Nieuws uit Friesland van 31 juli en 1 augustus | Campinggasten Workum komen in protest en straten in Wolvega staan blank

Protestmars vanaf het campingterrein naar de binnenstad. FOTO SIMON BLEEKER

Zeker honderdvijftig vaste gasten van camping It Soal in Workum liepen zaterdagmiddag met veel kabaal naar de Merk in het stadscentrum. Een protest tegen het plan om hun stacaravans en chalets van het park te schrappen. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 48 uur.

Rond een uur of drie kon het winkelend publiek in Workum niet om het protest heen. De actievoerders, veelal Duitstalig, waren gehuld in fluorescerende oranje en gele hesjes. Met tientallen actiefluitjes overstemden ze het gekwebbel op de terrassen.

Zo kunnen de Workumers, inclusief de ondernemers, goed zien om hoeveel teleurgestelde gasten het eigenlijk gaat, redeneert coördinator Michael Westermeier. Hij en zo’n vierhonderd andere huishoudens zijn niet van plan om de vaste standplaatsen voor hun stacaravans en chalets zomaar op te geven. De campingdirectie wil dat ze plaatsmaken voor luxe lodges, appartementen en een hotel.

,,Ik kan niet door het mooie Workum lopen zonder in huilen uit te barsten’’ , zegt Angelica Langsfeld (60). Zij, haar man, drie kinderen en acht kleinkinderen zijn bijzonder vertrouwd met de camping en de sfeervolle stad.

Straten in Wolvega blank door stevige regenbuien

Hevige regenbuien hebben in de regio Wolvega zondagmorgen de straten onder water gezet .

Er viel in de strook van Wolvega tot Oosterwolde 80 tot 110 millimeter regen. Dat is de normale hoeveelheid die er in een maand tijd valt. In Wolvega werden metingen gedaan tot 96 millimeter. Dat leidde onder meer tot wateroverlast bij winkels van Jumbo, Welkoop en Zeeman. De brandweer moet ook helpen bij wateroverlast aan de Van Helomalaan.

Marit Bouwmeester zeilt naar brons in Tokio

In een spannende afsluitende medal race in de Laser Radial-klasse heeft zeilster Marit Bouwmeester uit Warten zondagochtend (Nederlandse tijd) de bronzen medaille veroverd.

De 33-jarige zeilster stond als de nummer 2 van het klassement aan de start van de medalrace, maar verloor in de slotfase het zilver aan de Zweedse Josefin Olsson, die als eerste de finish bereikte. Lees hier Bouwmeester haar eerste reactie.

Onafhankelijk onderzoek naar ‘dubbele pet’ van raadslid in Dantumadiel

Een onafhankelijk bureau onderzoekt mogelijke belangenverstrengeling door ondernemer en raadslid Romke Postma (Gemeentebelangen). Dat heeft de gemeente Dantumadiel vrijdag bekendgemaakt.

Postma kwam in opspraak na aankoop van oud-dagbestedingscentrum De Woudhof aan de Willemstrjitte 27 in Damwâld. Daar moeten appartementen verrijzen.

Nard Brandsma verovert gouden NFM-hangertje

De 32ste NFM-titel is een prooi geworden voor Nard Brandsma. De fierljepper uit Workum won met 20,77. Sytse Bokma uit Hindeloopen werd met 20,75 tweede.

Voor Marrit van der Wal was het een heuglijke dag. De Heidenskipse won eindelijk haar eerste NFM-titel. Met 16,03 won ze voor clubgenote Sigrid Bokma, die met 15,44 het zilveren hangertje veroverde.

En verder in het nieuws

* Zondag meldde het RIVM dat er in de 24 uren daarvoor in totaal 71 besmettingen zijn geconstateerd. Zaterdag ging het nog om 100 gevallen.

* SC Heerenveen boekte zaterdag in Zwolle een 2-0 oefenzege op PEC. ,,Goede uitslag, goede goals, maar in balbezit waren we te slordig”, oordeelde trainer Johnny Jansen. Zorgen waren er ook over Pavel Bochniewicz. De centrale verdediger viel geblesseerd uit en verliet op krukken het stadion.

* Bij een vechtpartij in de Hazelaarstraat in Leeuwarden is vrijdagavond een man gewond geraakt. Hij werd per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Tip van de redactie

* Het Tripgemaal van Thom Mercuur was een bijzonder ontmoetingspunt voor allerlei mensen, niet alleen kunstenaars en kunstliefhebbers. Hieraan kwam een einde toen Mercuur in beslag werd genomen door de bouw van Museum Belvédère en het runnen daarvan. Zoon Jort en partner Miriam pakken sinds diens dood in 2016 de draad in Gersloot weer op. Nu is het Tripgemaal een knooppunt voor arbeiders, palingrokers en vissers, kunstenaars, kunstliefhebbers en dagjesmensen.

* Coronamaatregelen waren de druppel, maar de oprichters van een particuliere basisschool in Haulerwijk hebben veel meer bezwaren tegen het Nederlandse onderwijssysteem. ,,We gaan het gewoon zelf doen.”

* Gunar Boon (34) had tot voor kort één huissleutel voor zijn rijtjeswoning in IJlst. Nu heeft hij een indrukwekkende bos met tientallen zware, ouderwetse sleutels van het kasteel waarin hij tegenwoordig woont. Boon is de nieuwe slotbewaarder van het Poptaslot in Marsum en de opvolger van Bert Prins (67), die met pensioen gaat. ,,’s Ochtends lig je onder een lekkende gootsteen, ’s avonds serveer je in jacquet soep aan de koningin.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Dagoverzicht