Nieuws uit Friesland van 4 januari | Vaccinatie toch eerder van start en vogels ontdekken dwergvinvis op Rottumerplaat

De hoofdingang van MCL. FOTO LC

Ziekenhuizen starten vanaf woensdag 6 januari met vaccineren. Dat meldt het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Het is nog onzeker of Friese zorgmedewerkers dan ook al gevaccineerd kunnen worden. Dinsdag wordt daar meer over duidelijk. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Vanaf woensdag zullen 30.000 ic-artsen, ambulancebroeders en medewerkers van corona-afdelingen en de spoedeisende hulp worden ingeënt. GGD Hart voor Brabant begint woensdag in Veghel met het vaccineren van zorgpersoneel.

Voorlopig gaat het om de zorgmedewerkers die directe patiëntenzorg verlenen en bij wie uitval door ziekte directe gevolgen heeft voor de opnamecapaciteit. Dat zijn voornamelijk verpleegkundigen en artsen die structureel zijn ingeroosterd op de genoemde afdelingen. Zij ontvangen op korte termijn een uitnodiging.

Meeuwen en kraaien ontdekken dwergvinvis op Rottumerplaat

Vliegende aaseters ontdekken het kadaver van een dwergvinvis dat bij wijze van experiment mag vergaan op Rottumerplaat. Een ekster en twee zwarte kraaien waren de eerste vogels die het dode zeezoogdier ontdekten. Daar hebben zich de afgelopen dagen een jonge zilvermeeuw en een grote mantelmeeuw bij gevoegd. ,,Dat zijn vogels die we hier ook wel hadden verwacht’’, zegt onderzoeker Martin Baptist van Wageningen Marine Research. Op Rottumerplaat hebben de vliegende aaseters het rijk alleen, zegt Baptist. ,,Als in het poolgebied een walvis aanspoelt, komen daar ijsberen en poolvossen op af. Die heb je hier niet, zelfs geen ratten.’’

Het 4,70 meter lange dwergvinviskalf spoelde op 25 november aan op het onbewoonde eilandje. Het dier is van de vloedlijn naar het duin gesleept en wordt met rust gelaten. Dat is zo besloten door LNV, Rijkswaterstaat en eilandbeheerder Staatsbosbeheer.

Veel minder coronapatiënten op Friese verpleegafdelingen

Maandagochtend lagen op de intensive cares van de Friese ziekenhuizen 30 patiënten met covid-klachten. Dat is er een meer dan tijdens het vorige meetmoment, op 30 december. Tijdens de feestdagen zijn geen updates over de beddenbezetting doorgegeven.

Op de verpleegafdelingen steeg het aantal patiënten met covid-klachten van 66 op 30 december naar 57 op maandag. Op het hoogtepunt van de eerste golf, op 2 april, lagen er 27 coronapatiënten op de Friese intensive cares en 72 op de verpleegafdelingen.

Een deel van de patiënten komt uit andere delen van het land. Het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland houdt deze verdeling alleen bij op Noordelijke schaal. In de ziekenhuizen van Drenthe, Friesland en Groningen liggen in totaal 23 patiënten van buiten de regio op een verpleegafdeling en 34 op een intensive care.

Corona hakt erin bij Sanjes Safari in Feanwâlden, dus kun je nu een dier adopteren

Door de coronacrisis zakte het bezoekersaantal van het vernieuwde Sanjes Safari, voorheen bekend als Sanjesfertier, in Feanwâlden van 50.000 naar net boven de 30.000 mensen. Dat hakt er flink in, dus heeft de eigenaar een oplossing bedacht: je kunt de dieren uit het park nu adopteren.

De kosten gaan immers gewoon door „of we nou open of gesloten zijn”, vertelt parkeigenaar Wimer Visbeek. „De dierverzorging heeft nou eenmaal veel vaste kosten met dierverzorgers, diervoer en dierenartskosten. De steunmaatregelen zijn helaas verre van toereikend.”

Verdachte poging tot moord en brandstichting in woning Dokkum blijft vastzitten

Ze wilde hem niet meer. Hij maakte haar alleen maar verdrietig, zo bleek uit een heftige chatwisseling tussen een 29-jarige Dokkumse en een 35-jarige Ferwerter, die een kortstondige affaire met elkaar beleefden. De man verscheen maandagochtend voor de rechter. Hij wordt verdacht van poging tot moord op de vrouw en brandstichting in haar woning in de nacht van 26 op 27 april 2020.

Die ochtend van Koningsdag kwam de man naakt thuis. En had hij zijn auto grondig schoongemaakt. Omdat hij niet kon slapen, verklaarde hij aan zijn vrouw. Dit ging er bij officier van justitie Roelof de Graaf niet in. Hij kon er niet bij dat iemand dan naakt door de weilanden ging rennen. Bovendien zijn de kleren nooit teruggevonden. Lees hier verder.

Overstappen van trein op bus of van bus op trein? Je betaalt in Friesland en Groningen niet langer te veel

Wie vanaf het nieuwe jaar binnen Friesland en Groningen overstapt van bus op trein, of andersom, betaalt niet langer een dubbel instaptarief. Overstappen is vanaf nu echt gratis.

Stapte je eerder nog van een trein over op een bus, dan betaalde je bij de incheck in de bus voor de tweede keer een opstaptarief. Het is een vast tarief dat de vervoerder rekent op het moment dat je gebruikmaakt van het ov. Bovenop dat bedrag betaal je een kilometertarief voor de afgelegde afstand. Het instaptarief is 99 cent.

Verder in het nieuws:

* Wetterskip Fryslân gaat vanaf de tweede week van januari de waterkeringen rondom museum Belvédère in Oranjewoud aanpakken.

* Beste zangers, Famke Next en XTC, een biografie zijn genomineerd voor de Pop Media Prijs . Die wordt 16 januari uitgereikt op de digitale editie van Eurosonic Noorderslag.

Tip van de redactie:

* Aan het eind van een jaar is er de terugblik. Aan het begin van een nieuw jaar zijn er de voorspellingen. Rechtstreeks uit de glazen bol: 2021

* In de laatste maanden van 2020 is een enorme run geweest op het aantal aanvragen van het oude energielabel voor huizen. Per 1 januari 2021 geldt een nieuw en veel duurder energielabel .

* Vraag supermarkteigenaren naar winkeldiefstal en hun ogen spuwen vuur. Ze proberen er van alles tegen te doen, maar diefstal is van alle tijden. Sinds de massale invoer van zelfscankassa’s lijkt het bovendien makkelijker om iets te stelen. Ben jij wel eens iets vergeten te scannen en denk je dat de zelfscankassa diefstal uitlokt? Geef het aan in onze poll.

Nieuws

menu