Nieuws uit Friesland van 4 december | Daling coronabesmettingen houdt niet aan in Friesland en jongeren Fridays for Future zetten schoen in Leeuwarden

Jongeren Fridays for Future zetten schoen in Leeuwarden. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Het aantal vastgestelde coronabesmettingen is in Friesland afgelopen week weer licht gestegen. De lichte daling van een week eerder heeft geen vervolg gekregen. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Er testten de voorbije zeven dagen 703 inwoners van Friesland positief, tegen 672 een week eerder. Het beeld van stagnatie is nu drie weken aan de gang. Het aantal vastgestelde besmettingen schommelt die periode dagelijks rond de honderd. Daarvoor was eenmalig een week sprake van een forse daling, volgens veel deskundigen veroorzaakt door de herfstvakantie.

GGD Fryslân meldt dat ongeveer een kwart van de besmette personen zestig jaar of ouder. Van de 703 vastgestelde besmettingen waren 51 bewoner van een verpleeg- of verzorgingshuis en waren 43 medewerkers van de ouderenzorg. Op scholen testten vorige week 83 scholieren en studenten positief, vergelijkbaar met vorige week. In Friesland blijft Súdwest-Fryslân al zeven weken achtereen de gemeente waar relatief de meeste besmettingen worden vastgesteld. Lees hier alles over de coronacijfers van deze week.

Lees ook | Op deze interactieve kaart zie je in één oogopslag waar het aantal coronabesmettingen afneemt in Friesland

Siem de Jong gepresenteerd bij SC Heerenveen

Siem de Jong zette vrijdagmiddag zijn handtekening onder een contract tot medio 2022 bij SC Heerenveen. ,,Ik ben blij om hier te zijn”, liet de 31-jarige aanvallende middenvelder in een eerste reactie weten. De Jong sluit vanaf volgende week aan bij de selectie van Johnny Jansen.

Serge Hollander nieuwe directeur Neushoorn

Serge Hollander wordt de nieuwe directeur van Poppodium Neushoorn. Omdat hij directeur wordt bij het poppodium, treedt hij terug als raadslid van de VVD. Hollander is de opvolger van Yvonne Bleize die dit najaar stopte als directeur. ,,Dit is een droom die uitkomt”, aldus Hollander. ,,Neushoorn is een bijzondere plek waar popcultuur, onderwijs en cultuurproducties samenkomen.”

Jongeren Fridays for Future zetten schoen in Leeuwarden

De klimaatactivisten van Fridays for Future zijn vrijdag weer in Leeuwarden en zetten dan hun schoen op het Oldehoofsterkerkhof. Onder de naam ‘Klompjes voor Klimaat’ vragen de jongeren aandacht voor het klimaat. „Dit jaar vragen wij Sinterklaas voor een toekomst.” Van tevoren zijn allemaal schoenen verzameld, die vrijdag tussen 12:00 en 17:00 uur op het Oldehoofsterkerkhof zijn neergezet.

Grote (snel)testlocatie in WTC in Leeuwarden

Er komt een grootschalige testlocatie in het WTC Expo in Leeuwarden. Op deze zogeheten L-testlocatie kunnen mensen zich vanaf dinsdag 15 december laten testen. Uiteindelijk moeten er rond de 1700 mensen per dag getest worden op de locatie: 1275 via de snelle antigeentest en 425 met de gangbare PCR-tests. GGD Fryslân kiest ervoor om beide tests te gebruiken, „omdat de PCR-test nog altijd het meest betrouwbaar is”, aldus de GGD.

Kabinet zit met kerstdilemma

Met het vaccin bijna in de vriezer, groeit de druk op het kabinet om rond de feestdagen de teugels te laten vieren. Maar diverse OMT-leden zien amper ruimte, hooguit voor een groter kerstgezelschap thuis. De druk is groot. Horeca-ondernemers dreigen met muiterij, veel mensen willen de feestdagen vieren als vanouds. Die kans is echter klein. Een tijdelijke verruiming van de groepsgrootte thuis – bijvoorbeeld van dagelijks 3 naar 6 gasten buiten het gezin - lijkt het hoogst haalbare en is volgens een Binnenhof-bron ‘binnen handbereik’.

Lees ook [PREMIUM] KHN Fryslân: ‘Je moet niet oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid, dat kan niet’

Franeker bedrijf zet partybussen stil vanwege ophef over studentenfeestje

Boostbussen, onderdeel van Kooistra Reizen uit Franeker, zet de partybussen de komende tijd stil. Dit gebeurt naar aanleiding van commotie die donderdag ontstond om een studentenfeestje van twee jaarclubs van studentenvereniging Vindicat in een van de bussen. De studenten feestten woensdagavond in een partybus van het bedrijf. Boostbussen biedt aan ‘coronaproof’ op pad te gaan, maar daar was toen geen sprake van: vrijwel niemand in de bus droeg een mondkapje. Lees hier verder.

Wordt er nog gestolen bij de Jumbo?

De maatregelen die Olaf Hermus, eigenaar van de Jumbo-supermarkt in Harlingen, trof om diefstal onder schoolgaande jeugd tegen te gaan, hebben effect gehad. Hij blijft de komende tijd undercovers inzetten en plaatste twee extra camera’s in de winkel. Het systeem is van onderhoud voorzien en is nu weer ,,tip-top’’, aldus Hermus. Voorheen liet de eigenaar tien jongeren tegelijk toe in zijn pand. Dat is teruggeschroefd naar vier. ,,Dat hebben ze aan zichzelf te wijten. Wel moeten ze nu buiten langer wachten en dan bestaat de kans dat ze naar een andere supermarkt gaan.’’


Verder in het nieuws:

* De eerste oplage van 1000 stuks van de Friese editie van Pippi Langkous is er al bijna weer doorheen, het boek is binnen enkele weken toe aan een tweede druk .

* Een 19-jarige Sneker die in de nacht van 2 augustus een 28-jarige Amsterdammer heeft mishandeld door op zijn hoofd te springen en er tegenaan te trappen , is vrijdag wegens poging tot doodslag veroordeeld tot een celstraf van een jaar plus een half jaar voorwaardelijk.

* Rijkswaterstaat had niet verwacht dat er nu al schade zou ontstaan aan de houten bruggen over de N7 in Sneek.

* Twee inwoners van Oldetrijne (18 en 19 jaar) en een 16-jarige jongen uit Wolvega zijn vrijdag door de politierechter en de kinderrechter veroordeeld tot werkstraffen voor een spoor van vernielingen dat ze hebben aangericht in de nacht van 25 op 26 oktober vorig jaar in Wolvega.

Tip van de redactie:

* Snoepen hoort toch een beetje bij het sinterklaasfeest. Pepernoten, taai-taai, chocoladeletters, marsepein. Als het maar zoet is. In de meeste gezinnen zal dit weekend warme chocolademelk gedronken worden en ook zullen de pepernoten of kruidnoten op tafel ontbreken. Bekijk hier een aantal recepten.

* December is weer Dr. Denkermaand! Feestelijker dan ooit, want de Dr. Denker Kerstpuzzel bestaat veertig jaar. Vanaf dinsdag 1 december staat er elke dag een puzzeltje op pagina 2 in de krant, op Pakjesavond en rond Oudejaarsdag een grotere puzzel en op 19 december verschijnt de veertigste Grote Dr Denker Kerstpuzzel.

Nieuws

menu