Nieuws uit Friesland van 4 juli | Boeren en vissers leggen distributiecentra en veerdiensten stil en welk dier is verantwoordelijk voor dodelijke aanval op shetlandpony?

Boeren blokkeren het distributiecentrum Poiesz in Sneek. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Over het hele land verspreid blokkeren protesterende boeren met hun trekkers de distributiecentra van ketens als Jumbo, Albert Heijn, Lidl en Boni. In Friesland zijn de distributiecentra van de Lidl in Heerenveen en de Aldi in Drachten door trekkers geblokkeerd. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Vrachtwagens die willen laden of lossen kunnen het terrein niet op of af, wat zorgt voor verkeerschaos.

Vissers uit onder meer Lauwersoog, Den Helder, Vlissingen en Harlingen hebben zich maandag aangesloten bij de boerenprotesten. Actiegroep Eendracht Maakt Kracht (EMK-vissers) blokkeert verschillende havens en waarschuwt dat er in de toekomst ook spontane acties van vissers kunnen volgen, zoals het plaatsen van een kotter op een plek waar je die niet verwacht. Vijf vragen over de uitbreiding van het landbouwprotest naar zee:

Boeren blokkeren vaarweg Delfzijl-Lemmer door op brug te staan

Het was maandagochtend niet heel erg druk op het Van Starkenborghkanaal. Bij Gaarkeuken is een kleine file ontstaan. Het cruiseschip Rhein Prinzessin ligt er te wachten, samen met de binnenvaartschepen Vollenhove, Avalon, Eveline en Valinta. Het 86 meter lange motorschip Eemstrans van Van der Veen Shipping in Delfzijl koerst op de blokkade af.

„Ik kan niet zo direct zien wat de impact van deze actie zal zijn’’, reageert Robert van der Veen van het binnenvaartkantoor. Omvaren kan niet. Het sluizencomplex bij Gaarkeuken vormt dan ook een strategisch punt in de vaarroute van Lemmer naar Delfzijl. ,,Als we een paar uur vertraging oplopen, dan raken we daar niet meteen van de de leg’’, legt Van der Veen uit.

Retailexpert Paul Moers: ‘Als de boeren dit doorzetten komt Nederland voor een groot deel zonder voeding te zitten’

Wanneer de boeren doorgaan met het blokkeren van distributiecentra van supermarkten , dreigen er binnen enkele dagen voedseltekorten. Dat voorspelt retailexpert Paul Moers. Hij waarschuwt ook voor een stormloop van consumenten.

,,Dit kan Nederland zwaar in de problemen brengen. Je moet bedenken dat bij supermarkten de omloopsnelheid van producten heel hoog is. Voorraden bestaan niet meer. Dat hadden ze vroeger wel, maar dat is allemaal verdwenen. De hele keten raakt nu verstoord. Dat is een ramp. Als je die centra drie of vier dagen platlegt, ontstaan grote problemen. Spullen worden niet voor niets twee- of drie keer per dag aangevoerd. Probeer vandaag maar eens vers brood of verse melk te krijgen. Dat lukt je niet. En ik verwacht ook een stormloop van consumenten wanneer mensen in de gaten krijgen dat er lege schappen komen. Net als met het wc-papier ten tijde van de coronapandemie.’’

Welk dier is verantwoordelijk voor dodelijke aanval op shetlandpony in Oudehorne? DNA-onderzoek levert geen duidelijkheid op

In Oudehorne werd 13 juni een shetlandpony dood aangetroffen. Het vermoeden was dat een wolf daar verantwoordelijk voor zou zijn. Om dat te bevestigen of uit te sluiten heeft een taxateur in opdracht van natuurorganisatie BIJ12 DNA-monsters afgenomen bij het kadaver .

Fonteinkerk Dokkum wordt verkocht: kerk sluit per 1 januari de deuren

De Fonteinkerk in Dokkum wordt verkocht. De kerk sluit per 1 januari 2023 de deuren.

Dat heeft de protestantse gemeente Dokkum-Aalsum-Wetsens besloten. Eerder al werd duidelijk dat de gemeente een of meerdere kerken zou moeten afstoten vanwege teruglopende inkomsten. Alle kerken afstoten en een nieuw godshuis bouwen, zoals eerder korte tijd het plan was, bleek onhaalbaar.

Bezwarencommisse De Fryske Marren komt pas na jaren weer met verslag, veel bezwaren over bijvoorbeeld vergunningen

Gemeente De Fryske Marren kreeg het afgelopen jaar relatief veel bezwaren over bijvoorbeeld vergunningen. Het aantal bezwaren over zaken als uitkeringen ging juist omlaag.

Waar bleef toch eigenlijk het verslag van de commissie bezwaarschriften van de gemeente, vroeg raadslid Geeske Holtrop (KFM) zich onlangs af. De commissie adviseert de gemeente onafhankelijk over bezwaren van inwoners tegen gemeentelijke beslissingen. Maar al sinds 2017 was het verslag, dat doorgaans jaarlijks uitkomt, niet verschenen. ,,In bytsje earnstich’’, concludeerde ze. Juist omdat het volgens haar inzicht geeft in wat er gaande is in de gemeente.

Verder in het nieuws:

* Het grootste muziekgenre ter wereld wordt niet genoeg gedraaid op de radio, maar Thomas en Yarno brengen daar met Culture Radio verandering in.

* Het Openbaar Ministerie eist 5 jaar cel en tbs met voorwaarden tegen Tjeerd P. en Jaimy W . Zij gooiden vorig jaar molotovcocktails in het huis van de Groninger journalist Willem Groeneveld, van Sikkom. Volgens de officier van justitie is de aanslag op Groeneveld ook een aanslag op de persvrijheid. „Hij moest het ontgelden omdat hij schreef over mensen die er ander gedachtegoed op na hielden.”

* Voormalige vuurtoren van Schiermonnikoog van duin tot dak bedekt met opborrelende luchtbellen. Met deze projecties op de Zuidertoren is een begin gemaakt met beeldend kunstmanifestatie Hi-Lo.

* Kermis Heerenveen verhuist van Burgemeester Kuperusplein naar Abe Lenstra-stadion. De reden is de herinrichting van het Kuperusplein.

Tip van de redactie:

* Landbouwprotesten breiden zich uit naar de zee, vissers sluiten zich aan bij boeren: ‘Onze vis wordt te duur’ | vijf vragen

* Vira (5 jaar) huilt tranen met tuiten als ze de kleuterklas binnenstapt, maar gelukkig heeft ze juf Tineke

* Meer dan een voetbalstadion: het nieuwe onderkomen van SC Cambuur biedt straks plek aan duizend mbo-studenten

Nieuws

menu