesten snoeien’, aldus Súdwest-Fryslân.

Derde zege voor Grouster skûtsje, Earnewâld zeilt na valse start voor spek en bonen mee

Niet Earnewâld, maar Grou is vrijdagmiddag op De Fluezen op Elahuizen als eerste afgeschoten. Omdat Earnewâld vals startte maar wel doorzeilde, pakte Grou de zege . Het is de 35e overwinning van Douwe Visser in de SKS.

Het was een raar gezicht. Vanaf het startschip ging niet alleen het bordje met nummer 11 omhoog, maar ook nummer 4. Lemmer, in alfabet het elfde skûtsje van de vloot, startte vals en ging keurig terug om opnieuw te starten.

Remkes: ‘Impasse met boeren moet linksom of rechtsom worden doorbroken’

„Linksom of rechtsom moet de huidige impasse worden doorbroken.” Dat zegt Johan Remkes over de enorme tegenstelling tussen boeren en het Nederlandse kabinet veroorzaakt door de stikstofcrisis .

Remkes deed na afloop verslag van het eerste overleg tussen het kabinet en boerenorganisaties, die werden vertegenwoordigd door Sjaak van der Tak van LTO-Nederland. Het gesprek vond plaats in Utrecht. Om de impasse te doorbreken moet volgens de VVD-coryfee wel „een flinke vertrouwenscrisis” worden overwonnen.

De woningmarkt zit in een impasse door de opgelopen rente, denkt De Hypotheker

Door het oplopen van de hypotheekrente is de woningmarkt in een impasse beland . Dat constateert adviesketen De Hypotheker op basis van eigen cijfers over het aantal hypotheekaanvragen.

Veel huizenzoekers lijken een afwachtende houding aan te nemen waardoor het aantal verhuizingen verder wegzakt. Vorige maand telde de keten ruim een kwart minder hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning dan een maand eerder. En vergeleken met een jaar terug ging het om een daling van bijna een derde.

Politie houdt 32-jarige man aan voor afvaldumpingen bij Frieschepalen en Marum

De politie heeft donderdag een 32-jarige man uit de gemeente Westerkwartier aangehouden voor het dumpen van afval bij Frieschepalen en Marum . Dat heeft de politie vrijdagochtend bekendgemaakt.

Op 28 juli tussen 2 en 4 uur botste volgens de politie bij Frieschepalen een voertuig op afval dat daar was gedumpt. Het voertuig raakte daarbij zwaar beschadigd. In Marum werden in de nacht van 31 juli op 1 juli pallets, afval en hout gedumpt. Daartussen zat ook asbest. Volgens de politie ontstond ook daar ‘een zeer gevaarlijke situatie’.

Een telefonisch bod van 10.000 euro op het beeld van Barry? Schipper Mike Bakker heeft geen interesse

Het zou een routineklusje worden. In de nacht van zondag op maandag verlaat de WR22 Jacqueline om twaalf uur de thuishaven van Den Oever. Het is de bedoeling om met de kotter een flinke hoeveelheid Hollandse garnalen uit de Waddenzee te vissen. Dat lukt, maar een alledaagse klus? ,,Nee, dit tochtje vergeten wij niet meer’’, stelt visserman Victor Ayal donderdag bij terugkeer op de kade. Een reconstructie.

Waarom de Rabobank zijn glazen koepel in het hart van Leeuwarden heeft verkocht

Twintig jaar geleden plantte Friesland Bank een beeldbepalende koepel in het hart van Leeuwarden . Opvolger Rabobank heeft nu al dat vastgoed verkocht, want bankieren doe je tegenwoordig digitaal.

Als financiële dienstverlener kon je er destijds eigenlijk niet omheen. Om te laten zien hoe succesvol verzekeren eruitziet, liet Achmea in Leeuwarden bijvoorbeeld een 26 verdiepingen tellende wolkenkrabber verrijzen, die nog altijd tot in de verste uithoeken van Friesland zichtbaar is.

Het nieuwe eredivisieseizoen begint vanavond. Hoe staan SC Heerenveen en SC Cambuur ervoor?

SC Heerenveen opent vrijdag het seizoen tegen Sparta, voor SC Cambuur wacht zaterdag het thuisduel met Excelsior. Waar staan beide clubs en wat mag er dit seizoen worden verwacht? Een rondgang langs het Abe Lenstra-stadion en het Cambuurplein. Met Floris Smand als verrassende basisspeler begint SC Cambuur zaterdag tegen Excelsior aan een nieuw eredivisieseizoen. De negentienjarige verdediger uit Lemmer krijgt de voorkeur boven aankoop Léon Bergsma en vormt met Marco Tol het hart van de defensie.

Verslaggever Patrick van ‘t Haar over Oekraïne: ‘Oekraïners hebben het probleem van hoge energieprijzen ook, maar dan in een kapotgeschoten huis’. Luister hier de podcast

De oorlog in Oekraïne is een beetje van de voorpagina’s verdwenen. Dat betekent niet dat de oorlog voorbij is. Het land heeft twee gezichten. In de regio Donbas in het oosten en ook in het zuiden wordt hard gevochten. In het westen moeten mensen wennen aan een nieuwe realiteit.

Chef Nieuws Walter Monster spreekt in de podcast Oorlog in Oekraïne met verslaggever Patrick van ’t Haar die de afgelopen weken in Irpin was, vlakbij de hoofdstad Kiev. Patrick blikt terug op een enerverend bezoek : ,,het laat me niet los’’.

En verder in het nieuws:

  • De Coop-supermarkt in het Groningse Zuidbroek wordt de 72ste vestiging van Poiesz Supermarkten

  • Volgende week grote kans op eerste hittegolf van het jaar: ‘Slecht nieuws voor de droogte’

  • Burgemeester Oebele Brouwer van Achtkarspelen heeft een last onder dwangsom opgelegd aan een inwoner van Surhuisterveen. In de woning en auto van de persoon werden grote hoeveelheden - verschillende - (hard)drugs aangetroffen

Tip van de redactie:

Nieuws

menu