Nieuws uit Friesland van 5 april | Man die verongelukte bij wasserij Rentex in Bolsward raakte bekneld onder een waslift

FOTO CAMJO MEDIA

De man die zaterdagochtend om het leven is gekomen bij wasserij Rentex in Bolsward, raakte bekneld onder een waslift. Dat zegt de directeur van de wasserij. Na het ongeval is de productie stilgezet. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 48 uur.

De man werd geruime tijd later gevonden door collega’s. Reanimatie mocht niet baten. ,,We zijn allemaal zeer onder de indruk, het is een hele emotionele gebeurtenis’’, zegt directeur Titus Mulder. ,,Hij was een hele vrolijke, joviale jongeman.’’

De jongeman was ’s ochtends in alle vroegte begonnen. Op een gegeven moment liep hij naar het gedeelte met een lift die was transporteert. ,,Om daar te komen, moet je door een hek. Normaal stopt de liftinstallatie wanneer je door dat hek gaat. Dat hek reageert op een sensor. De avond ervoor is geconstateerd dat die sensor stuk was’’, licht Mulder toe.

De Arbeidsinspectie  onderzoekt hoe het kan dat kennelijk niet duidelijk was dat de beveiliging niet werkte.

Ambulancerit strandt na 200 meter op paal: niemand gewond

Een ambulance is maandagochtend tijdens een spoedrit tegen een paal op de Noorderend in Drachten gebotst. De bemanning kwam met de schrik vrij.

De wagen van Kijlstra Ambulancezorg in Drachten was tegen zevenen  net uitgerukt voor een spoedgeval  toen deze op 200 meter van de hoofdpost door onverwachte gladheid van de weg glibberde. Voor de rotonde van Noorderend en Ureterpvallaat kwam de wagen tot stilstand tegen een paal met wegwijzers.

Door het tijdstip en de plaats van de botsing - vlak voor de deur - kon de ambulancedienst vlot schakelen, zegt woordvoerder Hilde Koopmans. Er vertrok meteen een andere auto naar het spoedgeval, terwijl een tweede ploeg zich naar de gestrande collega’s kon spoeden. De beide mannen werden overgebracht naar ziekenhuis Nij Smellinghe, maar mochten na controle al gauw weer naar huis.

De winter in Nederland is nog niet helemaal voorbij. In Friesland viel in de ochtend van tweede paasdag hier en daar (natte) sneeuw en hagel. De sneeuw verdwijnt wel snel, maar op auto’s blijft het wel even liggen.

Cambuur met ruime cijfers langs Excelsior

Een uur lang had Cambuur het maandagmiddag lastig tegen Excelsior. Toen er een versnellinkje bij werd geschakeld, liep de koploper alsnog uit naar een ruime overwinning (7-2).

Het verschil met drie dagen eerder, toen Cambuur een energieke wedstrijd op de mat legde bij Volendam, was zondagmiddag aanvankelijk groot. Tegen Excelsior begon de ploeg van Henk de Jong slap. Dat resulteerde in een vroege achterstand. Lees hier verder.

Hier en daar sneeuwde het op tweede paasdag in Friesland

In het Waddengebied en de rest van de noordelijke provincies is het maandagochtend licht gaan sneeuwen. Daarmee heeft Nederland voor het eerst sinds jaren een witte Pasen. De laatste keer was in 2013. In de loop van de dag volgt ook de rest van het land.

Naast de winterse buien waait het ook stevig. Het is die wind die koude lucht vanuit de poolstreek aanvoert. In het Waddengebied is de wind af en toe stormachtig, windkracht 8, en in het hele land kunnen forse windstoten voorkomen. Het KNMI heeft voor maandagavond voor het hele land code geel uitgeroepen.

In verband met het onstuime weer krijgen de veerboten van rederij Doeksen maandag bij het aanmeren in Harlingen extra hulp van een sleepdienst. De snelboot MS Tiger kreeg ook met het natuurgeweld op de Waddenzee te maken: de boot verloor een van zijn radarscanners.

De veerdiensten van Doeksen varen maandag en de komende dagen volgens aangepaste dienstregelingen.

195 nieuwe besmettingen in Friesland

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meldde maandag dat er in het voorbije etmaal in Friesland 195 vastgestelde coronabesmettingen zijn bijgekomen. Een dag eerder waren dat er ook 195.

Er zijn 0 sterfgevallen geregistreerd. In totaal zijn nu 450 Friezen overleden als gevolg van het virus.

Politie zoekt vrouw die 14-jarige jongen hielp na mishandeling op de parkeerplaats van Swimfun in Joure

Een jongen (14) is donderdag mishandeld op de parkeerplaats van zwembad Swimfun in Joure. De politie is op zoek naar een vrouw die de mishandeling mogelijk heeft zien gebeuren.

Volgens de politie is de jongen na de mishandeling op donderdag 1 april omstreeks 16:30 'behoorlijk gewond' geraakt. Het is niet bekend hoe het nu met de jongen gaat.

De jongen kreeg na de mishandeling hulp van een vrouw die in haar auto zat te wachten. De politie Fryske Marren wil graag met haar in contact komen.

Jaap Musschenga is de nieuwe dirigent van brassband De Bazuin uit Oentsjerk

Jaap Musschenga volgt Klaas van der Woude op als dirigent van De Bazuin uit Oentsjerk. Musschenga was eerder al als gastdirigent betrokken bij de brassband.

In januari werd bekend dat dirigent Klaas van der Woude na bijna 35 jaar zijn dirigeerstokje overdraagt. De Bazuin is blij dat in Mussenchga een geschikte opvolger is gevonden. ,, Jaap is geen onbekende voor de muzikanten. Zijn muzikale visie en vakmanschap als dirigent maken dat hij een uitstekende opvolger is voor de vertrekkende dirigent Klaas van der Woude."

En verder in het nieuws:

* Code geel in het hele land om winterse buien

* Tent in de haven van Harlingen waait om door harde windstoten

* SC Cambuur denkt aan Reza Ghoochannejhad en hoopt op langer verblijf Robert Mühren

Tip van de redactie:

* In KOKO Radio, de voetbalpodcast van de Leeuwarder Courant en Sport Noord, bespreken LC-verslaggevers Sander de Vries en Gerard Bos met presentator Renze Lolkema de ontwikkelingen bij SC Cambuur en SC Heerenveen, zowel op het veld als daarbuiten.

* Grutto’s, kieviten: pas wanneer je ze hoort, dringt door hoe leeg en saai grote delen van het platteland zijn geworden. Waar zie je nog weidevogels? Op de bonnefooi een rondje vanuit Aldegea, Súdwest-Fryslân. Treffen ze de ‘big five’?

* Pasen op de Iewal in Woudsend: draadjesvlees en hoop op een betere zomer .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Dagoverzicht