Nieuws uit Friesland van 4 maart | Huisartsen langs niet-mobiele ouderen om te vaccineren en nieuw Cambuurstadion stap dichterbij

De huisartsen Brent Bearda Bakker en Sonja Zwart uit Akkrum zijn klaar met vaccineren in Leppehiem. Zij vormen één van de mobiele prikteams van de huisartsen. FOTO NIELS DE VRIES

Friese huisartsen en doktersassistenten gaan de komende drie weken met meerdere mobiele prikteams langs zo’n vierhonderd instellingen. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Als eerste zijn donderdag in Leppehiem in Akkrum ouderen gevaccineerd . Bestuurder Inge Scholing van Leppehiem, een verpleeghuis met aanleunwoningen, is erg blij met de vaccinaties. ,,Ik kreeg er kippenvel van. Dit is een ontzettend grote stap in de richting van goede bescherming.” Een klein deel van de ongeveer 180 bewoners was al ingeënt tegen Covid-19. Het betreft dementerende ouderen die op de verpleegafdeling zitten en ouderen die mobiel genoeg waren voor een bezoek aan het vaccinatiecentrum in WTC in Leeuwarden.

Leppehiem kon tot oktober het coronavirus buiten de deur houden, maar is sindsdien verschillende keren getroffen door besmette bewoners en medewerkers, zegt Scholing. ,,Niet een heel grote uitbraak, maar een aantal keren hebben we wel een afdeling in quarantaine moeten zetten.”

Nieuw Cambuurstadion stap dichterbij: Friese Poort heeft principe-akkoord met Van Wijnen

Friese Poort en Van Wijnen Noord hebben een principe-akkoord over de komst van de school naar een nieuw te bouwen Cambuurstadion. Dat zegt Remco Meijerink, voorzitter van het college van bestuur van Friese Poort.

Door het akkoord is de kans dat het stadion alsnog gebouwd wordt, een stuk groter geworden. Immers, Friese Poort geldt als grote huurder van het nieuwe stadion. Het huurcontract draagt zo’n tien tot twaalf miljoen euro bij aan de bouwkosten van het stadion. De bouwkosten voor het stadion lagen tot nu toe rond de 44 miljoen euro. Meijerink heeft wel een aantal voorwaarden gesteld, zo moet er dit jaar nog begonnen worden met de bouw. En het stadion moet op 1 juli 2023 klaar zijn.

Noordelijke ziekenhuizen bereiden zich voor op zwart scenario

De noordelijke ziekenhuizen bereiden zich voor op een zwart scenario. Dit scenario voorziet onder meer in keuzes bij opnames als de ziekenhuizen overlopen met coronapatiënten.

Dat meldt het Acute Zorgnetwerk Noord Nederland . Het plan wordt zorgbreed opgesteld op last van het ministerie van VWS. De ouderenzorg bereidt zich al weken voor op een derde golf van de Covid-19-pandemie.

Knegt beter in vorm

Op het EK in januari was duidelijk te zien dat Sjinkie Knegt nog niet over dezelfde krachten beschikt als voor al zijn fysieke leed, dat hem bijna twee jaar kostte.

Maar dat zijn topvorm terugkomt, dat is een kwestie van tijd, zegt de shorttracker uit Bantega aan de vooravond van het WK dat vrijdag in Dordrecht begint en zondag eindigt. ,,Ik tink dat ik op dit WK al better bin dan by it Europees kampioenskip.’’

Nieuw Statenlid niet namens Forum voor Democratie, maar Code Oranje in Provinciale Staten

Provinciale Staten krijgt er een nieuwe fractie bij. Samuel van Swol gaat namens Code Oranje de politiek in . De nieuwkomer stond voor Forum voor Democratie op de kieslijst, maar gaat de partij van de Haagse politicus Richard de Mos vertegenwoordigen.

Van Swol komt uit Leeuwarden en is de opvolger van Johann Stellema. Stellema zat namens Forum voor Democratie in de Provinciale Staten. Hij kondigde vorige maand zijn vertrek aan. Van Swol was de eerstvolgende op de kieslijst van Forum. Hij neemt zijn zetel niet in namens Forum, maar hij heeft zich aangesloten bij Code Oranje, de partij van politicus Richard de Mos.

Cambuur kijkt naar zichzelf

SC Cambuur speelt tegen Telstar vrijdagavond in eigen stadion zo goed als zeker in dezelfde opstelling als tegen Almere City. Trainer Henk de Jong heeft geen reden tot wijzigingen na de 0-2 uitzege van afgelopen zondag. Almere verloor woensdag ook de inhaalwedstrijd tegen Volendam, zag De Jong in de strijd om de twee promotieplekken. ,,De tien punten voorsprong die we als koploper hebben op Almere en op NAC Breda zijn fijn, maar wij moeten blijven kijken naar onze eigen eerstvolgende wedstrijden.”

Niemand in Leeuwarden rekent zich dus al rijk, voor nu telt het thuisduel met Telstar. ,,Eerder dit seizoen hadden we het lastig (Cambuur won nipt met 1-2, red.), maar toch zegt dat me niet alles”, aldus De Jong. ,,Teams ontwikkelen zich het hele seizoen. Misschien spelen ze morgen wel weer anders dan toen.”

Nieuwe stap Doeksen in scheepsbouw

Koninklijke Doeksen koopt het Rotterdamse ingenieursbureau Vuyk Engineering. Daarmee zet de moedermaatschappij van de Harlinger veerdiensten opnieuw een stap in de scheepsbouw .

In 2014 werd in het Rotterdam gevestigde Doeksen al grootaandeelhouder van superjachtbouwer Royal Huisman in Vollenhove, nu neemt het bedrijf Vuyk over van Royal IHC. Deze Zuid-Hollandse scheepsbouwer balanceerde vorig jaar op de rand van de afgrond en kon met hulp van de staat, een industrieconsortium en de banken ternauwernood overeind worden gehouden.

En verder in het nieuws:

* De twee toekomstige Friese windparken willen een vliegtuigradar bouwen in Kornwerderzand. Die moet ervoor zorgen dat de windturbines niet standaard hoeven worden verlicht .

* Een 34-jarige inwoner van Heerenveen verkrachtte in augustus en september vorig jaar zijn echtgenote. Donderdag werd de man veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien maanden plus tien maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar .

* Een 31-jarige man uit Drachten moet zijn hond aangelijnd en gemuilkorfd houden als het dier buiten is. De b ulterriër beet een 74-jarige vrouw in Drachten. Het was niet het eerste incident waar de hond bij betrokken is geweest.

Tip van de redactie:

* Na een valse start zijn er in Nederland inmiddels ruim 1 miljoen mensen gevaccineerd. Maar wanneer ben jij aan de beurt voor een prik? Dit is de volgorde .

* Dit zijn het programma en de Nederlandse deelnemers van de WK shorttrack in Dordrecht.

* Nathalie Hommes-ten Hoor uit Appelscha is een van de vijf finalisten in het tv-programma ‘Nieuwe Boeren’. Ook oud-Jouster Sabine Keijzer maakt nog kans op de hoofdprijs. Donderdagavond is de finale.

* Oog in oog staan met je voorouders of historische figuren is sinds kort voor iedereen mogelijk. Met één druk op de knop kun je via deepfake-technologie een foto veranderen in bewegend beeld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Dagoverzicht