Nieuws uit Friesland van 4 februari | Kunnen er wedstrijden worden gereden op natuurijs en waarom gaat VDL in zee met een kleine camperbouwer uit Sint Jacobiparochie?

Ryptsjerksterpolder. Foto: Anton Kappers - Thomasson

Schaatsbond KNSB wil met het ministerie van VWS in overleg over toestemming voor het organiseren van wedstrijden op natuurijs als de vorst komende week doorzet. En industriereus VDL zit om werk verlegen. Het kleine Camperfixx uit Sint Jacobiparochie biedt hulp: VDL bouwt elektrische campers voor de Bildtkers. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Het seizoen van de marathonschaatsers is deze winter afgelast, maar voor wedstrijden op natuurijs, indien de omstandigheden die mogelijk maken, hoopt de KNSB op een uitzondering , zegt Willem Hut, de competitieleider van het marathonschaatsen.

,,De situatie is nu dat er geen toestemming is voor wedstrijden voor het marathonschaatsen, omdat we niet zijn aangemerkt als topsportcompetitie’’, aldus Hut. ,,Daarom hebben we voor dit seizoen de stekker uit het marathonschaatsen getrokken.’’ Ook wedstrijden uit de natuurijsvierdaagse, zoals op de opgespoten natuurijsbanen van bijvoorbeeld Haaksbergen en Veenoord, worden wat de KNSB betreft niet georganiseerd.

Het machtige VDL gaat in zee met een kleine camperbouwer uit Sint Jacobiparochie

Industriereus VDL zit om werk verlegen. Het kleine Camperfixx uit Sint Jacobiparochie biedt hulp: VDL bouwt elektrische campers voor de Bilkerts. ,,We zijn marktleider op het westelijk halfrond.’’ Anno Huidekoper van Camperfixx vertelt het lachend. ,,We zijn namelijk de enige.’’ Als eerste brengt het Bildtse bedrijf een elektrische kampeerwagen op de markt. De E-Fixxer heeft een actieradius van 330 kilometer en lijkt een hit te worden. ,,In twee maanden tijd hebben we er al tien verkocht.’’

Tot nu toe was de E-Fixxer een louter Friese aangelegenheid. Auto Haaima leverde de kale busjes. Het ombouwwerk besteedde de tweemanszaak van Huidekoper en Leeuwarder Dick As uit aan garagebedrijf Laas Douma in Sint Annaparochie, waar een monteur er fulltime mee bezig is. Ook staalwerker Bloemhof in Bolsward en een Heerenveens freesbedrijf waren tot dusver zakenpartners. Daar is nu het grote VDL bijgekomen.

Tien jaar cel geëist in steekpartij Oosterwolde

Het Openbaar Ministerie heeft tien jaar cel geëist tegen een 34-jarige man uit Leeuwarden wegens doodslag o p de nieuwe relatie van zijn ex-partner op 4 april vorig jaar. Tijdens een confrontatie in de woning van de vrouw aan de Gijenham in Oosterwolde heeft de verdachte het 44-jarige slachtoffer uit Bovensmilde met meerdere messteken levensgevaarlijk verwond, volgens het OM. Daarbij werd ook het hart geraakt.

Het slachtoffer overleed later die dag aan het letsel. Volgens de verdachte was hij aangevallen en handelde hij uit noodweer. Hij erkende verschillende messen te hebben gepakt, maar het slachtoffer zou daar zelf op ingelopen zijn. Hij zou niet hebben gestoken. Die verklaring vindt het OM niet geloofwaardig.

Inmiddels 14 doden door corona bij Berchhiem in Burgum

In kort tijdsbestek zijn veertien cliënten van verpleeghuis Berchhiem in Burgum overleden. Zij waren besmet met het coronavirus. Jan Maarten Nuijens, voorzitter van de raad van bestuur bij KwadrantGroep, trekt aan de bel. ,,Laat je niet in de luren leggen door dalende cijfers.’’

Zorginstelling KwadrantGroep heeft het zwaar te verduren. De afgelopen weken overleden 32 cliënten van KwadrantGroep op drie locaties in Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen. Naast Berchhiem gaat het om Suyderhuys in Surhuisterveen en Haersmahiem in Buitenpost. ,,Het is een zwartrood gebied’’, zegt Nuijens. ,,Onze kwetsbare bewoners hebben een extra groot risico op overlijden.’’

Nog twee medewerkers positief op kankerafdeling MCL

Op de verpleegafdeling oncologie van het MCL blijken nog eens twee medewerkers besmet met het coronavirus. In totaal dertien medewerkers en zes patiënten zijn nu positief bevonden. Afdelingsmanager Rob van Boxtel meldt via een persbericht dat de positief geteste kankerpatiënten verpleegd worden volgens de richtlijnen voor coronapatiënten. De besmette medewerkers verblijven thuis in quarantaine, evenals medewerkers met coronaklachten .

Bestuursvoorzitter Patrick Vink spreekt zijn medeleven uit met de patiënten die naast hun ziekte ook nog te kampen krijgen met een coronabesmetting, en met de besmette medewerkers. De opnamestop duurt minimaal tot 8 februari.

Advocaat wil reconstructie van moordzaak Mûnein

Rob Jan Pardijs, advocaat van de 27-jarige man die wordt verdacht van het doodsteken van een 44-jarige inwoner van Almere en het dodelijk verwonden van een 38-jarige man uit Mûnein, overweegt om bij de rechter-commissaris (rc) een verzoek in te dienen voor een reconstructie . Dat maakte de advocaat donderdag bekend, tijdens een pro forma-zitting bij de Leeuwarder rechtbank. Zijn cliënt zou de strafbare feiten hebben gepleegd op 6 juni 2020 in een woning aan de Mounewei in Mûnein.

Pardijs stelde dat de zaak zich leent voor een reconstructie. Hij is er nog niet uit in wat voor vorm dat zou moeten gebeuren, een reconstructie of eventueel een visualisering. De verdachte zou bijvoorbeeld op de plaats delict verhoord kunnen worden, stelde Pardijs. De raadsman is van plan om noodweer te bepleiten voor zijn cliënt.

En verder in het nieuws:

* Een pak sneeuw wil Friesland nog wel eens overslaan en vooral het zuiden van Nederland rijkelijk bedelen, maar vanaf dit weekend is alles anders . Hoe noordelijker je vanaf dit weekend komt, hoe winterser de neerslag is.

* Drie verdachten die betrokken zouden zijn geweest bij de uit de hand gelopen demonstratie op het Museumplein in Amsterdam op 17 januari, moeten voor de snelrechter verschijnen. Onder hen is een man uit Heerenveen .

* Dierentuin AquaZoo in Leeuwarden is volgens ANWB-leden het leukste uitje van Friesland in 2021. In totaal werden er landelijk ruim 80.000 stemmen uitgebracht.

* Nederland moet meer wetenschappelijk onderzoek doen om nieuwe mutaties van het coronavirus op te sporen. Als er dan ergens gevaarlijke varianten opduiken, moeten er regionale reisbeperkingen komen om de verspreiding te voorkomen. Dat vindt arts-microbioloog Alex Friedrich van het UMC Groningen die ook lid is van het OMT .

Tip van de redactie:

* De schaatsen kunnen uit het vet, zeggen de meteorologen. Maar hoe dik moet natuurijs eigenlijk zijn voordat je er veilig overheen kunt? En hoelang duurt het voordat het die dikte bereikt?

* Foto’s van katten die eieren uitbroeden, haasjes opvoeden of samen met de cavia in een mand slapen: het archief van de Leeuwarder Courant zit er vol mee. Hierbij een kleine greep uit al die poezenbeelden .

* De drie noordelijke provincies trappen op maandag 8 februari de Tweede Kamerverkiezingen af met het Noordelijk Lijsttrekkersdebat. Kijk het debat maandag hier.

Nieuws

menu